مصاحبه وزیر فرهنگ در لبنان:

بنای دولت گسترش روابط با همسایگان است

وزیر فرهنگ در سفر به لبنان در مصاحبه‌ای در پاسخ به تأثیر توافق احتمالی در وین بر توسعه مناسبات ایران گفت، بنای دولت رئیسی افزایش مناسبات با همسایگان است؛ توافق هم شود، فضا بازتر می‌َشود.
کد خبر: ۵۰۹۹۴۷
تاریخ انتشار: ۱۴ اسفند ۱۴۰۰ - ۲۲:۴۴ - 05March 2022

مصاحبه وزیر فرهنگ در لبنان: بنای دولت گسترش روابط با همسایگان استبه گزارش گروه اخبار داخلی دفاع‌پرس، «محمد مهدی اسماعیلی» وزیر فرهنگ و ارشاد جمهوری اسلامی ایران هفته گذشته در سفری رسمی، به لبنان رفت و در حاشیه این سفر با شبکه خبری المیادین گفت‌وگو کرد. 

وزیر فرهنگ در این مصاحبه تأکید کرد که بنای دولت رئیسی افزایش مناسبات و روابط ایران با کشورهای همسایه است و یکی از کانال‌های ارتباطی، فرهنگ و هنر است و ایران تلاش می‌کند، روابط فرهنگی با کشورهای همسایه را افزایش دهد.

فعال‌سازی دیپلماسی فرهنگ و هنر در دولت رئیسی

اسماعیلی در پاسخ سوالی درباره طرح فرهنگی دولت رئیسی گفت، «یکی از اولویت‌های اصلی و مهم دولت آیت الله رئیسی اهتمام ویژه به حوزه فرهنگ هست. امروز در دنیا موضوع جنگ نرم و تاثیرگذاری بر قلوب افراد به عنوان یکی از راهبردهای مهم تلقی می‌شود. انقلاب اسلامی هم بعد از این که یک دوره سخت مقاومت را در برابر رژیم بعثی صدام پشت سر گذاشت، در یک جنگ نابرابری که قدرت‌های جهانی پشت سر صدام بودند و تجهیزات را در اختیارش قرار می‌دادند، هشت سال مردم ایران قهرمانانه و با مظلومیت مقاومت کردند و انقلاب اسلامی تثبیت شد.

دقیقا از همان زمان جریان استعمار فضای تهاجم فرهنگی را پیش رو گرفت و تلاش کردند که در سبک زندگی ایرانی اسلامی تغییر ایجاد کنند، قلوب مردم را از افکار انقلاب دور کنند. این کار یکی از برنامه‌های اصلی جریان مخالف انقلاب اسلامی بوده و انقلاب اسلامی مزیتش و قدرتش در حوزه فرهنگ هست. ما معتقدم انقلاب اسلامی یک انقلاب فرهنگی هست تا این که یک انقلاب سیاسی، انقلاب امنیتی، یک انقلاب اقتصادی، مردم از انقلاب ایران توقع فرهنگ داشتند.

به همین دلیل انقلاب ایران مورد استقبال ملت‌های مسلمان قرار گرفت، چون با روح و جان آنها ارتباط برقرار کرد. حالا در دوره جدید آیت الله رئیسی در دولت انقلابی و مکتبی که تشکیل دادند بنایشان بر این هست که دیپلماسی فرهنگ و هنر را به عنوان یکی از مهم‌ترین مولفه‌های ایجاد همگرایی، ایجاد یک روابط خوب، با کشورهای دوست و همسایه ان شاءالله در دستور کار قرار بدهد. حضور من در لبنان، اولین گام در اجرای این استراتژی هست. 

افزایش توسعه روابط در سایه توافق هسته‌ای؟

المیادین از احتمال حصول مجدد توافق هسته‌ای سخن گفت و پرسید که در سایه این توافق،‌ آیا روابط فرهنگی دولت ایران با کشورهای همسایه بخصوص کشورهای خلیج فارس، افزایش خواهد یافت یا خیر. اسماعیلی پاسخ داد: ببینید، بنای دولت آقای رئیسی این است که با همه کشور همسایه ارتباط را گسترش بدهیم، چرا؟ چون ما جزئی از پیکره واحد هستیم.

ما با همه کشورهای خلیج فارس، با همه کشورهای همسایه مان در نقاط مختلف منطقه با کشورهایی که با ما اشتراک فرهنگی دارند از ابتدا بنا بر این گسترش همکاری بود. حالا توافق وین انجام بشود، حتما فضای گسترده‌تری را برای تعاملات دیگر در کنار تعاملات فرهنگی فراهم می‌کند. من ماه گذشته سفری به امارات متحده عربی داشتم، با مقامات آن کشور و وزیر مربوط و از بخش‌های مختلف دیدار کردم. علی‌رغم این که ممکن هست ما در بخش‌هایی در منطقه دیدگاه هایمان با هم متفاوت هست ولی در حوزه فرهنگی معتقدم که ما می‌توانیم با همه این کشورها ارتباطات گسترده‌ای داشته باشیم. 

ایران مشکلی با هیچ کشوری ندارد

المیادین پرسید اگر توافق هسته‌ای حاصل شود، با کشورهای غربی هم تعامل فرهنگی صورت خواهد گرفت و اسماعیلی گفت، «ما مشکلی نداریم، ما الان با همه دنیا، چون ما در حوزه فرهنگ معتقدیم که حرف‌های زیادی برای گفتن داریم، کسانی از تقابل می‌ترسند که احساس در واقع عقب‌افتادگی داشته باشند. ما در حوزه فرهنگی با همه کشور، ما در یونسکو حضور جدی و مشارکت قوی داریم و در یونسکو، در حوزه‌های مختلف فرهنگی در نقاط مختلف جهان هر جایی لازم باشد ایرانی‌ها حاضر هستند. اصلا ما خدمت شما و بینندگان محترم برنامه بگویم نقطه قوت انقلاب اسلامی و دولت جمهوری اسلامی حوزه فرهنگ هست.

ما از هر نوع تعامل فرهنگی و مشارکت فرهنگی و گفت‌وگو و تعامل استقبال می‌کنیم و این من فکر می‌کنم که از همین تریبون شما و شبکه شما اعلام کنم خدمت هم عزیزانی که این برنامه را می‌بینند، دولت جمهوری اسلامی و وزارت فرهنگ دولت آماده تعامل با همه دنیا، کشورهای غربی، کشورهای عربی، کشورهای اسلامی و کشورهای منطقه هست.

از طریق فرهنگ و هنر می‌توانیم با دنیا گفت‌وگو کنیم

وزیر فرهنگ در پاسخ به سوالی دیگر درباره تبلیغات منفی رسانه‌های غربی علیه ایران گفت، «غربی‌ها یک تبلیغات گسترده ایران هراسی را هم در منطقه ایجاد کردند و هم در دنیا، در منطقه تهمت‌های بدی را به ما می‌زنند. اصلا انقلاب اسلامی تاسیس شده برای جلوگیری از سلطه یک کشور بر یک کشور دیگر. جمهوری اسلامی در قانون اساسی‌اش به صراحت این را تاکید دارد.

نگاه جمهوری اسلامی این هست که تا جایی که می‌شود گفت‌وگو کرد چرا باید از هم دور بشیم. من معتقدم ما با همه دنیا با همه کشورها، از طریق فرهنگ و هنر می‌توانیم گفت‌وگو کنیم. من تجربیات متعددی دارم نظیر تجربه‌ای که شما ذکر کردید، بسیاری اوقات افرادی، گروه‌هایی فکر می‌کردند حضورشان در ایران مثلا مشکلی خواهد داشت، می‌بینند ایران اینطوری نیست، ما در ایران تنوع سلیقه داریم، تنوع گرایش داریم، مردم آزادانه با دولت صحبت می‌کنند، انتقاد می‌کنند، تجمع می‌کنند، اعتراض می‌کنند، حرف می‌زنند.

دولتی‌ها در بین مردم هستند، حوزه فرهنگ و هنر ما در اختیار همه گروه‌ها و همه سلایق هست، همه حرف‌شان عرضه می‌کنند. شما مطبوعات ما را ملاحظه کنید ما ۱۳ هزار نزدیک به ۱۴ هزار نشریه در ایران داریم، شما شاید این رکورد را جای دیگر دنیا نشنیده باشید. ما شبکه‌های متعدد رادیو و تلویزیونی داریم، شبکه‌های متعدد از پلتفرم‌هایی که سریال پخش می‌کنند، فیلم پخش می‌کنند و مردم با آزادی و اختیار می‌آیند برنامه‌هایی که می‌خواهند انتخاب می‌کنند.

یک فضای مشارکت و هم افزاییی داریم. ما این را با همه دنیا می‌توانیم به اشتراک بگذاریم. همین کاری که امروز با لبنان انجام می‌دهیم. آمدیم خدمت مردم عزیز لبنان از اقوام و گروه‌ها و طوایف مختلف با هر دین، با هر مذهب، با هر نگاه سیاسی، به عنوان یک کشور دوست و تاریخی». البته «حتما اشکالاتی هم در کار ما بوده، ما می‌پذیریم، حتما تجربه نداشتیم، حتما نتوانستیم از روش‌های متنوع و خوب استفاده کنیم. این را به عنوان نقص خودمان قبول داریم ولی شما مطلع هستید که ما با یک جنگ گسترده فرهنگی روبه‌رو بودیم که تلاش می‌کردند تعمداً یک تصویر ناشایست از ایران و فرهنگ ایرانی در دنیا ارائه بدهند.

و الا ما در این منطقه‌ای که با کشورهای همسایه مان از یک سنت‌های مشترک بهره مند هستیم، یک تاریخ مشترک داریم، یک فرهنگ مشترک داریم، مگر می‌توانیم ما با هم از سر تقابل و نزاع وارد بشویم، ماها مجبور به همکاری و تعامل فرهنگی هستیم... امروز هم ما با استفاده از رسانه هایمان، با استفاده از هنرمندان مان، با استفاده از اهالی فرهنگ به دنبال این هستیم که این واقعیت هایمان را به دنیا منعکس کنیم. حضور در کشورهای مختلف، ارتباطات رسانه‌ای فی مابین، تولید فیلم‌های سینمایی و سریال‌های مشترک همه اینها برنامه‌هایی هست که ما داریم دنبال می‌کنیم، برای این که این تفاهم بیشتر و اشتراک را بین خودمان و ملت‌های منطقه ایجاد کنیم.

 انقلاب اسلامی برای زنان ایران فرصت نقش‌آفرینی فراهم کرد

وزیر فرهنگ درباره وضعیت زنان در ایران نیز توضیحاتی داد و گفت، «واقعا یکی از برکت‌های انقلاب اسلامی برای جامعه ایرانی این بوده که، برای زنان ما فرصت نقش آفرینی ایجاد کرد. شما دولت قبل از انقلاب اسلامی را ببینید، شاید ده درصد زنان ایرانی اصلا سواد داشتند. در این ۴۴ و چند سال امروز ۶۰ درصد فارغ التحصیلان دانشگاهی خانم هستند. در همه حوزه‌های هنری، فرهنگی، علمی، خانم‌ها در کنار آقایان دارن نقش آفرینی می‌کنند.

شما نگاه کنید ما الان مثلا جشنواره‌های مختلف فیلم داریم، نقش هم خانم‌ها حضور دارند و هم آقایان. بازیگر هستند، موزیسین هستند، در تئاتر هستند، در پزشکی هستند، ما در بسیاری از اطباء حاذق ما الان خانم هستند، یعنی توجهی نداریم برای این کار، ولی توجه داریم که نکند بانوی شایسته‌ای باشد و یک موقعی دیده نشود. به همین دلیل در کنار آقای رئیس جمهور یک معاونت امور زنان هست کارش شناسایی خانم‌هایی هست که در حوزه‌های مختلف تخصص دارند، آنها را به وزارتخانه‌ها معرفی می‌کنند. 

انتهای پیام/ 161

نظر شما
پربیننده ها