زندگی به سبک پدر منجی؛ «با فرزندانتان طوری رفتار نکنید که جری شوند»

امام حسن عسکری (ع) گرچه بیشتر دوران زندگی خود را در اسارت گذراندند و سرانجام نیز در سن ۲۸ سالگی به شهادت رسیدند، اما در تمام دوران پربرکت زندگی‌شان، مسئولیت‌های فردی و ولایی خود را تمام و کمال به انجام رساندند و آموزه‌های ارزشمندی را برای شیعیان به یادگار گذاشتند.
کد خبر: ۵۴۸۹۳۰
تاریخ انتشار: ۱۳ مهر ۱۴۰۱ - ۰۹:۱۸ - 05October 2022

زندگی به سبک پدر منجی؛ «با فرزندانتان طوری رفتار نکنید که جری شوند»

به گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس، همه باید‌ها و نباید‌های زندگی فردی و اجتماعی ما انسان‌ها در سبک زندگی اولیایی نهفته است که امروز حسابی از وجودشان غافل شده ایم و با همین غفلت نیز آسیب‌های بسیاری را متوجه خود، خانواده و جامعه مان کرده ایم، بنابراین آشنایی با سبک زندگی ائمه اطهار (ع) و الگوبرداری از سیره این بزرگواران، شاید بزرگترین رسالت ما در این دوره از تاریخ باشد. چه بساکه همزمان با سالروز شهادت امام حسن عسکری (ع) می‌خواهیم برخی از نکاتی طلایی زندگی این امام بزرگوار را با هم مرور کنیم و قدمی برای بهتر زیستن برداریم.

تکریم و احترام به همسر

حلقه گمشده بسیاری از زوج‌های جوان در زندگی مشترک، مساله تکریم و احترام به همسران است که اختلافات بزرگتر را پایه ریزی می‌کند. موضوعی که همه اهل بیت (ع) ما نسبت به آن تاکید داشته اند و امام حسن عسکری (ع) نیز نمونه بارزی از این الگو هستند. ایشان گرچه با بانویی اسیر ازدواج کردند، اما همواره از همسرشان به عنوان بانویی شایسته و پاک دامن یاد می‌کردند و هیچ وقت به او سخت نمی‌گرفتند. این امام بزرگوار آنقدر نسبت به رفتار با خانواده حساس بودند که می‌فرمودند: «با اهالی خانه و مردم با تواضع و فروتنی رفتار کنید. کسی که در مقابل خانواده اش متواضع باشد، در آخرت از صدیقین محسوب می‌شود و در زمره شیعیان راستین امیرالمومنین (ع) قرار می‌گیرد.»

تاکید به رفتار حساب شده با فرزندان

برخی از والدین تصور می‌کنند به عنوان سرپرست فرزندان شان، محق هرگونه رفتاری در قبال آن‌ها هستند و گاهی به حدی دچار افراط و تفریط می‌شوند که از نوع تربیت خود نتیجه عکس گرفته و عواقب آن را هم می‌بینند. این نکته‌ای است بسیار مهم که حتی امام حسن عسکری (ع) نیز در خصوص آن، توصیه‌ای داشته و می‌فرمایند: «با فرزندان طوری رفتار نکنید که نسبت به شما جری شوند. حتی با یکدیگر طوری رفتار نکنید که فرزندانتان احساس کنند می‌توانند مقابلتان بایستند، چون در این صورت وقتی به بزرگسالی رسیدند، طوری رفتار خواهند کرد که مجبورید آن‌ها را نفرین کنید.» بنا به گفته علمای شیعی، امام حسن عسکری (ع) فرزندی جز مهدی موعود (عج) نداشته اند، اما در قبال همین تک فرزند نیز حقوقی قائل بوده و درنهایت احترام با ایشان برخورد می‌کرده اند.

توصیه به میانه روی و پرهیز از اسراف

گرچه در زندگی مدرن امروزی، اسراف به امری عادی تبدیل شده و خیلی‌ها دیگر درک درستی از مصرف صحیح ندارند، اما اسراف هیچ گاه در سبک زندگی اسلامی جایگاهی نداشته و امام حسن عسکری (ع) نیز نسبت به این مساله حساس بوده اند. روایت است که روزی فردی اسراف کار از حضرت می‌خواهند تا برای گشایش مالی او دعا کنند، امام حسن عسکری (ع) ضمن اعلام این خبر که به زودی ارثیه‌ای به آن فرد می‌رسد، این چنین توصیه می‌کنند: «خدا را سپاسگزاری کن و برتو باد به میانه روی و پرهیز از اسراف که اسراف از رفتار‌های شیطانی است.» با این توصیه امام حسن عسکری (ع)، آن فرد از اسراف دست برداشته و به حقوق الهی و برادران دینی خود نیز رسیدگی می‌کند.»

رعایت ادب و درک افراد غمگین

امام حسن عسکری (ع) تاکید بسیاری به رعایت ادب دارند و یکی از مهمترین ابعاد ادب را نیز رعایت حال افراد غمگین می‌دانند. ایشان می‌فرمایند: «اظهار شادی در حضور فرد غمگین دور از ادب و انسانیت است.» این فرمایش امام یازدهم بسیار با حال این روز‌های ما همخوانی دارد. گرچه هنوز هم خیلی‌ها خصوصا آن‌هایی که اعتقادات قوی تری دارند، به مسائل اخلاقی پایبند هستند و خوشی‌های خود را در برابر افرادضعیف و یا غمگین فریاد نمی‌زنند، اما متاسفانه خیلی‌ها هم متاثر از فضای مجازی، اخلاق و مرام را کاملا فراموش کرده اند و هر روز با اشتراک گذاری خوشی‌های زندگی شان، آه حسرت را بردل خیلی‌ها می‌گذارند که قطعا این رفتار مطابق با آداب اسلامی و پسندیده اهل بیت (ع) نیست.

سخاوت و بخشندگی تمام عیار

متاسفانه بر خلاف آداب اسلامی، سبک زندگی ما به سمتی پیش رفته که حتی اگر توانمند هم باشیم، بخشش که هیچ، حتی حاضر به قرض دادن هم نیستیم و به راحتی روی دوست و فامیل خود را زمین می‌اندازیم! رفتاری که به هیچ عنوان در سیره اهل بیت (ع) جایی ندارد و ائمه اطهار به شدت به سخاوتمندی و کمک به دیگران حتی کمک به کسانی که اصلا آن‌ها را نمی‌شناخته اند، شهره بوده اند. روایتی وجود دارد مبنی براینکه روزی پدر و پسری نیازمند با شنیدن وصف بخشندگی امام حسن عسکری (ع) نزد ایشان می‌روند تا از حضرت طلب یاری کنند. حضرت با دیدن پدر و پسر ناشناس، ضمن گشاده رویی و استقبال از آن‌ها، نیاز مالی‌شان را تامین می‌کند و راه درست را نیز پیش روی آن‌ها می‌گذارد.

دوری از جدال و شوخی نابجا

امام حسن عسکری (ع) می‌فرمایند: «با کسی جدال و نزاع نکن که بها و ارزش خود را از دست می‌دهی و با کسی شوخی و مزاح ناشایست نکن وگرنه افراد بر تو جری و چیره خواهند شد.» این روایت چند اصول اخلاقی را در خود جای داده و به صراحت بیان می‌کند که جدال و شوخی نابجا چه عواقبی را می‌تواند به همراه داشته باشد و شخصیت فرد را زیرسوال ببرد. چه بساکه همه افراد بویژه آن‌هایی که سن و سال کمتری دارند و از تجربه کمتری در زندگی برخوردارند، با توجه این نکات مهم اخلاقی می‌توانند از همین ابتدا، شخصیت فردی و اجتماعی شان را شکل داده و دیگران را مجاب به رعایت ادب و احترام در قبال خود کنند.

موعظه دوستان در خلوت

از قدیم گفته اند دوست واقعی کسی است که مثل آینه عمل کرده و ایرادات تو را بگوید. البته این هم اصول و آداب خاصی دارد و اگر در چارچوب تعیین شده صورت نگیرد، می‌تواند روابط دوستی را به خطر بیندازد. امام حسن عسکری (ع) می‌فرمایند: «هرکس که برادرش (دوستش) را در خفا و پنهانی اندرز دهد، بدون شک او را آراسته و اگر آشکارا موعظه کند، رسوایش ساخته است.» به واقع، نصیحت دوستان از اصول تربیتی در آداب اسلامی است و هیچ انسانی نباید نسبت به اشتباه دوستان و اطرافیان خود بی تفاوت باشد و امر به معروف و نهی از منکر را فراموش کند، اما این توصیه‌ها به همان اندازه که حائزاهمیت است، به همان اندازه هم دارای ظرافت‌هایی است که نباید از آن غافل شویم.

منبع: فارس

انتهای پیام/ ۹۱۱

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار