انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا؛ زنگ خطری برای دموکرات‌ها

ناکامی جو بایدن در برابر چالش‌های متعدد پیشروی دولت و کشور او و سقوط محبوبیتش از یک سو و از سوی دیگر، نفوذ بالای دونالد ترامپ در حزب جمهوری‌خواه و انگیزه او برای حضور دوباره در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴، باعث شده تا انتخابات میان‌دوره‌ای امسال کنگره از حساسیت فوق‌العاده برخوردار باشد.
کد خبر: ۵۲۱۰۲۱
تاریخ انتشار: ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۱:۱۸ - 08May 2022

انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا؛ زنگ خطری برای دموکرات‌ها

به گزاش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس، حمایت‌های دونالد ترامپ طی هفته‌های اخیر از نامزد‌های حزب جمهوریخواه در انتخابات درون حزبی هم اکنون توجه تحلیلگران سیاسی و ناظران داخلی آمریکا را به خود جلب کرده و از دیگر سو بیم حزب دموکرات را نسبت به از داست دادن تسلط بر کنگره در انتخابات ۱۷ آبان ماه۱۴۰۱ را موجب شده است.

در این میان کارشناسان و تحلیلگران مسائل داخلی آمریکا، بخصوص پیروزی «جی‌دی ونس» (JD Vance) در مرحله مقدماتی در ایالت اوهایو؛ نامزدی که تا پیش از برخورداری از حمایت دونالد ترامپ در نظرسنجی‌ها عقب بود، معتقدند که این موضوع می‌تواند سنجشی بر میزان تاثیرگذاری ترامپ بر این حزب در انتخابات میان دوره‌ای کنگره آمریکا باشد.

ترامپ روز ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ پس از آنکه تمامی نامزد‌های مورد تایید او در انتخابات درون‌حزبی جمهوری‌خواهان پیروز شدند، در مصاحبه با شبکه خبری فاکس‌نیوز گفت: «سه‌شنبه‌شب، واقعا شب عالی برای جمهوری‌خواهان بود. من ۲۲ به صفر همه رقابت‌ها را بردم.»

درهمین حال خبرگزاری آسوشیتدپرس دراین باره نوشت: پیروزی احتمالی ونس در انتخابات نوامبر (۱۷ آبان ماه ۱۴۰۱)، سنای آمریکا را بیشتر به سمت ترامپ سوق خواهد داد.

تحلیلگران و ناظران عرصه داخلی آمریکا بر این باورند که نفوذ ترامپ بر حزب جمهوریخواه همچنان ادامه داشته و حتی دیگر نامزد‌های حزب جمهوریخواه که در کارزار انتخابات میان دوره‌ای ناکام ماندند، هواداری خود از وی را اعلام داشته اند.

مخفی کاری حزب جمهوریخواه درباره اهداف و برنامه‌های آتی

«آنتونی زورکر» (Anthony Zurcher) در تحلیلی در این باره در شبکه خبری بی بی سی انگلیسی نوشت: برای هفتمین بار طی ۲۲ سال گذشته، قرار است تا باردیگر حداقل قدرت در یکی از دو مجلس آمریکا در اختیار حزب مخالف دولت قرار گیرد.

هم اکنون نظرسنجی‌ها حاکی از آن است که اکثریت آمریکایی‌های قصد دارند تا درانتخابات میان دوره‌ای کنگره در سال جاری به نامزد‌های حزب جمهوریخواه رای دهند؛ موضوعی که به کابوسی برای دموکرات‌ها تبدیل شده است.

این درحالی است که جمهوریخواهان بطور شفاف درمورد اهداف و برنامه‌های خود سخن نگفته اند؛ «میچ مک کانل» رهبر اقلیت حزب جمهوریخواه در مجلس سنا در پاسخ به این پرسش که درصورت تسلط این حزب بر کنگره چه برنامه‌ای خواهند داشت، گفته بود: پرسش بسیار خوبی است، وقتی پیروز انتخابات شدیم آنگاه به شما خواهم گفت.

تارنمای خبری «بیزینس اینسایدر» (businessinsider) در این باره گزارش داده بود: جمهوریخواهان تاکنون جزئیاتی از آنچه قرار است درصورت بدست گرفتن قدرت در کنگره انجام دهند را ارائه نمی‌دهند، این موضوع نشانگر آن است که آن‌ها اجماعی درمورد یک دستورکار حزبی نداشته و هنوز بر سر این مساله بایکدیگر متحد نشده اند.

تورم در آمریکا؛ شمشیر جمهوریخواهان علیه حزب حاکم

افزایش بی سابقه تورم در آمریکا بنابر اعلام وزارت کار آمریکا، نرخ تورم بزرگ‌ترین اقتصاد جهان در دوازده ماهه منتهی به مارس ۲۰۲۲ به ۸.۵ درصد رسید که بالاترین میزان تورم در ۴۰ سال گذشته و از سال ۱۹۸۳ میلادی بدین سو دراین کشور به شمار می‌رود؛ حال حزب جمهوریخواه تلاش دارد تا با بهره گیری از این موضوع بعنوان یک ابزار سیاسی، افکار عمومی و رای دهندگان آمریکایی را برای این انتخابات تحت تاثیر قرار دهند و راه را برای پیروزی و کسب اکثریت در دو مجلس نمایندگان و سنا در انتخابات میان دوره‌ای آمریکا در ۱۷ آبان ۱۴۰۱ هموار سازنند.

تارنمای خبری آمریکایی «آکسیوس» ۲۹ فروردین ماه ۱۴۰۱ با اشاره به وضعیت وخیم تورم در آمریکا و ناکارآمدی دولت بایدن در اتخاذ رویکرد مناسب در قبال روسیه در موضوع جنگ اوکراین، بر وخامت داخلی آمریکا دامن زده است، تیتر زد: جمهوریخواهان بر سر دولت دموکرات بایدن فریاد می‌زنند.

آکسیوس درادامه این مطلب نوشته بود: جمهوریخواهان از ابتدای سال جاری میلادی درباره موضوع تورم شش برابر بیشتر از دموکرات‌ها این بحث را پیش کشیده اند آن‌ها اکنون تورم در آمریکا را به یک ابزار سیاسی برای حمله علیه حزب دموکرات بدل ساخته اند؛ موضوع تورم اکنون نه تنها یک مساله بسیار مهم در سیاست داخلی آمریکا بلکه با توجه به در پیش رو بودن انتخابات میاندوره‌ای به یکی از مهم‌ترین خطوط حمله علیه دموکرات‌ها تبدیل شده است.

همچنین بیشتر آمریکایی‌ها از نوع عملکرد دولت بایدن در قبال روسیه در موضوع جنگ اوکراین رضایت ندارند. رویکرد دولت واشنگتن در قبال جنگ اوکراین ابهامات زیادی برای مردم این کشور دارد و باعث شده تا بسیاری از آمریکایی به نگاه تردید به آن بنگرند.

از سوی دیگر شکست دولت بایدن در محقق کردن وعده هایش در زمینه مبارزه با همه گیری کرونا در آمریکا، دلیل دیگری برای کاهش بی سابقه محبوبیت رئیس جمهوری کنونی امریکا است. دولت بایدن نتوانست آنگونه که مردم کشورش انتظار داشتند، شیوع مرگبار کرونا را در این کشور مهار کند و آمریکا همچنان در صدر فهرست آمار مرگ و میر و مبتلایان به کرونا باقی ماند و بطوری در طول سال گذشته، آمریکا چندین ماه متوالی با این تراژدی مرگبار روبرو بود.

برخی نظرسنجی‌ها و گزارش‌ها حاکی است بایدن نسبت به تمام روسای جمهوری آمریکا در تاریخ این کشور، بیشترین افت محبوبیت را داشته است.

ادامه موج خشونت‌های مسلحانه و مرگبار در آمریکا و تدوام تبعیض‌ها علیه رنگین پوستان نیز از جمله دیگر مواردی است که پرونده چالش‌ها و گرفتاری‌های حل نشده در دوره دولت بایدن را سنگین‌تر کرده است.

بایدن در سراشیبی سقوط

از دیگر سو بایدن که در نیمه راه دوره اول ریاست جمهوری خود قرار دارد، عملکرد ضعیفی از خود نشان داده؛ مسائلی همچون خروج یکباره از افغانستان، بروز جنگ در اوکراین پس از خروج آمریکا از افغانستان و تاثیرات منفی اقتصادی آن بر جهان بخصوص بر آمریکا موجب افزایش تورم و همزمان افزایش نارضایتی عمومی در این کشور شده، محبوبیت خود را در نظرسنجی‌ها بشدت از دست داده است.

شبکه خبری سی ان ان که همسو با دولت دموکرات جو بایدن شناخته می‌شود، در ۲۸ فروردین ماه ۱۴۰۱ اعلام کرد در برآورد جدید از چهارنظرسنجی میزان محبوبیت و عملکرد بایدن، تنها ۳۹ درصد از مردم آمریکا عملکرد او را تایید و ۵۵ درصد از او ناراضی هستند.

کارشناسان چالش‌های پیش روی دولت دموکرات آمریکا که ناتوانی در رهبری در خاتمه دادن به بحران اوکراین، از دیگر سو اروپا خود را به نوعی در مقابل روسیه بدون اتکا متحد آمریکایی خود می‌بیند، همه گیری ادامه دار بیماری کووید-۱۹، افزایش تورم، موجب ضعف و کاهش محبوبیت این حزب شده، شکست این حزب در انتخابات میان دوره‌ای و دراختیار گرفتن دو مجلس سنا و نمایندگان توسط حزب جمهوریخواه را کابوسی برای حزب حاکم کنونی در آمریکا می‌دانند.

تحلیلگران گمانه زنی می‌کنند که در صورت پیروزی حزب جمهوریخواه در انتخابات میان دوره‌ای و بدست گرفتن اکثریت در دو مجلس نمایندگان و کنگره، ممکن است این حزب با بهانه قرار دادن ضعف جسمی و ذهنی جو بایدن ۷۹ ساله و با متهم کردن به این موضوع که وی که صلاحیت بودن در کاخ سفید را ندارد، موجبات استیضاح و برکناری وی از سمت ریاست جمهوری آمریکا را در دستور کار قرار دهند.

با شرایط ملتهب کنونی جهان و بحرانی که کشور‌های اروپایی در مجاورت شرق خود با آن مواجه اند، بیش از هرزمانی نتیجه انتخابات میان دوره‌ای کنگره آمریکا و اینکه قرار است کدام حزب قدرت را دراین دو نهاد به دست گیرد، بسیار حائز اهمیت بوده، بویژه آنکه نتیجه انتخابات ۱۷ آبان ماه می‌تواند دورنمای مبهم انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا را اندکی روشن سازد، آنکه چه کسی قرار است سکاندار کاخ سفید باشد، آیا کشتی سیاست خارجی و داخلی آمریکا به همین منوال پیش خواهد رفت و یا با چرخشی عظیم مواجه خواهد شد؛ با این وجود هردو حزب تا آخرین لحظه کارت‌های خود را درمورد انتخابات ریاست جمهوری آتی و پس از انتخابات میان دوره‌ای کنگره؛ رو نخواهند کرد.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/ ۹۱۱

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار