به گزارش خبرنگار اجتماعی دفاعپرس، مهدی عباسی عضو شورای اسلامی شهر تهران، در تذکر پیش از دستور خود در جلسه امروز این شورا با اشاره به اینکه در سالهای اخیر کشور ما با اشکال تازه و جدیدی از حملات سایبری مواجه شده و بیم آن میرود که این حملات تداوم پیدا کند، اظهار داشت: عملی شدن برخی حملات سایبری به مراکز حساس کشور مانند حمله به سامانه سوخت و پمپ بنزینها به دنبال حملات سایبری به مراکز هستهای و هک شدن سایتهای اینترنتیِ مراکزی مانند هواپیمایی ماهان گویای آن است و بازدارندگی سایبری را بیش از پیش با اهمیت کرده است.
وی ادامه داد: حملات سایبری در لیست خطرات جهانی رتبه پنجم را در سال ۲۰۲۰ به خود اختصاص داده است. جلوگیری از آسیب در فضای سایبری، سازوکارهای لازم را میطلبد. کارآمدی در عرصه سایبری مستلزم شناخت دقیق حوزه آفندی و پدافندی و تدوین راهبردهایی بر اساس نظریه پایه بازدارندگی در فضای سایبری است که متأسفانه مورد غفلت واقع شده است. با توجه به شهرنشینی حدود ۷۵ درصد جمعیت کشور، اهمیت توجه ویژه به پدافند غیر عامل مردم محور و ارتقای تاب آوری شهری دو چندان میشود. اهمیت فضای سایبر در نظر رهبر انقلاب به حدی است که میفرمایند: «اگر من امروز رهبر انقلاب نبودم حتماً رئیس فضای مجازی کشور میشدم» که این بیانات اهمیت فضای مجازی را به عنوان بخش مهمی از فضای سایبر را نشان میدهد. مقام معظم رهبری در ابتدای سال ۹۹ و در سخنرانی نوروزی نیز خطاب به ملت ایران فرمودند: «امروز قوت در فضای مجازی حیاتی است؛ امروز فضای مجازی حاکم بر زندگی انسانها است در همه دنیا؛ و یک عدهای همه کارهایشان را از طریق فضای مجازی پیش میبرند؛ قوت در این زمینه حیاتی است. یا مثلاً قوت در زمینه بهداشت و درمان حیاتی است؛ که بحمدالله در این زمینه محققان و پزشکانمان و کسانی که در این راه خبره هستند کار زیادی انجام دادهاند».
عباسی گفت: به دلیل گستردگی حملات سایبری و آثار آن، دربرگیری آن دو حالت است: حملات به مراکز محدود که ارزش امنیتی دارد و حملاتی که گستردگی بالا دارد و هدف اختلال در زندگی روزمره مردم است. حمله سایبری به تاسیسات هستهای تجربه شده در کشور از نوع اول و حمله به سامانه سوخت و پمپ بنزینها و اخیرا سامانههای شهرداری تهران از نوع دوم است. با وجود تاکیدات در قوانین و اسناد بالادستی از جمله برنامه ششم توسعه کشور تحقق تکالیف ماده ۱۰۷ و ۱۰۹ آن برنامه در بعد دفاعی آنگونه که باید عملی نشده است.
وی ادامه داد: بر اساس ماده ۱۰۷ قانون برنامه ششم در جهت افزایش ظرفیتهای قدرت نرم و دفاع سایبری و تأمین پدافند و امنیت سایبری برای زیرساختهای کشور، طرح جامع دربرگیرنده توسعه قدرت نرم دفاعی و سایبری و مقابله با جنگ نرم با مشارکت ستاد کل نیروهای مسلح و وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در سال اول اجرای قانون برنامه تهیه میشود و پس از تصویب شورای عالی فضای مجازی از سال دوم اجرای این قانون به اجرا در میآید.
این عضو شورای شهر تهران افزود: همچنین بر اساس ماده ۱۰۹- قانون برنامه ششم توسعه، دولت مکلف است مطابق مصوبات شورای عالی فضای مجازی و هماهنگی سازمان پدافند غیرعامل اقدامات ذیل را به عمل آورد:الف ـ ایجاد سامانه پدافند رایانیکی (سایبری) ب ـ افزایش سطح آموزش رایانیکی (سایبری) مدیران و کارکنان دستگاههای اجرائی به منظور جلوگیری از نفوذ و مختل نمودن سامانه (سیستم)های نرم افزاری دستگاه ذیربط و توسعه آمادگیها، میزان تحقق این تکالیف نیز در هالهای از ابهام است.
به گفته وی سند راهبردی پدافند سایبری کشور ابلاغ شده که بر اساس چشم انداز تعریف شده در این سند، شکلگیری نظام پدافند سایبری هوشمندانه، انحصاری، ابتکاری، عمیق، لایه بـه لایـه، بـومی و پیشگیرانه، شبکه ای، گسترش یافته و سلسله مراتبی، چابک و منعطف مورد نظر است و راهبردهای تحقق این نظام در ۲۵ بند مشخص شده که از جمله مهمترین راهبردها «طراحی، پیاده سازی و اجرای نظام پدافند سایبری در مقابل تهدیـدات و حمـلات سـایبری بـا ویژگی بومی سازی فرآیندها، نظامات و استانداردها، پروتکلها، رویهها و روال ها»، «ساماندهی و ارتقا دانشی و بکارگیری منابع انسانی متخصص درحوزه پدافند سایبری» و «فعال سازی قرارگاه پدافند سایبری و اجرایی کردن نظامات پدافند سایبری» است و از شهرداری تهران انتظار میرود که حسب تکالیف این سند بالادستی اقدامات لازم در این خصوص به انجام میرسید که اینکه شاهد بازدارندگی سایبری بودیم.
عباسی اظهار داشت: با توجه به اینکه شهرداری تهران یک نهاد خدمات رسان است، ضرورت دارد موضوع پدافند غیر عامل به طور عام در تمام حوزههای ماموریتی و در حوزه سایبری به طور ویژه و بهعنوان یک اولویت اصلی و اساسی مورد توجه قرار گرفته و ایجاد و استفاده از همه ظرفیتهای سایبری (انسانی و فنی) بهمنظور آمادگی برای تطابق و تابآوری در شرایط متغیر و پویای سایبری در دستور کار قرار گیرد.
وی ادامه داد: بر اساس بند ۳ ماده ۸۰ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵/۳/۱ و اصلاحات بعدی آن، در راستای توسعه قدرت نرم دفاعی و کارآمدی در عرصه سایبری مدیریت شهری تهران نسبت به اجرای سندهای بالادستی از جمله سند راهبردی پدافند غیرعامل شهری و ایجاد ظرفیتهای سایبری (انسانی و فنی) بهمنظور بازدارندگی و آمادگی برای تطابق و تابآوری در شرایط متغیر و پویای سایبری از شهردار محترم تهران میخواهم تا دستور انجام اقدامات لازم صادر و عقبماندگیهای جبران و نتایج اقدامات به شورای اسلامی شهر منعکس کنند.
انتهای پیام/ 241