یادداشت/

نقش رسانه در پیشگیری از اعتیاد

آگاه‌سازی و نشان دادن پیامد‌های سوء و مخرب مواد مخدر یکی از راه‌های موثر برای کاهش این معضل است که رسانه‌ها به عنوان یک وسیله ارتباطی مهم در این مبارزه نقش مهمی دارند.
کد خبر: ۵۰۲۴۰۰
تاریخ انتشار: ۰۶ بهمن ۱۴۰۰ - ۰۶:۴۸ - 26January 2022

نقش رسانه در پیشگیری از اعتیادگروه اجتماعی دفاع‌پرس - سروان «علی محمدمرادی» فرماندهی انتظامی استان ایلام؛ نگاهی به زندگی بشر در پهنه گیتی نشان می‌دهد که انسان‌ها همواره با انبوهی از ناملایمات دست به گریبان بوده است.

یکی از پدیده‌های خطرناکی که نسل بشر را در معرض سقوط و انحطاط روانی اخلاقی، جسمانی و قرار می‌دهد اعتیاد به مواد مخدر است که شعاع آن از فرد و خانواده عبور می‌کند و کلیت جامعه را درگیر می‌سازد و رسانه‌ها می‌توانند با استفاد از مقبولیت اجتماعی خود نقش ناجی را ایفا کنند.

آگاه سازی و نشان دادن پیامد‌های سوء و مخرب موادمخدر یکی از راه‌های موثر برای کاهش این معضل است که رسانه‌ها به عنوان یک وسیله ارتباطی مهم در این مبارزه نقش مهمی دارند.

امروزه به واسطه گسترش تکنولوژی‌های ارتباط جمعی و اثر بخشی آن ها، آموزش و پیشگیری از اعتیاد آسانتر شده است و در این بین رسانه‌ها ابزار مناسبی برای آموزش، آگاهی بخشی و جلب مشارکت عمومی برای پیشگیری از اعتیاد هستند.

در زندگی امروزه می‌بینیم که اعتیاد به مواد مخدر به عنوان یکی از مهم‌ترین معضلات اجتماعی جامعه به شمار می‌رود، وجود معتادان به مواد مخدر در جامعه علاوه بر تحمیل هزینه‌های بسیاری که صرف مبارزه و برخورد‌های قضائی و انتظامی با معتادان می‌شود به روشنی مشخص کرده است که این گونه برخورد‌ها و طرح ها، راه حل‌های قطعی در درمان این معضل مهم نیست.

جامعه از طریق مشاهده پیامد‌هایی که آسیب اجتماعی اعتیاد بر زندگی فردی و جمعی در برنامه‌های تلویزیونی، سینمایی، مطبوعاتی و یا در قالب مقاله و داستان‌های اجتماعی به اجرا گذاشته می‌شود؛ می‌تواند به افراد آسیب دیده و خانواده‌های آن‌ها که گریبانگیر این معضل هستند، آگاهی بخشند؛ براین اساس وسایل ارتباط همگانی نوعی گروه مرجع مثبت در کاهش آسیب اجتماعی اعتیاد، تلقی می‌شوند.

برنامه‌های وسایل ارتباط جمعی از بعد کارکردی در جهت بقاء نظم اجتماعی فرهنگ حاکم بر جامعه و جلوگیری از رشد بزهکاری بسیار موثر است که در این بین با توجه به رشد فزاینده مردم از فضای مجازی، رسانه‌هایی که امروز در قالب کانال‌های خبری و ... به فعالیت می‌پردازند می‌توانند با استفاده از تولید محتوا و یا استفاده و بازنشر تولیدات فاخر دیگران کمک شایانی در پیشگیری از اعتیاد داشته باشند.

مطالب و نوشته‌های رسانه‌ها در نشریات مکتوب و غیرمکتوب علاوه بر اینکه بخشی از اوقات فراغت افراد جامعه را پر می‌کند، موجب خواهد شد که بخشی از حقایق و پیامد‌های آشکار و پنهان اثرات آسیب‌ها خصوصاً بلا‌های خانمان سوزی که به واسطه اعتیاد می‌تواند برای یک فرد رخ دهد را به طور همزمان روشن کند و  همین امر باعث افزایش آگاهی می‌شود.

در این حوزه باید اهداف خود را با توجه به جامعه هدف که شامل دو گروه جامعه در معرض خطر و جامعه عموم مردم  است را مشخص و برای آن‌ها تولید محتوا داشته باشیم و اهالی فرهنگ، هنر و رسانه می‌توانند نقش موثری در این بخش داشته باشند.

تحقیقات نشان می‌دهد اعتیاد عامل جدی تهدید کننده سلامت جسمانی و روانی و اجتماعی و معنوی و فرهنگی جامعه شمرده می‌شود و باید برای مبارزه با این عامل جدی همه دست به دست هم بدهند و دستگاه‌های فرهنگی نقش خود را به خوبی ایفا کنند، به نظر می‌رسد نهاد‌هایی مثل رسانه‌ها و مجموعه‌های فرهنگی و هنری و دینی هم می‌توانند نقش بسیار مهمی را ایفا کنند و باید در این راستا تقویت شوند.

ظرفیت‌سازی و استفاده از مشارکت همه‌جانبه فعالان اجتماعی در حوزه مبارزه با مواد مخدر به منظور صیانت و حمایت از خانواده‌های آسیب‌دیده از اعتیاد و همچنین رهایافتگان از این بلای خانمان‌سوز امری ضروری است که نیاز به همراهی خیرین، هنرمندان، ورزشکاران و اصحاب رسانه دارد و مشارکت همه جانبه و همگانی چهره‌های سرشناس اهالی فرهنگ و هنر ما را در رسیدن به اهداف مهم پیشگیری از اعتیاد در جامعه هدایت می‌کند.

امیدوارم  با تلاش همگانی و استفاده از تمام ظرفیت ها، شاهد جامعه‌ای عاری از اعتیاد باشیم و افراد جامعه ما به جای فکر کردن به اعتیاد، به هدف‌های والا که همان سرافرازی ایران اسلامی و چرخاندن چرخ‌های اقتصاد، فرهنگ، هنر و... است روی بیاورند.

انتهای پیام/ 241

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار