به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، «ضعف سواد رسانهای بزرگترها زنگ خطری برای کودکان»؛ حتما این عبارت را بارها شنیدهاید و میدانید که به هر حال فضای مجازی اطلاعات بسیاری در هر زمینهای در اختیار مخاطبان قرار میدهد و این مخاطب این فضاست که باید توانایی تشخیص درست از نادرست را داشته باشد.
حتما این را هم بارها شنیدهاید که پلیس فتا به والدین توصیه میکند تا حتما سواد سایبری خود و فرزندانشان را افزایش دهند؛ حتما میدانید که فضای مجازی این قابلیت را هم دارد که افراد تحت تاثیر کلاهبرداران قرار گرفته و فریب بخورند پس افزایش سواد رسانهای در این زمینه نیز کارایی دارد.
با این دو مثال معنای سواد رسانهای بهتر درک میشود، اما معنای این واژه در لغت، توانایی دسترسی، تحلیل، ارزیابی و خلق پیام در شکلهای گوناگون بر پایه درک آگاهانه و انتقادی از ماهیت رسانههای جمعی است.
با توجه به حجم اطلاعاتی که در فضای مجازی در اختیار مخاطبان قرار میگیرد و قطعا تولیدکنندگان محتواهای مختلف محتوا را به سود خودشان به مخاطب عرضه میکنند بنابراین لزوم افزایش سواد رسانهای برای مخاطبان فضای مجازی اجتناب ناپذیر است.
اتفاقا افرادی مانند سلبریتیها که دارای شهرت و اعتباری در میان مردم هستند باید بیشتر بر روی سواد رسانهای خود کار کنند تا خدای نکرده با عدم تشخیص درست از نادرست مردم را به اشتباه نیندازند، در روزهای گذشته شاهد اظهارنظرهای مختلفی از سلبریتیهای کشورمان بودیم که اشتباهاتی هم در این اظهارنظرها دیده شد و این مسأله بر ضرورت ارتقای سواد رسانهای صحه گذاشت.
در این زمینه با چند نفر از مسوولان و کارشناسان نیز گفتوگو کردیم.
مرتضی فرخی معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم تحقیقات و فناوری به ضرورت ارتقای سواد رسانهای افراد اشاره میکند و میگوید: برخی سلیبریتیها با اندک سواد رسانهای دچار توهم جایگزینی نخبگان سیاسی و فکری جامعه شدهاند.
الهه هاشمی مدرس دانشگاه نیز معتقد است: در ایران بر روی سواد رسانهای کار نشده است و باید این کار انجام شود تا فیک نیوز در این حد طرفدار نداشته باشد، البته باید رسانههای رسمی بتوانند مخاطب را از اطلاعات صحیح اشباع کنند تا مخاطبان نیز به سمت فیک نیوز نروند.
منوچهر صابر معاون مدیر ترویج دستاوردهای پژوهشهای علوم انسانی نیز اعتقاد دارد که با توجه به چالشهای اخیر و کم رنگ شدن ارزشها و فرهنگ در بین بعضی از دانشآموزان و تاثیرپذیری از شبکههای مجازی معاند، آموزش سواد رسانهای باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
محمود عبدالهی مدرس دانشگاه نیز میگوید: رسانههای بیگانه در اغتشاشات اخیر بسیار شیطنت کردند که البته این کارشان فقط افرادی را که سواد رسانه کمی داشتند را تحت تاثیر قرار داد بنابراین باید مردم سواد رسانهای خود را ارتقا دهند تا خودشان در تشخیص اخبار درست و نادرست با مشکل مواجه نشوند.
سید منوچهر حسینی عضو هیأت علمی دانشگاه بوعلی نیز میگوید: افراد برای اینکه بتوانند صحت و سقم مطالب را بهتر تشخیص داده و دچار سردرگمی میان اخبار نشوند باید سواد رسانهای خود را افزایش دهند تا به راحتی هر کلیپ، متن، تصویر و صدایی را باور نکنند.
منبع: فارس
انتهای پیام/ ۹۱۱