مراسم رونمایی از کتاب «یک زمستان با کولبرها» برگزار شد؛

شیروانی: ورود سوره مهر به مسائل اجتماعی/ امامی: کولبری یک زنگ خطر است

مراسم رونمایی از کتاب «یک زمستان با کولبرها» اثر صادق امامی خبرنگار روزنامه فرهیختگان در حوزه هنری تهران برگزار شد.
کد خبر: ۵۳۲۱۲۱
تاریخ انتشار: ۱۱ تير ۱۴۰۱ - ۱۷:۳۷ - 02July 2022

به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاع‌پرس، مراسم رونمایی از کتاب «یک زمستان با کولبرها» با حضور نویسنده و جمعی از اهالی رسانه و فرهنگ برگزار شد.

شیروانی: ورود سوره مهر به مسائل اجتماعی

در ابتدا، «علی‌اکبر شیروانی» مدیر انتشارات سوره مهر، اظهار داشت: این کتاب از یک جهت برای من بسیار مهم است که به سراغ یک مسئله اجتماعی رفته است و طبق تعاریف علوم اجتماعی همراه با جامعه مدرن مسائل اجتماعی هم وجود خواهد داشت. نکته مهم این است که به آن پرداخته شود. مجموعه‌ای از اصلاح قوانین کار و اجتماعی در انگلستان مدیون کتاب‌های چارلز دیکنز است که به آن مسائل از دریچه ادبیات پرداخته است.

روایتی از یک همراهی زمستانی در نقطه صفر مرزی رونمایی شد

وی گفت: برای بنده مهم این است که انتشارات سوره‌مهر به مسئله اجتماعی به نام کولبری که طی سال‌ها در رسانه مطرح می‌شد، در قالب کتاب جامع و عمیق پرداخته است. معتقد هستم اگر قرار است این مسائل حل شود نیاز به گفتگو کردن دارد و این کار آقای امامی کمک می‌کند که به صورت عمیق‌تر به این مسئله پرداخت شود. تشکر ویژه‌ای از روزنامه فرهیختگان دارم که در چندسال اخیر با شجاعت و شهامت به خبرنگاران اجازه دادند که به سراغ موضوعات حساس بروند.

امامی: کولبری یک زنگ خطر است

در ادامه صادق امامی، نویسنده «یک زمستان با کولبرها» اشاره کرد که در ایران این مشکل وجود دارد که چالش‌ها توسط رسانه‌های بیگانه بیان می‌شود و ادامه داد: در سال ۹۸ که دو نوجوان در ماجرای کولبری فوت کردند اخبار را می‌شنیدم و متوجه می‌شدم کسی که این کار را انجام می‌دهد به دلیل بحث معیشت است.

وی گفت: عده‌ای تلاش کردند از مرگ این دو نوجوان یک بسته سیاسی تدوین کنند. در رسانه‌های داخلی جز پیام حمایت آقای جهانگیری از خانواده این دو نوجوان که منتهی به اهدای یک جلد قرآن منجر شد، خبری نبود. رسانه‌های غربی به شدت به مراسم سوگواری و تحلیل این ماجرا می‌پرداختند.

نویسنده «یک زمستان با کولبرها» عنوان کرد" من دلم به حال این دو نوجوان سوخت که به دلیل معیشت و کار به کولبری روی برده‌بودند، اما ماجرا تبدیل به یک میتینگ سیاسی شده بود. به عنوان خبرنگار در دی ماه ۱۳۹۸ به مرز مریوان رفتم و با کولبران گذر کردم. گزارش آن با عنوان ۱۳ کیلومتر با کولبر‌ها منتشر شد. بعد از آن احساس کردم همچنان حرف‌های ناگفته‌ای باقی مانده است. مجددا بهمن ۱۳۹۸ به مرز‌های سردشت، پیرانشهر، سقز و مریوان رفتم و اطلاعات زیادی کسب کردم. مثلا این که در هر مرز نوع کالا‌ها متفاوت است و یا این که در برخی از مرز‌ها گروهک‌های تروریستی حضور دارند که مالیات می‌گیرند و بخشی از منابع گروهک‌ها از همین مبالغ است.

روایتی از یک همراهی زمستانی در نقطه صفر مرزی رونمایی شد

این روزنامه‌نگار ادامه داد: جالب بود که این کار نیاز به تحصیلات خاص و یا کارت پایان خدمت و دیگر چارچوب‌ها ندارد. این بود که حس کردم اگر پرداخت نشود اوضاع بسیار بدتر می‌شود. اکنون کولبری تنها در روستا‌های مرزی رخ نمی‌دهد بلکه افراد از دیگر نقاط به مرز می‌آیند تا این کار را انجام دهند. این یک زنگ خطر است. چرا که آسیب‌های اجتماعی بسیاری را به دنبال خود دارد. مثلا مصرف مواد مخدر برای تامین نیرو و قدرت برای حمل بار. من خواستم خودمان از مشکل در کشورمان صحبت کنیم و نه دیگر رسانه‌ها آنطور که خودشان تمایل دارند نقل کنند. امروز جمهوری اسلامی نیاز به شبکه‌ای از خبرنگاران دارد که آزادانه‌تر کار کنند و سیستم متوجه شود نیاز به خبرنگاران دارد.

نصراللهی: باید به سمت روزنامه‌نگاری تحقیقی رفت

در ادامه، اکبر نصراللهی، رئیس دانشکده ارتباطات دانشگاه آزاداسلامی-تهران مرکز با بیان این که دنیای رسانه و ارتباطات پر از دوگانه است، گفت: دنیای روزنامه‌نگاری دنیای پر از دوگانه خطرات و خاطرات است، اگر فقط روزنامه‌نگاران فقط به خاطرات توجه داشته باشند و تنها منبع اطلاع‌رسانی باشند و تحلیلی به مخاطبان ارائه ندهند به درد نمی‌خورد. یک طرف طیف خبرنگاری است که تنها به روند اداری اکتفا نمی‌کند و به منافع مردم و کشور برایش در اولویت است.

وی افزود: صادق امامی نیز از جمله خبرنگارانی است که با وجود خطرات و مشکلات به موضوعات راهبردی نظام و مردم توجه دارند. دوگانه‌های دیگری نیز در این حرفه وجود دارد. یکی دیگر از دوگانه‌ها مسئول‌محور و مردم‌محور است. بسیاری از خبرنگاران ما به جای این که طرف مردم باشند در طرف مسئولین هستند. اگر فقط همین یک آسیب را درنظر داشته باشید در نگاه و راهبرد شما بسیار مشکل ایجاد خواهد کرد. روزنامه‌نگاران و خبرنگاران نباید خود را تنها راوی، کاتب و میکروفون مسئولین بدانند. بلکه باید بررسی کنند و از تک بعدی بودن خارج شوند و جامعه‌نگر باشند.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: روزنامه فرهیختگان و آقای امامی تلاش دارند که جامع‌نگر باشند و تنها توجهشان به مسئول و مرکز نباشد. آن‌ها تلاش دارند که مردم و حاشیه را ببینند. این کتاب و کار‌هایی که آقای امامی انجام دادند در راستای همین تلاش است. نمی‌شود که مطبوعات مثل سابق فقط در تولید خبر فعال باشند. حتما باید به سمت روزنامه‌نگاری تحقیقی بروند و تولید اختصاصی داشته باشند. این لازمه ادامه حیات مطبوعات است.

روایتی از یک همراهی زمستانی در نقطه صفر مرزی رونمایی شد

وی همچنین ادامه داد: بپذیریم که در بسیاری از موضوعات اساسی کشور روایت اول ندارند. یعنی دیگران زمین بازی و شیوه بازی را می‌چینند و بعد رسانه‌های ما در زمین آن‌ها بازی می‌کنند و روایت را تکرار می‌کنند. این بدترین ضربه را به مردم و نظام می‌زند. حتی همین موضوع کولبر‌ها هم ابتدا توسط دیگران روایت شده بود و بعد ما ورود پیدا کردیم. این کار درخور تقدیر است، اما روایت اول نیست و افکار عمومی را دیگران شکل داده بودند.‌ای کاش به روزی برسیم که قبل از این که دشمن زمین بازی را بچیند و افکار عمومی را تهدید کند ما ورود پیدا کنیم. رویکرد امروز رسانه‌ها کمی، سنتی و انفعالی است. باید به سمت روزنامه‌نگاری تحقیقی رفت که در کنار طرح مشکل، راه‌حل هم ارائه شود و این امیدبخش است.

ایمانجانی: «یک زمستان با کولبرها» انگیزه می‌شود که از تهدیدها، فرصت بسازیم

در ادامه، «محمدامین ایمانجانی»، مدیر مسئول روزنامه فرهیختگان با اشاره به این که تبدیل یک گزارش به یک کتاب تکمیل حلقه ژورنالیست تحقیقی است گفت: این کار باعث انگیزه و نگاه بهتر و اتفاق خوب در فضای رسانه‌ای کشور است. این که خبرنگار به دغدغه‌مندی یک موضع را دنبال کند این نیازمند حمایت مجموعه‌هایی مثل حوزه هنری و انتشارات سوره‌مهر است. نوع رویکرد و پرداخت آقای امامی به موضوعات ما را به ذوق می‌آورد. آقای امامی سخت اقناع می‌شود و این نشان می‌دهد که خودش دارای فکر و عقیده است. وقتی این اقناع صورت گرفت منتظر چیزی نمی‌ماند و به دنبال موضوع می‌رود.

وی افزود: موضوعاتی که ایشان دنبال کردند مثل ماجرای بندر ماهشهر، افغانستان و یا حتی موضوع مهرشاد سهیلی و فساد مجموعه زیتون، موضوعاتی هستند که از اطرافیان ممکن است فشار بیاورند، اما لطف‌هایی مثل لطف انتشارات سوره‌مهر که در دل این ماجرا‌ها و فشار‌ها کتاب را چاپ می‌کند ما را دلگرم و روند را مطلوب می‌کند و انگیزه می‌شود که از تهدیدها، فرصت بسازیم.

همچنین «صابر خراسانی» مجری و شاعر پیشکسوت با بیان این که کتاب را مطالعه کرده است، بیان کرد: من از ظرافت این اثر لذت بردم و هنوز از سرمای کتاب، هنوز سردم است. مردم مرزنشین ما در دفاع مقدس خودشان را سپر کردند تا ما راحت زندگی کنیم و اکنون نیز برای امرار معاش هم از جان خودشان می‌گذرند. آقای امامی خط شکن این مسیر هستند تا ما بتوانیم درباره کولبر‌ها سخن بگوییم. کاش این رونمایی در معرض عموم صورت میگرفت تا مردم بدانند که برای آن‌ها دغدغه داریم. کاش بتوان برای کولبر‌ها کار‌های بیشتری انجام داد. مردم مرزنشین ما متاسفانه بسیار دغدغه و مشکل دارند که باید دیده شود.

در بخش پایانی این مراسم آیین رونمایی از کتاب «یک زمستان با کولبرها» توسط مسئولین حاضر در جلسه انجام شد.

به گزارش دفاع‌پرس، «یک زمستان با کولبرها» روایتی از همراهی صادق امامی با کولبر‌ها در نقطه صفر مرزی است که بخشی از آن‌ها پیش از این به صورت گزارش در روزنامه فرهیختگان منتشر شده است.

انتهای پیام/ 121

 

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار