گروه استانهای دفاعپرس - فاطمه شریفی؛ انسان موجودی چند بعدی است که غیر از نیاز جسمی، نیازهای روحی و روانی نیز دارد؛ به جز زندگی فردی، روابط اجتماعی هم در رفع نیازها و رسیدن او به کمال دارای اهمیت و جایگاه هستند و نمیتوان در این راستا با نگاهی تک وجهی و نسخهای قدم گذاشت و یا برآیندهای زندگی او را بررسی کرد.
از طرفی سعادت بشر به زندگی دنیایی و فعالیتهای روزمره محدود نمیشود، بلکه جهان دیگری نیز با معیارهای والای انسانی، معنوی و الهی وجود دارد، پس هدایت انسان در مسیر نورانی سعادت نیازمند یک برنامه کامل و جامع است.
بر این مبنا و نگاه اجتماعی به زندگی بشر، انسان به نقشه راه و چراغی راهنما نیازمند است و قرآن کریم به عنوان کاملترین کتاب آسمانی و معجزه جاوید پیامبر اسلام (ص)، کتاب هدایت بشر به سر منزل مقصود است و در این کتاب مقدس و آسمانی یک سلسله قوانین و اصولی وجود دارد که آدمی با به کار بستن آنها به سعادت دنیوی و اخروی نایل میشود.
یکی از نمونههای بارز برآمده از فرامین این کتاب آسمانی شخصیت شهید حاج قاسم سلیمانی است و مکتبی که به قرآن و عترت متصل است و حرکتهای جریانساز آن نیز ریشه در خداباوری و الگوبرداری از سیره اهل بیت (ع) دارد.
بررسی ابعاد مختلف زندگی، خدمات، مبارزات و ایثار و فداکاریهای شهید حاج «قاسم سلیمانی» در راه دین و ارزشها سراسر درس آموز و دارای نکاتی ارزشمند است از جمله این نکات میتوان به دوری از سلطهپذیری برای دستیابی به حیات طیبه، اعتقاد به علم و حکمت الهی در ضرورت استقلال، عدالت و باورمندی نسبت به مشارکت مردم در جامعه اسلامی اشاره کرد.
مکتب شهید سلیمانی مکتبی متکی بر خودسازی، خداباوری و دستاوردهای معنوی است که سعادت در آن مبتنی بر قرآن، و عاقبت بخیری در این مسیر گره خورده به شهادت است که از اصول و دستاوردهای ماندگار آن میتوان به عنوان الگوی تربیتی، مدیریتی و اجرایی در کشور بهرهمند شد.
در مکتب حاج قاسم ویژگیهایی از جمله اعتمادبه نفس، مودت، صداقت، زلالی و شفافیت موج میزند و از دیگر سو حاج قاسم شخصیتی همراه با قاطعیت مبتنی بر عقل و خرد و نترسیدن از نیروها و وسوسههای شیطانی است.
مثبت اندیشی، خردورزی و تدبری که همگان از این سربازنمونه انقلاب سراغ دارند باعث شد حاج قاسم هر چند شخصیتی متواضع و فروتن بود، اما در جایگاهی که لازم بود نیز به تمثالی از قدرت، قاطعیت و شجاعت تبدیل شود و آنجا که بسیاری از حضور چشمگیر داعش در منطقه ترس داشتند او شخصا در میدان حاضر شد چراکه پیشگامی مبارزه با کفر در وجود او نهادنیه شده بود.
حاج قاسم چهرهای جامع نگر بود و این جامع نگری او را هم به مرد دیپلماسی و هم مرد جنگ و صلح تبدیل کرد چراکه هم در اوج نا امنیهای عراق شهید شد و هم مرد دیپلماسی بود که دیپلماتهای کشور او را طرف مشورت خود میدانستند.
در یک کلام حاج قاسم و مکتب او، سرمشق و الگو است. در قرآن کریم هم خداوند به پیامبر (ص) اسوه حسنه بودن را اشاره میفرماید و این موضوع نشانگر اهمیت جایگاه الگوی تمام عیار انسانیت در جامعه اسلامی است.
انسان با الگو زنده است و خداوند الگو را در راستای هدایت بشریت در نظر گرفته است چرا که پیامبران همان گونه که راهنمای بشر بودند الگوهای انسانها هم محسوب میشدند، حاج قاسم سلیمانی نیز یکی از جامعترین الگوها در تراز جامعه اسلامی است چرا که یکی از ملیترین و امتیترین شخصیتها در جایگاه خود بود و منش و شیوه او نیز به عنوان مکتبی جامع و چند بعدی ماندگار است.
از این رو ضرورت دارد نسبت به معرفی هرچه بیشتر ابعاد وجودی و عملکردی این شهید والامقام در الگوهای ارتباطی و رسانهای در سطح بین المللی به ویژه برای مخطبان نوجوان و جوان اهتمام ورزید.