به گزارش گروه اخبار داخلی دفاعپرس، «محمدباقر قالیباف» رئیس مجلس شورای اسلامی امروز (دوشنبه) در مراسم گرامیداشت هفته پژوهش و تقدیر از پژوهشگران برتر ضمن تسلیت ایام شهادت حضرت زهرا (س) و تبریک هفته پژوهش به یکایک محققین، پژوهشگران و نخبگان جامعه، اظهار داشت: پژوهشگران تلاش میکنند هم مایه افتخار ایران عزیز در چهره بین المللی باشند و هم از کار مردم گرهگشایی کنند. امروز مردم ما ذینفعترین و ذیحقترین افرادی هستند که باید از حوزه علم و دانش، محققان و نخبگان بهرهمند باشند تا گرهی از کار آنها باز شود.
تحول در سازمانهایی رخ میدهد که از فرصتهای توأم با ریسک استفاده شود
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: همواره در شورای هماهنگی که متشکل از هیأت رئیسه مجلس و رؤسای کمیسیونها بوده و رئیس مرکز نیز عضو آن است بحث مرکز پژوهشها را مد نظر داشته و در اولویت قرار دادیم و روز به روز نیز شاهد هستیم که نقش آن بیشتر میشود.
قالیباف در ادامه با بیان اینکه اگر بخواهیم اثر حوزه پژوهش را مانند سایر عرصهها در جامعه ببینیم باید بدانیم که نوآوری نیازمند شجاعت است، عنوان کرد: روز گذشته نیز در جلسه همایش ملی شفافیت که سازمانهای متعددی در آن حضور داشتند این نکته را در بخش نظارتی گفتیم که امروز کشور نیازمند مدیران شجاعی است که دو ویژگی قوی بودن و امین بودن را دارند لذا مسئولان باید در هر کجا هستند به خصوص در بخشهایی که جنبه نظارتی دارد، تلاش کنند تا در کنار برخورد با تخلفات، مدیران شجاعت در تصمیم گیری را داشته باشند نه اینکه دست و دلشان بلرزد.
رئیس قوه مقننه در ادامه نوآوری در حوزه خلاقیت را ریسک دانست و افزود: نوآوری در خلاقیت یعنی همه فرصتهایی که در آن ریسک دارد؛ تحول در سازمانها از فرصتهای معمولی نشأت نمیگیرد بلکه از فرصتهایی حاصل میشود که توأم با ریسک است و اینجاست که نیازمند نیروهای خلاقی هستیم که شجاع هم باشند و آن زمان است که نوآوری و خلاقیت، رشد و نمو خود را خواهد داشت.
یکی از مشکلات ریشهای ما عدم وجود سیستم آموزشی محققپرور، اندیشهپرور و ماهرپرور است
قالیباف در ادامه با اشاره به این مطلب که مجموعه حکمرانی باید از مدیران شجاع حمایت کند تا تحول و نوآوری رقم بخورد، اظهار کرد: البته اشکال سنتی نیز همواره در مجموعه ما وجود دارد که سیستم آموزشی محقق پرور، اندیشه پرور و ماهر پرور نداریم که این از مشکلات ریشهای ما است و همواره به دنبال اصلاح آن بوده ایم.
رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان در ادامه با بیان اینکه امروز باید این اقرار را داشته باشیم که در برخی مسائل قدرت حل مسأله را نداریم و اگر گاهی قدرت حل مسألهای را داریم در زمان خود آن حل نمیکنیم که باعث میشود ارزش خود را از دست بدهد، اذعان داشت: امروز نیز این نکته مهم را به همکاران مرکز پژوهشها گفتم که قوه مقننه، قانونگذاری و نظارت بر اجرای قانون، مهمترین نقش را در اداره جامعه دارد.
وی ادامه داد: همواره تأکید میکنیم که مجلس و رسالت ما مهم است و بر اساس فرمایش رهبری میگوییم مجلس در رأس امور است که حضرت آقا نیز میفرمایند ریل گذاری کشور در اختیار مجلس بوده و نقش مجلس این است که جهت گیریها و هدف گذاریها را انجام دهد و این بسیار مهم و حیاتی است.
قالیباف در ادامه تصریح کرد: از سوی دیگر با موضوعی روبرو هستیم که قانونی است و تجربه دموکراسی در دنیا نیز همین را میگوید و در جای خود به عنوان یک واقعیت پذیرفته شده و آن این است که مجلس هر ۴ سال یک بار تغییر میکند و نمایندگان جدیدی به مجلس میآیند و لذا هر دورهای که تمام میشود، طرحها و لوایح از رده خارج شده و مجلس بعد از تشکیل کمیسیونها باید بر اساس تشخیص نمایندگان در دوره جدید، بررسی طرحها و لوایح را در دستور کار قرار دهد؛ چنانچه در زمان تغییر دولتها هم همین است و دولتها میتوانند بعد از استقرار لوایح را پس گرفته و یا دوباره درخواست بررسی آن را ارائه کنند.
نباید با تغییر مجلسها، ریل کشور نیز تغییر کند/ مرکز پژوهشهای مجلس با جمعسپاری از نیروهای خلاق جامعه استفاده میکند
وی در ادامه با طرح این پرسش که آیا این حرکت از نو برای حرکتهای برنامه ریزی شده، رفتار سیستمی و حکمرانی کار درستی است و آیا میتوان شوکی اینگونه به کار وارد کرد، گفت: به نظر میرسد نباید چنین شوکی به کار وارد شود و بنا نیست هر مجلسی تغییر میکند، ریل کشور نیز تغییر کند.
قالیباف اضافه کرد: رسالت مهم ما این است که همه داده ها، اندیشه ها، کارکردهای مثبت و همه بخش نرم افزاری کشور که در قوه مقننه در حال ذخیره سازی است به صورت امانت از نسل، گروه و دورهای در مجلس به دوره دیگر منتقل شده و ادامه مسیر دهد و اگر لازم باشد در این مسیر، اصلاحی صورت گیرد و با نگاه آینده نگری ریلگذاری جدید انجام شود.
وی افزود: در این زمینه اگر از من سوال کنند کدام نقطه در قوه مقننه میتواند این کار را صورت دهد، با صراحت میگویم که مطمئنترین نقطه مرکز پژوهشهای مجلس است و هیچ کجای دیگر در مجلس نمیتواند چنین نقش ستادی، راهبری و هدایتگری در هدف گذاری، آینده نگری، قانونگذاری و نظارت را داشته باشد.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از این رو بسیار مهم بوده و در باورها و ارزشهای دینی ما نیز آمده که در هر کجا که هستیم قدر جایگاه خود را بدانیم و بدانیم چه مسئولیت، رسالت و نقشی داریم که بدون شک باید هم در دنیا و هم در آخرت بابت جایی که نشسته ایم در پیشگاه خداوند، مردم و وجدان خود پاسخگو باشیم.
وی در ادامه با بیان اینکه تصور میکنم امروز با حرکتهایی که در مرکز پژوهشها انجام شده و با استفاده از تجربیات گذشته میتواند آسیبها را ترمیم یا حذف کند، یادآور شد: مرکز پژوهشهای مجلس با نگاهی نوآورانه و خلاقانه و با نگاه به ۴ رویکرد هوشمندسازی، مردمی سازی، شفاف سازی و کارآمدسازی به موضوعات، بسیار جدی و مؤثر امور را جمع سپاری کرده و از نیروهای خلاق جامعه با روشهایی که دنیا از آن بهرهمند است، استفاده میکند.
امروز از مدیریت داینامیکی به سمت مدیریت سایبرنتیکی حرکت کردهایم
قالیباف در ادامه با بیان اینکه امروز از مدیریت داینامیکی به سمت مدیریت سایبرنتیکی حرکت کرده، روشهای خطی را کنار گذاشته و به سمتی میرویم که با مجموعههای خلاق کار کنیم که بسیار موثر است، عنوان کرد: در سال اول مجلس یازدهم با مشاهده فرایند تصویب بودجه به این فکر میکردیم که در حوزه بودجه ریزی و مسیر بررسی آن با استفاده از مجموعه چقدر میتوانیم بهتر و دقیقتر کاررا انجام داده و تا چه حد میتوانیم دخالتهای فردی که باعث انحراف برنامهها میشود را به حداقل برسانیم و با استفاده از هوشمندسازی، هوش مصنوعی، دادههای خوب و تجزیه و تحلیلها و با استفاده از جداول و نظارت ها، امور را با کیفیت کنیم از این رو تصور میکنم جای این اتفاق، سالها در مجلس خالی بود که امروز گامهای آن برای هوشمند سازی بررسی بودجه برداشته شده است.
رئیس قوه مقننه در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر برای بررسی برنامه هفتم در نقطه حساسی هستیم و توافق دولت و مجلس بر این است که این برنامه مسأله محوری را مبنای کار قرار داده و رویکرد مسأله محوری داشته باشد، گفت: تا کنون در همه دورههایی که برنامه ریزی کرده ایم به موفقیت نمیرسیدیم، لذا اگر با رویکرد مسأله محوری به موضوع نگاه کنیم، میتوانیم بسیار موثر باشیم که مرکز پژوهشها در این زمینه نقش جدی دارد.
وی در ادامه با بیان اینکه در مرکز پژوهش ها، نیروهای جوان و خلاقی در عرصه علم و دانش در لبه مسائل علمی و تحقیقاتی قرار دارند، اظهار کرد: با این حال درخواست میکنم از تجربه هم استفاده شود و خواهشم این است که حتما مدلهای مختلف، کشورهای مختلف و سوابق عملکردهای گذشته برای تصمیم گیریهای جدید لحاظ شود. معتقدم در کنار اینکه حتما نیازمند علم و دانش هستیم و یک تحلیل درست و واقعی میخواهیم باید در نظر بگیریم که همان علم و دانش به ما این توصیه را میکند که محیط داخلی و خارجی را برای تصمیم گیری در نظر داشته باشیم.
قانونگذاری و اجرای قانون نیازمند فهم و درک مشترک است/ اجرایی سازی قانون وظیفه مجلس و زیرساخت آن بر عهده مرکز پژوهشهاست
قالیباف در ادامه با اشاره به اینکه از جهت تشخیص علمی گاهی موضوع را خوب تشخیص میدهیم، اما ممکن است روشهایی که برای اجرای آن به کار میگیریم، دچار اشکال باشد، ابراز داشت: بسیار مهم است که در قانونگذاری، قانون نویسی و در نهایت در اجرای آن بتوانیم با فهم و درک مشترک اقدام کنیم.
رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان در ادامه با در نظر گرفتن ادبیات قانون گذاری، بیان داشت: باید بدانیم قانونگذاری و اجرایی سازی قانون، هر دو وظیفه ما است چرا که تفاوت ماهوی بین اجرایی سازی و اجرای قانون وجود دارد. بسیار پیش میآید که قانون مینویسیم، اما به اجرای قانون توجه نمیکنیم از این رو خواهش میکنم در این مرکز به این موضوع توجه بیشتری شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان مهمترین زیرساخت مجلس شورای اسلامی برای تصمیم سازی، تصمیم گیری، ریل گذاری، هدف گذاری، اولویت بندی برنامه ها، قانونگذاری و زمینه سازی اجرای قانون در مجلس را در دست مرکز پژوهشها دانست و خاطرنشان کرد: این بار سنگین و این توفیق بزرگ که از جانب خداوند است بر عهده شماست و هرچه این توفیق بزرگتر باشد لطف خداست که به بندگان خود داده وشکر این نعمت نیز با کار دقیق، پرتلاش و موثر، محقق میشود.
در پایان این مراسم، قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی با تقدیم لوح تقدیری از پژوهشگران و نخبگان برتر مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی قدردانی کرد.
انتهای پیام/371