به گزارش خبرنگار حماسه و جهاد دفاعپرس، تیپ ثارالله در موج دوم تشکیل تیپهای سپاه در اواخر پاییز سال ۱۳۶۰ تشکیل شد. سال ۶۱ به لشکر تبدیل شد و از ۲۸ عملیات مهم دفاع مقدس، در ۲۵ عملیات آن حضور داشت.
«سید ابراهیم یزدی» مسئول فرهنگی لشکر ۴۱ ثارالله از سال ۶۱ تا پایان دفاع مقدس، خاطرات جالبی از نحوه تشکیل این یگان سلیمانی دارد که در گفتوگو با خبرنگار حماسه و جهاد دفاعپرس برگهایی از این خاطرات را ورق زده است.
وی در مورد حضور نیروهای کرمانی در جبهههای دفاع مقدس اظهار داشت: قبل از آنکه تیپ ثارالله تشکیل شود، بچههای کرمان عموماً در مناطقی مثل حمیدیه، سوسنگرد و کرخه حضور داشتند. در واقع آنجا میتوانستند همدیگر را پیدا کنند. یادم هست فرمانده بچههای کرمان در خط کرخه آقای گلزار بود. حاج قاسم بهعنوان یکی از مربیهای آموزشی که در پادگان قدس کرمان فعالیت میکرد، در آن مقطع به جبهه آمده بود. در خط کرخه برای اولین بار وی را دیدم.
خود حاج قاسم در خاطرات اولین ماههای دفاع مقدس به پراکندگی نیروهای کرمانی در جبهههای مختلف دفاع مقدس اشاره کرده است. وی در خاطرات خود میگوید: «بچههای کرمان عمدتاً در جبهههای مختلف بهصورت پراکنده مشغول فعالیت بودند؛ یعنی بخشی در کردستان و بخشی در جبهههای خوزستان.
حداقل در دو یا سه نقطه بهصورت پراکنده مشغول فعالیت بودند. این پراکندگی نمیتوانست رشد مناسبی را در ابعاد کیفی برای نیروهای خلاق استان کرمان فراهم کند. در حالی که میدانستیم میان بچهها، ۱۰ها نفر از فرماندهان لایق و ارزشمند وجود دارد که میتواند تأثیر محوری و اساسی در صحنه کل جنگ داشته باشد.»
سید ابراهیم یزدی در خط کرخه برای اولین بار جوانی را میبیند که با موهای مجعد، هیکل لاغر و عضلانی و پیراهن پلنگی به چشم میآمد. تا آن زمان او قاسم سلیمانی را ندیده بود، اما وصف خشم شبهای برادر قاسم را در پادگان آموزشی کرمان شنیده بود.
مسئول فرهنگی لشکر ۴۱ ثارالله در مورد نخستین دیدار خود با حاج قاسم گفت: در روز دیدارمان با حاج قاسم در خط کرخه، مصافحه گرمی داشتیم. بهطور کلی اخلاقش اینطور بود که زود با آدمها گرم میگرفت. اولین دیدار ما از خط کرخه شروع شد و این آشنایی و دوستی تا شهادت وی تداوم داشت.
وی افزود: بعد از اینکه بنیصدر از فرماندهی کل قوا عزل شد، جبههها تحول اساسی پیدا کردند و خصوصاً از لحاظ نیروهای مردمی بسیار تقویت شدند. چند ماه بعد، عملیات ثامنالائمه (ع) برای شکست حصر آبادان انجام شد و بچههای کرمان با فرماندهی «محمد سلیمیکیا» در این عملیات شرکت کردند. در همین عملیات سلیمیکیا بههمراه بیسیمچیاش به شهادت رسیدند. بعد از شکست حصر آبادان، بچههای کرمان برای اولین بار به شکل رسمی در قالب دو گردان رزمی سازماندهی شدند و در خط سوسنگرد و حمیدیه حضور پیدا کردند. فرمانده این دو گردان، «حاج قاسم سلیمانی» بود.
دو ماه بعد از شکست حصر آبادان، عملیات طریقالقدس در آذر ۱۳۶۰ انجام شد. آنطور که یزدی میگوید، بچههای کرمان به فرماندهی حاج قاسم در این عملیات شرکت میکنند، اما خود حاج قاسم در عملیات طریقالقدس مجروح میشود و برای مدتی به کرمان میرود.
مسئول فرهنگی لشکر ثارالله در دفاع مقدس در خصوص انتخاب نام «ثارالله» برای لشکر ۴۱ ثارالله کرمان اظهار داشت: حاج قاسم بعد از مجروحیت در حالیکه هنوز دوره نقاهتش به اتمام نرسیده بود، دوباره به خوزستان بازگشت. همان روزها در محور شوش (خط ثارالله) بحث تشکیل تیپ مطرح شد. حاج قاسم تیپ را تشکیل داد و بهدلیل حضور در خط ثارالله، نام تیپ، «ثارالله» شد. این تیپ به فرماندهی شهید سلیمانی در فروردین سال ۶۱ در عملیات فتحالمبین شرکت کرد. کمی بعد هم که به لشکر تبدیل شد، تا پایان دفاع مقدس بهعنوان یکی از لشکرهای خط شکن انجام وظیفه کرد.
خود حاج قاسم هم در همین خصوص گفته بود: «کلمه «ثارالله» را از همان خط ثاراللهِ شوش گرفتیم. بسیار کلمه مبارک و ارزشمندی بود. طبیعتاً تمام دوستانی که جبهههای مختلف را تحویل گرفته بودند، سازمان رزم را برای جبهه سازمان دادند و هر کدام نامی انتخاب کردند. ما هم کلمه مبارک و مطهر «ثارالله» را برای بچههای کرمان انتخاب کردیم که بعداً مهر و عدد دادند. عدد ۴۱ را قرارگاه بعداً به ما داد.»
لشکر ۴۱ ثارالله در طول هشت سال دفاع مقدس در عملیاتهای مختلفی نظیر طریقالقدس (در این زمان هنوز تبدیل به تیپ نشده بود) فتحالمبین، الی بیتالمقدس (فتح خرمشهر)، رمضان، والفجر ۱ و ۳، خیبر، بدر، نصر ۴، کربلای ۱، کربلای ۴، کربلای ۵، والفجر ۱۰، بیتالمقدس ۷ و... حضور داشت.
گزارش از داود جعفری
انتهای پیام/ 118