علیرضا صالحی استاد زبان و ادب فارسی در این مراسم با بیان اینکه سخن گفتن از شعر ، شخصیت و هنر حافظ کاری بس دشوار است افزود : حافظ به قرآن و علوم قرآنی اشنایی کامل داشت و در عرفان سرآمد روزگار خویش بود.
وی با تاکید بر اینکه قرآن درظاهر ، باطن و کلام حافظ تجلی داشته است افزود : شمس الدین ، لسان الغیب و خواجه اهل راز از القاب این شاعر بلند آوازه به شمار می رود.
این حافظ شناس معاصر در ادامه در مورد اصطلاحات عرفانی در اشعار حافظ گفت : در عرفان هم مجاز داریم و هم نماد ، مجاز صفت عمومی ادبیات است اما در ادبیات عرفانی علاوه بر سخن مجاز، سخن نمادین نیز وجود دارد .
وی با تاکید بر اینکه شناخت مرز زبان حقیقت و مجاز درک حقایق عرفانی را برای ما آسان تر می کند افزود : وقتی این مرز شناخته نشود بسیاری از ما دچار تناقض گویی و مغلطه گویی خواهیم شد ، نشناختن مرز میان نماد و واقعیت سبب می شود تحلیل درستی از آثار عرفا نداشته باشیم .
صالحی یاد آور شد : خرابات در جایی مظهر ناپاکی است اما عرفا به ما یاد دادند که در مقابل خرابات دنیا ، خراباتی که مظهر پاکی و حقیقت است نیز وجود دارد .
وی در ادامه به قرائت و شرح غزلی از حافظ پرداخت و گفت : اگر انسان خدا را داشته باشد همه چیز را دارد و به تمام زیبایی های عالم دسترسی خواهد داشت در غیر ایان صورت درکی از زیبایی ها و نعمت هایی که خداوند به او ارزانی داشته نخواهد داشت .
این حافظ شناس معاصر ریا کاری را صفتی مذموم برشمرد و گفت : هیچ شاعری همچون حافظ از ریا کاری نفرت نداشته است ، او در اشعارخود این صفت رذیله را مورد مذمت و نکوهش قرار داده است .
وی درمورد دلبستگی به دنیا نیز گفت : حافظ عمر را زودگذر می داند و معتقد است دنیا کاری جز فاصله انداختن میان انسان و خالق هستی ندارد ، به تعبیر عرفا دنیا چیزی نیست جز غافل شدن از یاد خدا .
صالحی در ادامه برگزاری جلسات نقد و بررسی کتاب و شعر خوانی را در ارتفا فرهنگ و رشد ادبیات موثر دانست و افزود : جلوه های برجسته حکمت ، اخلاق ، علوم انسانی ، علوم دینی ، در ادبیات بروز و ظهور دارد و تجلی گاه این علوم در ادبیات است که برای خدمت به کشور و فرهنگ باید حریم و حرمت ادبیات نگداشته شود .
وی با تاکید بر اینکه ذخیره های بسیاری در حوزه فرهنگ و ادب داریم گفت : پاسداشت و ارزش نهادن به این ذخیره ها پاسداشت فرهنگ و ادب است .
این استاد زبان و ادبیات فارسی با بیان اینکه نباید از فرهنگ برای دلالی ، تجارت و پر کردن جیب استفاده کرد افزود : برخی بدنبال این هستند از قدرت رسانه ها برای بزرگ کردن و مطرح کردن خود استفاده کنند که این آفت بزرگی برای فرهنگ کشور محسوب می شود و باید بدان توجه کرد .
در ادامه این برنامه استاد زبان و ادبیات فارسی به قرائت غزلیاتی از حافظ پرداخت که هنرمندی از کیش با نواختن سنتور وی را همراهی کرد .
کارگاه حافظ خوانی از 18 تا 20 مهر ماه در فرهنگسرای سنایی برگزار شد .
بیستم مهرماه روز بزرگداشت حافظ شاعر غزلسرای ایران است .
منبع: ایرنا