به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، ائتلاف عربستان از آوریل ۲۰۱۵ محاصره و یورش هوایی به یمن را به بهانه بازگرداندن دولت مستعفی این کشور به قدرت آغاز کرد.
این جنگ قرار بود به یک پیروزی سریع در برابر نیروهای یمنی ختم شود، اما در عوض عربستان اکنون در وضعیت استراتژیک بدتری نسبت به زمان آغاز جنگ، قرار دارد.
به گزارش «criticalthreats، رویترز و فرانس ۲۴»، جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن وارد هشتمین سال خود شده است؛ در عین حال برقراری آتش بس موقت دو ماهه، به عنوان نخستین آتش بس مورد قبول طرفین در جریان است.
در یمن چه میگذرد؟
یمن پس از حدود هشت سال جنگ، به گفته سازمان ملل، بدترین بحران بشردوستانه جهان را از سر میگذراند.
براساس گزارش ها، تاکنون هزاران غیرنظامی در نتیجه حملات هوایی ائتلاف سعودی علیه یمن، جان خود را از دست داده اند.
سازمان ملل هشدار داده است که چهار میلیون یمنی ناچار به ترک خانههای خود شده اند و دو میلیون غیرنظامی در خطر هستند.
ضمن این که ائتلاف سعودی هزاران حمله هوایی علیه یمن انجام داده که مرگ دهها هزار یمنی را سبب شده است.
براساس اعلام سازمان ملل، ۲۴.۱ میلیون نفر معادل ۸۰ درصد جمعیت یمن را نیازمند به کمکهای بشردوستانه کرده است و پیش بینی میشود ۱۹ میلیون یمنی در ماههای آینده گرسنه خواهند ماند، در حالی که بیش از ۱۶۰ هزار نفر از آنها با شرایطی شبیه قحطی مواجه خواهند شد.
جنگ اوکراین نیز احتمالا سطح گرسنگی در یمن را حتی بیشتر خواهد کرد.
سازمان ملل تخمین زده است که تا پایان سال ۲۰۲۱، درگیری در یمن باعث مرگ بیش از ۳۷۷ هزار نفر شد که ۶۰ درصد آن، نتیجه گرسنگی، کمبود مراقبتهای بهداشتی و آب ناسالم است.
سازمان ملل همچنین اعلام کرد که بیش از ۱۰ هزار و ۲۰۰ کودک یمنی در نتیجه مستقیم درگیریها جان باخته یا زخمی شده اند.
یمن همچنین از سال ۲۰۱۶ از ۲.۵ میلیون مورد مشکوک و حدود ۴ هزار مورد مرگ مرتبط با یکی از بزرگترین شیوعهای وبا که تاکنون ثبت شده است، رنج میبرد.
چرا عربستان به پایان جنگ تمایل نشان میدهد؟
عربستان با ایجاد یک ائتلاف از چتد کشور، یمن، فقیرترین کشور غرب آسیا را در سال ۲۰۱۵ هدف حمله قرار داد.
نیروهای زمینی ائتلاف متجاوز در آگوست ۲۰۱۵ وارد شهر بندری «عدن» شدند، اما نتوانستند در مقابل مقاومت نیروهای یمنی کاری از پیش ببرند و کنترل «صنعا» یا شمال کشور را در دست بگیرند.
در ادامه عربستان که هدایت ائتلاف را در دست داشت، در جنگ علیه یمن حتی با جناحهای مخالف یمنی نیز متحد شد؛ این در حالی است که ائتلاف سعودی از حمایت اطلاعاتی و لجستیکی شماری از کشورهای غربی نیز برخوردار است.
اما هیچ یک از این اقدامها و اتحادها نتوانست پای ائتلاف را در باتلاق یمن یک گام به جلو ببرد.
در مقابل، نیروهای یمنی علاوه بر مقاومت در برابر تهاجم ائتلاف سعودی، اقدام به اجرای عملیات تلافی جویانه موشکی و پهپادی علیه عربستان و امارات کرده و مناطق استراتژیک و حساس آنها از جمله تاسیسات نفتی را هدف قرار دادند.
نیروهای یمنی همچنین در سال ۲۰۲۱، عملیات برای بازپس گیری «مارب»، آخرین پایگاه دولت مستعفی یمن در شمال این کشور و مرکز استان نفت خیز را آغاز کردند.
ناکامی عربستان در دستیابی به اهداف اعلامی از جنگ یمن هنگامی بیشتر به چشم میآید که در کنار هزینههای هنگفت عربستان برای این جنگ قرار بگیرد.
عربستان همچنین با چالشهای جدی دیگری مواجه شده است:
- تشدید انتقادهای حقوق بشری از جنایات جنگی عربستان در یمن
- آشکار شدن آسیب پذیری عربستان
- زیان و خسارتهای ناشی از عملیات تلافی جویانه نیروهای یمنی
- تشدید اختلاف نظر میان عربستان و متحدان غربی اش
در میانه این چالش ها، حامیان غربی عربستان در جنگ علیه یمن از «ریاض» میخواهند که نفت بیشتری تولید کند تا قیمت فزاینده نفت ناشی از جنگ اوکراین را کاهش دهد، اما عربستان درخواستی خاص دارد: حمایت بیشتر از «ریاض» در جنگ یمن.
عربستان که با ادعای کاهش دولت «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا از از خود در جنگ یمن مواجه شده، نمیخواهد از اهرمی که ناخواسته در اختیارش قرار گرفته، چشمپوشی کند.
آن چه مشخص است این که جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن برای عربستان به بن بست رسیده است.
نیروهای یمنی همچنان کنترل بخشهای وسیعی از خاک یمن را در اختیار دارند که محل سکونت حدود دو سوم جمعیت این کشور است.
نیروهای یمنی همچنین به وضوح نشان داده اند که همچنان نیروی برتر میدان جنگ هستند.
عربستان تاکنون حدود یک میلیارد دلار در هفته برای جنگ یمن هزینه کرده و توانایی نظامی ادعایی این کشور در جنگ فرسایشی یمن از بین رفته است.
منبع: میزان
انتهای پیام/ ۹۱۱