به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاعپرس، نشست خبری پنجمین جشنواره پردهخوانی و نقالی غدیر «مباهله»، با حضور «مرشد محسن میرزاعلی» دبیر جشنواره، «علیرضا حبیبی» مدیر رادیو فرهنگ و «امیرحسین سمیعی» معاون هنری سازمان فرهنگی شهرداری تهران در سالن صفارزاده حوزه هنری برگزار شد.
میرزاعلی: روایت غدیر توسط ۳۳ گروه هنری در تهران
مرشد میرزاعلی در ابتدا به قرائت متنی پیرامون واقعه غدیر پرداخت و با تاکید براینکه غدیر پربرکتترین برکه تاریخ و معجزه جاویدان پیامبر (ص) و تنها راه هدایت بشر است، اظهار داشت: غدیر سند حقانیت و مظلومیت شیعه است؛ مظلومیت بخاطر آنکه تمام امامان برحق حتی شخص امیرالمومنین علی (ع) در طول زندگی شریف بارها غدیر را فریاد زدند و بر حق خود بر آن استدلال کردند و حتی فاطمه زهرا (س) نیز به شهادت تاریخ در چند لحظه حساس غدیر را فریاد زدند.
وی در تشریح فعالیتهای این جشنواره عنوان کرد: نزدیک به چند سالی است که افتخار داریم جشنواره بزرگ نقالان علوی را در حوزه هنری انقلاب اسلامی راه اندازی کردهایم. مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری و کوروش زارعی که دغدغه روایتگری، نقالی، پردهخوانی، نقالی و تعزیه را دارند همواره حامی ما بودند.
این هنرمند آیینی خاطرنشان کرد: دوره اول این رویداد ۲۷ نفر شرکت کننده داشتیم و در ادامه رونق پیدا کرد و برای اولینبار تومارهای مذهبی را تولید و در اختیار علاقهمندان روایت علوی و زندگی اهل بیت (ع) بودند، قرار دادیم.
دبیر این جشنواره با بیان اینکه امسال پنجمین دوره جشنواره نقالان علوی برپا خواهد شد، افزود: در فرصت کوتاه انتشار فراخوان ۲۱۰ اثر از زنان، مردان و کودکان و نوجوانان به دبیرخانه ما ارسال شد که در بازبینی اولیه ۵۰ اثر خیلی خوب و فاخر به مرحله دوم راه پیدا کرد و توسط اردشیر صالحپور و محمدرضا معجونی و اینجانب به عنوان دبیر و بازبین در کنار دوستان بودم، کارها را به دقت مورد توجه قرار دادیم.
میرزاعلی سندیت داستانها را مولفه مهم داوریها دانست و افزود: امسال بخاطر انعکاس جشنواره در رادیو فرهنگ سندیت روایتها خیلی مورد تاکید بوده است چراکه پخش تلویزیونی در جشنواره وجود خواهد داشت لذا در مرحله دوم ۳۳ اثر به مرحله فینال جشواره و بخش رقابتی راه یافتند.
وی درباره برگزیدگان این رویداد گفت: امسال در بخش آقایان و بانوان ما از هر بخش سه برگزیده خواهیم داشت لذا اقایان و مردان جداگانه داوری میشوند و نزدیک ۱۰ کودک برای اجرا انتخاب شدند که در این بخش رقابت وجود ندارد چراکه در زمینه شعر و اجرا استعدادهای بینظیر و پدیدهای شناسایی شدهاند و دیدن این کودکان که از پنج تا هشت سال سن دارند و اشعار زیادی از مناقب امیرالمومنین (ع) حفظ بودند حیرتآور بودند.
دبیر این جشنواره با تاکید براینکه جشنواره در دو بخش رادیویی و میدانی برگزار خواهد شد، افزود: بخش رادیویی جشنواره به میزبانی رادیو فرهنگ و میدانی با مشارکت سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران همراه است از تاریخ ۲۴ تیرماه و از ساعت ۱۹ افتتاح خواهد شد؛ این بخش در میدان ولیعصر (عج) در روزهای ۲۸ و ۲۹ تیرماه ادامه پیدا خواهد کرد و اختتامیه رویداد ۲۹ تیرماه برگزار خواهد شد.
میرزاعلی درباره بخش ویژه جشنواره نقالان علومی امسال اظهار داشت: امسال بخش ویژه مباهله ویژهتر خواهد بود و برای این بخش ۲۰ تومار را نگارش کردیم و در اختیار علاقهمندان قرار دادیم چراکه این موضوع کمتر مورد توجه بوده است. در بخش رادیویی گروههای نقالی زمان ۳۰ دقیقهای خواهند داشت جنبه آموزشی برای علاقهمندان خواهد داشت.
وی تاکید کرد: برنامههای رادیویی جشنواره از روز ۲۷ تیرماه تا روز مباهله ادامه خواهد داشت و سه تن از کارشناسان تربیتی، شاهنامهخوانی و وایت خوانی از جمله احمدرضا آذربایجانی، امیر صادقی و امیرخرمشاهی داوری این کارها را برعهده خواهند داشت. همچنین امیر صادقی و علی ناری نیز در این جشنواره تجلیل خواهند شد.
دبیر این جشنواره در پاسخ به سوالی از ثبت جهانی هنر نقالی و پردهخوانی در یونسکو خبر داد و افزود: کاملترین نوع روایتگری که همراه با نقاشی، موسیقی و بازی است مختص به ایران است.
میرزاعلی درباره اضافه شدن بخش بینالمللی به این جشنواره عنوان کرد: درباره بینالمللی شدن این جشنواره فکرهایی صورت گرفت، اما هنوز قطعی نشده است. امسال برای اولین بار زوج روایتگر و حضور برادران اهل تسنن را خواهیم داشت؛ این جشنواره در دورههای گذشته مورد استقبال زیادی قرار گرفته بود و در پلتفرمها روزانه از یک هزار و ۵۰۰ نفر تا ۱۷ هزار بازدید آنلاین داشت لذا هنرهای آیینی علاقهمند دارد چراکه هنر نقالی در خون ایرانیها جاری است، چون قصهگو است لذا باید باید به هنرهای آیینی ارزش و بها بدهیم.
حبیبی: نقالی از فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی محافظت میکند
در ادامه، علیرضا حبیبی مدیر رادیو فرهنگ به تشریح جایگاه هنر متعالی پرداخت و گفت: هنر متعالی فرهنگ و تمدن یک ملت را متعالی میکند؛ محتوای هنر در کنار قالب آن است که میتواند یک هنر را به اوج برساند. پردهنگاری و نقاشی پرده و روایت و نقالی آن و تومارهایی که در گذشته وجود داشته است همگی وقتی در دل یک اثر ادبی مثل شاهنامه یا حماسی دینی مانند حمله حیدری باشند، همگی در یک بستر هنری زیبا تحت عنوان هنر نقالی قرار گرفته است که میتواند از فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی محافظت کند.
وی نقالی را یک هنر فاخر برای معرفی فرهنگ ملت ایران دانست و تاکید کرد: غدیر خم از این زاویه که یک داستان است برای نسل کودک و نوجوان جذاب است، اما برای نسل جوان به عنوان یک فرهنگ از آن یاد میکنیم که روایتگری این فرهنگ در قالب هنر قصهگویی و نقالی میتواند پیامد استمرار این فرهنگ را در جامعه به دنبال داشته باشد.
مدیر رادیو فرهنگ تصریح کرد: حماسههای مذهبی که به صورت شعر و نظم و نثر در آمده است از زبان نقالان با طراحی برنامههای محیطی تدارک دیده شده است در جشنواره نقالان علوی موجب شکوفایی هنر ایرانی اسلامی خواهد بود. رادیو فرهنگ به واسطه رسالت خودش در این مسیر در کنار این جشنواره است.
حبیبی به تشریح برنامههای رادیو فرهنگ پیرامون این جشنواره پرداخت و گفت: ما هر شب نقالی علوی را از رادیو فرهنگ پخش خواهیم کرد و بسته تصویری آن را نیز تولید خواهیم کرد و تدارک خواهیم دید. تجلیل از دو چهره برجسته نقالی نیز در این برنامهها وجود خواهد داشت ضمن اینکه هنر نقالی بهعنوان یک برنامه شنیدنی در برنامههای گذشته رادیو فرهنگ وجود داشته است. در کنار این رقابت نقالی رادیو فرهنگ برنامههای جذابی را تولید خواهد کرد چراکه نقالی یک میراث معنوی است که باید از آن محافظت کنیم.
سمیعی: هنر وظیفه سنگینی در تمدنسازی علوی دارد
در بخش دیگر این نشست، «امیرحسین سمیعی» معاون هنری سازمان فرهنگی شهرداری تهران غدیر را قله عاطفی، عرفانی و حماسی شیعیان دانست و افزود: آنجایی که مسوولیت هنرمندان در این عرصه مطرح میشود، هنرهای نمایشی ما پیشتاز و پرچمدار بوده است.
وی پاسداری از فرهنگ و تمدن اسلامی را یک اتفاق مهم دانست و ادامه داد: هنرهای نمایشی مسولیت سنگین زنده نگه داشتن فرهنگ و تمدن اسلامی را بردوش میکشند و در قالبهای مختلف در ساحت امیرالمومنین (ع) عرض ادب کردهاند که در راستای تمدن سازی علوی محسوب میشود که هنر وظیفه سنگینی دارد.
انتهای پیام/ 121