مشکل عمده سیستان و بلوچستان بحث فرهنگ کار است/ «همسایه‌های خوب» به مردم امید می‌دهد

مجموع مستند «همسایه‌های خوب» در نوزدهمین قسمت قصه «جواد کیخا» جوان جهادگر اهل زاهدان را روایت می‌کند که با ایجاد یک موسسه خیریه به دنبال اشتغال‌زایی برای مردم سیستان و بلوچستان است.
کد خبر: ۵۴۶۲۰۱
تاریخ انتشار: ۲۹ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۰:۵۰ - 20September 2022

به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاع‌پرس، نوزدهمین روایت مجموعه مستند «همسایه‌های خوب» به سراغ قصه «جواد کِیخا» رفت که شب گذشته بیست و هشتم شهریور از شبکه دو سیما پخش شد.

کیخا یکی از جوانان جهادگر اهل زاهدان است که به سبب محرومیتی که در جنوب استان سیستان و بلوچستان وجود دارد، چند سالی‌ست همراه با خانواده خود به چابهار نقل مکان کرده و به همراه دوستانش موسسه خیریه‌ای را برای اشتغال مردم بومی منطقه و اصلاح و ایجاد زیرساخت‌های عمرانی در منطقه دشتیاری ایجاد کرده است.

از عمده فعالیت‌های اشتغال‌زایی که «جواد کِیخا» همراه با سایر دوستانش بدان مشغول است، عبارتند از: کشت گیاهان دارویی و میوه‌های استوایی، آموزش دامداری و دامپزشکی و ساخت دامداری‌ها به صورت علمی. وی همچنین کار‌هایی برای حل مسایل زیرساختی و عارضه‌های طبیعی در منطقه از جمله ترمیم بند و بندسار و اصلاح گرگروک‌ها انجام می‎دهد.

پخش این قسمت بهانه‌ای شد تا با جدیدترین سوژه این مجموعه مستند به گفتگو بنشینیم که در ادامه می‌خوانید.

وی در ابتدا با اشاره به اینکه از طریق دو نفر از دوستانش با مهدی بخشی‌مقدم کارگردان این مجموعه مستند آشنا شده است، مطرح کرد: زمانی که با کارگردان «همسایه‌های خوب» درباره این مجموعه صحبت کردم، به این نتیجه رسیدم که عزیزان قصد دارند با کلیدواژه حال خوب اثری بسازند و آن را در قالب نمایش عملکرد‌های مختلف به همه مردم انتقال بدهند. پس تصمیم گرفتم در این مجموعه مستند حضور پیدا کنم و مفید واقع شوم.

مشکل عمده سیستان و بلوچستان بحث فرهنگ کار است/ «همسایه‌های خوب» به مردم امید می‌دهد

این جهادگر اهل زاهدان با بیان اینکه ساخت مستند از فعالیت جهادگران به ویژه افراد بومی لازم است، عنوان کرد: قطعا در این آثار مطرح کردن آدم‌ها مدنظر نیست بلکه گفتمان اهمیت دارد. البته اگر مستندساز مجبور باشد برای بیان گفتمان، افراد را مطرح کند، خوب است، اما اگر بتواند با حرکت هنرمندانه مفاهیم پیشرفت منطقه‌ای را به مردم بومی و نقاط مختلف کشور منتقل کند یعنی به این معنا که افراد از یک منطقه محروم و کم‌برخوردار دست به دست هم بدهند، قطعا خروجی متفاوتی خواهد داشت و نتیجه پیشرفت خواهد بود.

به گفته وی، مجموعه مستند «همسایه‌های خوب» سعی بر این دارد کنار همه مسایل و مشکلاتی که وجود دارد به مردم امید دهد و کمک کند که به راهشان ادامه دهند. مجموعه‌هایی شبیه به این اثر می‌تواند به انتقال درست مفاهیم به مردم به صورت هنرمندانه کمک کند تا افراد متوجه شوند جز خودشان کسی نمی‌تواند به دادشان برسد تا از وضعیت فعلی نجات پیدا کنند.

کِیخا با اشاره به اینکه تا مردم نخواهند هیچ پیشرفتی برایشان متصور نیست و این موضوع معمولا از کنشگری چند جوان پای کار کلید می‌خورد، اظهار کرد: اگر این اتفاق با هدف اینکه گفتمان انتقال داده شود نه صرفا افراد مطرح شوند، رخ بدهد، خوب است. همچنین نمایش کار‌های نیک در رسانه ملی بسیار مهم است البته اگرچه رسانه ملی از رسانه‌های مجازی که در حال حاضر رواج دارد مخاطب کمتری دارد، اما رسمیتی دارد که افراد را به خانواده‌ها معرفی می‌کند. البته باید بگویم در منطقه ما بیشتر ماهواره و رسانه‌های مجازی طرفدار دارد.

وی در ادامه با بیان اینکه خیریه «جهت» نزدیک به چهار سال قبل با هدف اینکه به فعالیت‌ها در قالب یک شخصیت حقوقی رسمیت داده شود، تاسیس شد، گفت: قبل از ثبت خیریه فعالیت‌های ما در حال انجام بود، اما شکل حقوقی و رسمی نداشتیم. برای آنکه دل خیرانی که به پروژه‌ها کمک می‌کردند، گرم شود، موسسه وجاهت رسمی پیدا کند و خیالشان راحت شود، خیریه را به ثبت رساندیم.

مشکل عمده سیستان و بلوچستان بحث فرهنگ کار است/ «همسایه‌های خوب» به مردم امید می‌دهد

این جهادگر اهل زاهدان تاکید کرد: ما رسالت خیریه «جهت» را کارآفرینی و پیشرفت منطقه‌ای تعریف کردیم تا از مدرسه‌سازی و توزیع بسته غذایی به سمت پیشرفت منطقه‌ای و توسعه پایدار حرکت کنیم و بقیه موسسات هم که حوزه وظایفی خود را به گونه‌ای تعریف کنند که در امتداد پیشرفت منطقه‌ای باشد.

کِیخا با اشاره به اینکه فعالیت ما و خیریه «جهت» به گونه‌ای تعریف شده است که بیشتر در حوزه کارآفرینی، معیشت و اشتغال خانوار تمرکز دارد، عنوان کرد: تمرکز ما روی خانوار است و سعی می‌کنیم سبد درآمد تعریف کنیم البته برخی مواقع نیز با بقیه نیاز‌های دیگری که خانوار دارد، درگیر می‌شویم، اما تا جایی که می‌توانیم سعی می‌کنیم خود را درگیر آن‌ها نکنیم و برای حل آن از خیریه‌های دیگر کمک بگیریم تا تمرکزمان از بین نرود.

وی افزود: در حوزه کارآفرینی و اشتغال متمرکز بر رسته‌های شغلی هستیم که خود منطقه هدف می‌پذیرد و مهمتر اینکه خانواده بدان علاقه و تجربه زیستی هم دارد. همچنین روی نوع اشتغال خیلی پافشاری نمی‌کنیم، اما تلاش می‌کنیم رسته‌های اشتغالی که برنامه تولید و توسعه آن را داریم در آن اقلیم و منطقه پیشران باشد.

به گفته این جهادگر، خیریه «جهت» در استان سیستان و بلوچستان برای مشاغل دامپروری و کشاورزی، تولید و فرآوری علوفه، کشت و فرآوری گیاهان دارویی و و ایجاد زیرساخت برای اشتغال تلاش می‌کند. همچنین به حوزه آموزش هر رسته به صورت ویژه نگاه می‌کند و بدان می‌پردازد و تلاش دارد تا حدودی ادامه و پایداری‌اش را تضمین کند.

کیخا با اشاره به اینکه مشکل عمده سیستان و بلوچستان بحث فرهنگ کار است، اظهار کرد: مشاغل کاذب فرهنگ کاری مردم را تحت تاثیر قرار داده و باعث شده است که پیشرفت منطقه‌ای در حوزه اقتصادی که مقدمه زیرساخت و اولویت مردم منطقه است، دچار مخاطره شود. همچنین در حوزه زیرساختی، مدیریتی و آسیب‌هایی که به واسطه منابع طبیعی ضعیف به ویژه در حوزه شمال استان وجود دارد، مزید بر علت شده است.

وی تاکید کرد: منطقه و حوزه جغرافیایی به واسطه انسان‌ها و کنشگران عرصه‌های مختلف پیشرفت می‌کند. ما در منطقه خودمان متاسفانه این افراد را کم داریم و محروم بودن این منطقه به دلیل محرومیت فرهنگی مردم به ویژه در حوزه فرهنگ کار است. پس به همین دلیل در خیریه «جهت» حوزه‌های فعالیتی و رسته‌های شغلی را انتخاب کردیم که خانواده‌ها و به ویژه جوانان منطقه و محله را ترغیب کند تا پیشران و کنشگر شوند، بتوانند کار را جلو ببرند و از خمودگی حاکم کاسته شود.

مشکل عمده سیستان و بلوچستان بحث فرهنگ کار است/ «همسایه‌های خوب» به مردم امید می‌دهد

این جهادگر در پایان با بیان اینکه آرزو دارد جامعه آماری اطرافش را به انقلاب از درون دعوت کند تا جامعه آماری متعادل و متعالی به معنای سخت‌افزاری و نرم‌افزاری محقق شود، خاطرنشان کرد: امیدوارم برچسب محرومیت از روی مردم و منطقه ما برداشته شود و این اتفاق رخ نمی‌دهد مگر توسط جوان‌ها و مردم خوب منطقه. به واسطه این اتفاق حال مردم، جوانان و نسل آینده‌ای که در منطقه هستند نیز خوب می‌شود.

«همسایه‌های خوب» شنبه تا سه‌شنبه ساعت ۱۹:۰۰ روی آنتن شبکه دو سیما می‌رود و بازپخش آن روز بعد ساعت ۱۳:۳۰ است.

انتهای پیام/ 121

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار