به همت مؤسسه بوستان کتاب؛

کتاب «مدیریت حوزه‌های علمیه و مراکز آموزشی» منتشر شد

کتاب «مدیریت حوزه‌های علمیه و مراکز آموزشی» اثر حجت‌الاسلام محمدحسن نبوی به همت مؤسسه بوستان کتاب منتشر شد.
کد خبر: ۵۳۹۱۷۲
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۲:۲۷ - 13August 2022

به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاع‌پرس، کتاب «مدیریت حوزه‌های علمیه و مراکز آموزشی» اثر حجت‌الاسلام محمدحسن نبوی به همت مؤسسه بوستان کتاب در ۲۶۴ صفحه به چاپ رسید.

امروز به دلیل فراوانی و رشد مراکز آموزشی به خصوص حوزه‌های علمیه موضوع مدیریت مدارس علمیه و مراکز آموزشی از دغدغه‌های اصلی متولیان و مسئولان این امر است. اگر مدیریت مراکز آموزشی و مدارس علمیه مورد مورد توجه دقیق قرار نگیرد و مدیران در حیطه مسئولیت خود، با فرایند مدیریت آشنایی نداشته باشند، بازدهی و اثربخشی لازم صورت نمی‌گیرد.

با توجه به تجربیات چندین ساله نگارنده در اداره مراکز آموزشی و مدارس علمیه، از جمله «مرکز آموزش‌های تخصصی تبلیغ»، «مدیریت حوزه‌های علمیه سفیران هدایت سراسرکشور»، «مدارس امین» و همچنین برگزاری دوره‌های متعدد آموزشی در راستای کیفیت بخشی به امر تبلیغ روحانیان هجرت بلند مدت و ارتقای سطح علمی مبلغان ویژه با هدف در اختیار گذاشتن یافته‌ها و تجربیات سامان یافته با زبانی روان و نظام‌مند نکات کلیدی این نوع مدیریت را آموزش می‌دهند.

این اثر در ۱۲ فصل تألیف شده است. در مقدمه این اثر، به اهمیت و ضرورت مدیریت پرداخته شده است؛ در ابتدا، تاریخچه‌ای از مبحث مدیریت مطرح و اندیشه‌های نخستین مدیریتی، مکتب کلاسیک، مکتب نئوکلاسیک، نظریه سیستمی و نظریه موقعیتی اقتضایی تبیین شده است.

کتاب «مدیریت حوزه‌های علمیه و مراکز آموزشی» منتشر شد

در فصل اول این اثر، «جایگاه مدیریت مدارس علمیه»، تبیین و ضمن تعریف این مدیریت، بهره وری در مدارس علمیه بررسی و مباحثی از جمله تقویت سنت‌های پاک، پرهیز از درگیر شدن با شکایات، و رضایت زیردستان مطرح شده است.

نویسنده در فصل دوم این اثر، به «برنامه ریزی در مدیریت حوزه‌های علمیه» پرداخته و در ابتدا ضمن تبیین اصول، اهمیت و فواید برنامه ریزی، برنامه ریزی در حوزه علمیه (هدف، راه‌های دستیابی به هدف، نیرو‌ها و تخصص‌های مورد نیاز، امکانات، بودجه، زمان بندی طراحی سازمان) مورد اشاره قرار گرفته و برنامه ریزی برای مدارس علمیه (هدف، آموزش‌های دروس سطح یک و دو، اهداف سالانه، راه‌های دستیابی به هدف، برنامه آموزشی، تهذیب و تربیت)، از دیگر مباحث این فصل است.

در فصل سوم به عنوان «پذیرش در حوزه‌های علمیه» نگارش یافته، به آموزش‌های قبل از حوزه اشاره شده و به توضیحانی در خصوص ثبت نام برای تحصیل در حوزه‌های علمیه نیز پرداخته شده و مراحل ثبت‌نام نیز تبیین و روش‌های احراز ویژگی‌ها (شاخص پیشینه علمی، شاخص صلاحیت اعتقادی - اخلاقی، شاخص سلامت سیاسی، شاخص استعداد و توان رشد، شاخص سلامت جسمی و تناسب چهره) تشریح شده است.

«آموزش در حوزه‌های علمیه» عنوان چهارمین فصل از این کتاب است که در این فصل، برنامه ریزی آموزشی اعم از اهداف آموزشی، عناوین دروس، زمان مقدار هر درس، دروس پیش نیاز، حفظ محوری، و تعیین نوع آموزش‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. همچنین، در این فصل به شیوه‌های آموزش (تدوین سرفصل‌ها و پیش نیاز دروس، متن درسی، برگزاری کلاس‌ها و شکوفایی خلاقیت‌ها پرداخته شده است.

نویسنده در فصل پنجم به «تهذیب و تربیت در حوزه‌های علمیه» می‌پردازد؛ در این فصل ضمن بیان اهمیت تهذیب، به ابعاد تربیت، تربیت روح عبادی و اخلاق اجتماعی اشاره شده و نظارت همگانی، زمان گذاری برای افراد خاص، ورزش و تربیت تبیین شده است.

ششمین فصل از این اثر به «سازماندهی حوزه‌های علمیه» پرداخته شده و در ابتدا تعریفی از سازمان و سازماندهی، به عملیات سازماندهی (شناسایی و دسته بندی کارها، تعریف واگذاری اختیارات و مسئولیت ها، و ایجاد و برقراری روابط پرداخته شده است.

«انگیزش» عنوان هفتمین فصل از این اثر است که ضمن تبیین ضرورت ایجاد انگیزش، به تعریف تأثیر و نیاز انگیزش اشاره شده و طبقه بندی و سلسله مراتب نیاز‌ها نیز مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه نیز، نگرش اسلامی بحث انگیزش تشریح شده است.

در فصل هشتم «ویژگی‌های رهبری» تبیین شده که در ابتدا ضمن بیان تعریفی از رهبری و قدرت، منابع قدرت و قدرت ایمان و همچنین موفقیت و اثربخشی در رهبری بیان شده و عوامل قدرت فردی و صفات فردی رهبر و رفتار رهبر و رهبری مؤمنانه بررسی شده است و در ادامه، ویژگی‌های فردی رهبر در آیات و روایات (سعه صدر، هوش، توانمندی علمی و فنی، ابتکار و نوآوری، شجاعت، شهرت، شهرت طلبی، سخنرانی، کم گویی، توجه زیردستان، و وفای به عهد) بررسی شده است.

«رفتار رهبری» عنوان نهمین فصل است؛ در ابتدای این فصل، مهارت‌های فنی و انسانی و ادراکی رهبر در سازمان بررسی و سبک‌های رهبری و همچنین بازتاب آن و نظریه‌های موقعیتی و انتزاعی تشریح شده و سبک رهبری در منابع اسلامی بیان شده و اصول اسلامی در سبک رهبری نیز تبیین شده است.

کتاب «مدیریت حوزه‌های علمیه و مراکز آموزشی» منتشر شد

در فصل دهم که به «کنترل» اختصاص یافته، مهارت‌های کنترل و همچنین ارزیابی و نظارت (آشکار، درونی و پنهان) تأمین شده و بر طراحی سیستم ارزیابی تأکید و در پایان، نقاط راهبردی یا کلیدی در ارزیابی بررسی شده است.

در فصل یازدهم «خودکفایی حوزه‌های علمیه» مورد بحث و بررسی قرار گرفته که در این فصل، بر عدم وابستگی حوزه‌های علمیه تأکید شده و شیوه‌های خودکفایی نیز تشریح شده است؛ در این فصل، سیاست‌های خودکفایی حوزه‌ها تبیین شده است.

در دوازدهمین و آخرین فصل از این کتاب، به «طرح تربیتی» اشاره شده است؛ در ابتدای این فصل، نویسنده ضمن تبیین فرایند طرح مذکور، اهداف کلان و تفصیلی این طرح تشریح کرده و اصول و سیاست‌های کلان طرح و همچنین عوامل مهم و مؤثر در تربیت را تبیین و در ادامه، به راهکار‌های دستیابی به اهداف تفصیلی طرح فوق الذکر نیز پرداخته است.

علاقه‌مندان برای بهره مندی از تخفیف ۱۰ درصدی خرید این کتاب می‌توانند به سایت مؤسسه بوستان کتاب به آدرس www.bustaneketab.ir مراجعه کنند.

انتهای پیام/ 121

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار