به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، «رضا ذبیحی» کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگویی پیرامون ارزیابی خود از نتایج هفتمین دور مذاکرات وین، اظهار داشت: ایران با وجود تغییر دولت و تغییر تیم مذاکره کننده در دور هفتم مذاکرات هستهای نیز نشان داد که اراده لازم برای حصول توافق را دارد، اما علیرغم اینکه طرفین و بهویژه ایران همچون گذشته دارای اراده لازم برای حصول توافق هستند، اما به نظر میرسد آنها همچنان در زمینه رسیدن به فهم مشترک در نحوه حل مسئله با یکدیگر اختلافات کم و بیش پررنگی دارند.
ذبیحی ادامه داد: طبق اظهارات باقری مذاکره کننده ارشد ایران، مذاکرات پس از پایان شش دور ابتدایی به توافقاتی نزدیک شده بود و اکنون مذاکره در خصوص پیش نویس قبلی ادامه دارد و ایران با توجه به تغییر دولت برخی دغدغههای شکلی و محتوایی دارد که مایل است آنها نیز حل شود.
کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: طبق سخنان ایشان در خصوص دغدغههای اصلی ایران یعنی گرفتن تضمین از آمریکا برای عدم خروج مجدد از برجام و نیز انجام راستی آزمایی بدین صورت که آمریکا تعهد خود را برای رفع تحریم بهدرستی انجام دهد، در شش دور ابتدایی توافقاتی انجام شده است و به نظر میرسد در دور هفتم برخی مسائل شکلی و محتوایی در خصوص نحوه تأمین خواستههای ایران مطرح بوده است.
ذبیحی افزود: البته ایران خواستهای فراتر از برجام ندارد، ولی تأکید دارد که برای آنکه شرایط بازگشت مجدد آمریکا به آن فراهم شود، نیاز است که این کشور تضمین دهد که دوباره این توافق را نقض نخواهد کرد. چون ایران تعهدی را نقض نکرده است که بخواهد تعهدی اضافه کند، بلکه کشور نقض کننده یعنی آمریکا باید این اطمینان را بدهد که قرار نیست دوباره تعهد را زیر پا بگذارد.
وی در پاسخ به این سؤال که بر اساس اعلام رئیس تیم مذاکره کننده ایران، تهران در جریان این مذاکرات در دو موضوع لغو تحریمها و مسائل هستهای متونی را بهطرف مقابل ارائه داده است واکنش طرف مقابل از جمله واکنشهای رسانهای آنها را چطور ارزیابی میکنید؟ گفت: طبق برخی گزارشها آمریکا در خلال مذاکرات انعطافی از خود بروز نداده است و حتی گمان میرود که همین امر باعث پایان نسبتاً زودهنگام این دور از مذاکرات هستهای شده است و به نظر میرسد این موضوع ناشی از همان مبحث عدم فهم مشترکِ قابل اتکا میان طرفین درباره نحوه حل و فصل مشکل است.
ذبیحی ادامه داد: واکنش رسانهها اعم از داخلی و خارجی نیز نوعی ابراز تردید نسبت به خوشبینی اولیه درباره سرنوشت احیای برجام است که آن نیز ناشی از همین مباحثی است که در خصوص عدم فهم مشترک بوجود آمده است.
ذبیحی در پاسخ به سؤال دیگر مبنی بر اینکه برخی از رسانههای غربی، به نقل از مقامات طرفهای مقابل ایران در این مذاکرات مدعی هستند که تیم ایران متوجه فوریت شرایط نیست و یا خواستههای ایران ناامیدکننده و زیاده خواهانه است. نظرتان در مورد این گونه تحلیلها و تلاش این رسانهها برای انداختن توپ در زمین ایران را چهطور ارزیابی میکنید؟ گفت: بطور قطع جنگ روایتها در فضای رسانهها و بهویژه از سوی طرف غربی وجود دارد و حتی طرفهای مذاکره کننده از این ابزار بهعنوان یک اهرم فشار استفاده میکنند.
وی تأکید کرد: بدون تردید تیم مذاکره کننده ایرانی نسبت بهفوریت و اهمیت حیاتی عنصر زمان آگاهی دارد، زیرا عدم حصول توافق در این مرحله بدین معنا نخواهد بود که همین فرصت در آینده نیز به همین میزان حفظ شده و وجود خواهد داشت.
پژوهشگر روابط بینالملل در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه تلاشهای مقامات صهیونیستی در به بنبست کشاندن این مذاکرات و فشارهای آنها بر توقف انجام این مذاکرات را چه طور ارزیابی میکنید؟ گفت: بطور قطع اسرائیل تمام تلاش خود را کرده و همچنان به آن ادامه میدهد تا مانع از حصول هرگونه توافقی گردد.
وی افزود: اسرائیل تنها رژیمی در صحنه بینالمللی است که از احیای برجام بهطور کامل متضرر میشود و تنها موجودیتی است که از شکست مذاکرات وین سود میجوید و لذا تلاشهای خود را در همه عرصهها از رسانهای گرفته تا سیاسی دنبال خواهد کرد تا مانع از احیای برجام شود.
ذبیحی تصریح کرد: این در حالی است که تمامی کشورهای مذاکره کننده در وین از احیای برجام بهطور مطلق سود خواهند جست؛ بنابراین لازم است که این کشورها علاوه بر توجه به فاکتور مهم اراده مشترک، در جهت حصول فهم مشترک برای حل و فصل مسئله گام بردارند و مانع شوند که چنین فرصتی با سهلانگاری از بین برود که در نهایت بهجز خوشحالی اسرائیل نتیجه دیگری برای شرکای فعلی و سابق برجام نخواهد داشت.
منبع: ایسنا
انتهای پیام/ ۹۱۱