زندگینامه شهید «خلیل دستغیب» از شهدای قیام ۱۵ خرداد در شیراز

شهید «خلیل دستغیب» متولد یکم شهریور ۱۳۲۹ در شیراز از اولین شهدای قیام خونین ۱۵ خرداد سال ۴۲ در شیراز است که مسجدی نیز در شیراز به نام وی بنا شده است.
کد خبر: ۵۲۷۰۸۴
تاریخ انتشار: ۱۵ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۵:۴۱ - 05June 2022

به گزارش خبرنگار دفاع‌پرس از شیراز، شهید خلیل سربی مشهور به دستغیب در اولین روز از شهریور ۱۳۲۹ در شیراز دیده به جهان گشود و به سبب انتسابش به آیت الله دستغیب و فضای مذهبی و روحانی که در خانواده‌اش وجود داشت در اولین روز‌های آغاز نهضت امام خمینی در سال ۱۳۴۲ بر ضد رژیم شاه به پاخاست و در حالی که دانش‌آموزی بیش نبود در ۱۶ خرداد ۱۳۴۲ به شهادت رسید و بعد‌ها مسجدی به نام وی در شیراز بنا شد.

خلیل پرورش یافته در استانی بود که عنوان یکی از استان‌های پیشتاز و پیشگام در قیام ۱۵ خرداد به شمار می‌رفت و با حمایت علمای بزرگ شیراز از جمله آیت الله محلاتی و آیت الله شهید دستغیب در اکثر شهرستان‌های این استان از جمله شیراز اعتراضاتی به ویژه در پانزده خرداد ۱۳۴۲ شکل گرفت که در پی آن حداقل ۴ شهید از جمله شهید خلیل دستغیب به شهادت رسیدند.

پس از انتشار بیانیه امام خمینی (ره) که در آن به برخی اقدامات شاه از جمله تصویب لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی و انقلاب سفید اعتراض شده بود ستادی متشکل از روحانیون شیراز در مسجد جامع عتیق تشکیل شد و در یکی از جلسات این ستاد آیت الله دستغیب در حمایت از نهضت و بیانیه امام خمینی‏ بیانیه‌ای تنظیم و قرائت کرد و پس از اینکه علمای شاخص استان این بیانیه را امضا نمودند در استان منتشر و باعث حرکت مردمی در حمایت از امام در ۱۵ خرداد شد.

پانزده خرداد ۱۳۴۲ خبر دستگیری امام خمینی به شیراز رسید و مردم متدین و انقلابی شیراز در بعد از ظهر همان روز مردم در مسجد جامع عتیق تجمع کردند و آیت‌الله دستغیب با حضور در این مسجد سخنرانی آتشینی بر ضد اقدام غیرقانونی شاه مبنی بر دستگیری امام خمینی ایراد کرد و از بازاریان خواست حجره‌های خود را ببندند.

اعتراضات به ۱۵ خرداد محدود نماند و در ۱۶ خرداد ۱۳۴۲ نیز در شیراز در اعتراض به رژیم شاه و دستگیری امام خمینی (ره)، تظاهراتی در میدان شهدای شیراز در بلوار زند (میدان شهرداری) برپا شد که شهید خلیل دستغیب نیز در آن تظاهرات حضور داشت.

ماموران شهربانی برای متفرق کردن جمعیت دست به کار شدند و پس از موثر نشدن اقدام به تیر هوایی و گاز اشک آور برای متفرق کردن معترضین به فرمان سرهنگ ایروانی رئیس کلانتری آن ناحیه به سوی مردم تیراندازی شد و یکی از این تیر‌ها به خلیل سربی مشهور به خلیل دستغیب که خواهرزاده آیت الله دستغیب بود اصابت کرد و به شهادت رسید و به جز این شهید گرانقدر شهید اسدالله پروا (قنادی)، شهید احمد دسترس و شهید علی اکبر صادقیان نیز در شیراز به شهادت رسیدند.

بعد از انقلاب سرهنگ ایروانی دستگیر و در دادگاه به اعدام محکوم شد؛ و در همان دادگاه به مادر شهید خلیل دستغیب پناه آورد و ضمن اظهار پشیمانی درخواست بخشش نمود.

قلب پرعاطفه مادر تحت تاثیر قرار گرفت و مادر، قاتل فرزندش را بخشید، اما بخشش قطعی را به مشورت با برادر بزرگ خود، آیت‌الله دستغیب، واگذار کرد و شهید محراب و معلم بزرگ اخلاق و رافت، حضرت آیت‌الله دستغیب نیز به خواهر مکرم خود توصیه کرد که گذشت را که سیره اولیای الهی است پیشه کند و قاتل فرزندش را ببخشد و بدینگونه سرهنگ زندگی تازه یافت.

برخورد کریمانه و معنوی خانواده دستغیب، سرهنگ ایروانی را تحت تاثیر قرار داد و به پاس قدردانی از این اقدام خداپسندانه قطعه زمینی که در خیابان، ولی عصر شیراز، مکان فعلی مسجد شهید خلیل دستغیب دراختیار داشت را به مادر شهید واگذار کرد و مادر شهید هم مسجدی را در این زمین بنا نهاد و با نامگذاری آن به نام فرزند شهیدش باعث جاودانگی آن شد تا نام شهید خلیل دستغیب و قیام ۱۵ خرداد در شیراز جاودانه شود.

انتهای پیام/س

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار