به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاعپرس، ویژه برنامه «عصرانه مطبوعات» فرهنگسرای رسانه در قالب برنامه رادیویی «گفتوگوی سیاسی» از شبکه گفتوگو پخش شد. در این برنامه مهدی شکیبایی رئیس فرهنگسرای رسانه و کارشناس مسائل فلسطین و علیرضا عرب روزنامهنگار و کارشناس مسائل فلسطین درباره چشمانداز فلسطین و وضعیت اسرائیل ۴۴ سال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی صحبت کردند.
شکیبایی در ابتدای سخنان خود درباره چشمانداز مسئله فلسطین اظهار داشت: مسئله فلسطین و به ویژه مقاومت مردم فلسطین به شکلی که امروز در رسانهها میبینیم، قدمتی به عمر انقلاب اسلامی ایران دارد. البته این سخنم به این معنا نیست که ملت فلسطین پیش از پیروزی انقلاب مقاومت نمیکرده است. تاریخ مقاومت ملت فلسطین به پیش از اشغالگری توسط رژیم اشغالگر قدس بازمیگردد. فلسطینیها قبل از اینکه توسط اسرائیل اشغال شوند، مستعمره انگلستان بوده است. همان زمان هم علیه استعمار انگلستان قیام کردند که معروفترینش قیام «براق» است که در سال ۱۹۲۹ به وقوع پیوسته است. همچنین قیام سال ۱۹۳۵ یکی از مهمترین صحنههای مقاومت فلسطین است که ۱۲-۱۳ سال قبل از اشغالگری اسرائیل انجام شده است.
وی افزود: از زمان پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، مقاومت مردم فلسطین شکل و شمایل دیگری پیدا کرده است. تا قبل از آن، مقاومت خارج از مرزهای فلسطین شکل میگرفت، اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، شاهد مقاومت اسلامی در درون مرزهای فلسطین هستیم. آنها این شکل از مقاومت را از انقلاب اسلامی الگو گرفته بودند که نمونه آن را در انتفاضه فلسطین در سال ۱۹۸۷ میبینید. این مدل در انتفاضه دوم در سال ۲۰۰۰ میلادی تکرار شد.
این کارشناس مسائل فلسطین بیان کرد: در انتفاضه اول، فلسطینیها برای نخستین بار پس از اشغال کشورمان به دنیا ثابت کردند که هویتی به نام ملت فلسطین وجود دارد. تا قبل از آن به واسطه تبلیغاتی که غربیها میکردند، نمایی کاملا غلط به نمایش درمیآمد که در آن انگار فلسطینیها در اقلیت هستند و در جایی به نام اسرائیل زندگی میکنند. فلسطینیها در رسانههای غربی به عنوان شهروند درجه سوم یا چهارم معرفی میشدند در حالی که ساکنین و صاحبان اصلی این سرزمین بودند.
وی تاکید کرد: انتفاضه اول این نگاه را در هم شکست و ملتی را نشان داد که برای احقاق حقوقش تلاش میکند و از نظر جمعیت نیز نه تنها در اقلیت نیست، بلکه تعداد بسیار بیشتری دارد. همچنین در انتفاضه دوم که در سال ۲۰۰۰ رخ داد، میبینیم که فلسطینیها با شیوه مبارزه خود به دنیا نشان دادند که به دنبال یک دولت مستقر هستند. اکنون نیز در شرایطی هستیم که فلسطینیها به دنبال تشکیل دولت فلسطین هستند. این اتفاق بزرگ در ۴ دههای رخ داده است که همقدمت با پیروزی انقلاب اسلامی است.
شکیبایی با تاکید براینکه اکنون رژیم صهیونیستی با ۷۶ سال اشغالگری، تخریب، کشتار و مصادره سرزمین فلسطین، از درون از همگسیخته است و اصلا شرایط خوبی ندارد، ادامه داد: انتظار میرفت که بعد از ۷ دهه بتوانند انسجامی را بین خودشان به وجود بیاورند، اما نتوانستند. در نقطه مقابل همه دنیا پی به حقانیت فلسطین بردهاند و حقوقی را برای آنان قائل هستند.
در بخش دیگری از این برنامه، علیرضا عرب درباره چشمانداز فلسطین گفت: اول باید انقلاب اسلامی را به درستی بشناسیم و ببینیم که این انقلاب چگونه بر مبارزات ملت فلسطین اثر گذاشت. انقلاب اسلامی در وهله اول یک انقلاب فرهنگی هست و مهمترین جنبه آن بعد فرهنگی و شناختی آن است. آرمان بزرگ انقلاب اسلامی بازگشت به خویش است. طبعا در کشورهای اسلامی بازگشت به هویت اسلامی مطرح است، اما در کشورهایی که اسلامی نیستند، تجربه تلخی که در استعمار غرب داشتند، بعد ضد استعماری انقلاب اسلامی برای آنان جذاب است. نکته مهم اینجاست که در فلسطین هر دو بعد مطرح است. فلسطینیها کشوری اسلامیاند و برهمین اساس به خوبی میتوانند با انقلاب اسلامی که بازگشت به خویش اسلامی را مطرح میکند، همذاتپنداری کنند. از سویی دیگر، به دلیل آنکه این کشور در دورهای از تاریخ، مستعمره انگلیس بوده، آن بعد ضداستعماری انقلاب اسلامی نیز برایشان موضوعیت دارد و جذاب است.
وی تصریح کرد: انقلاب اسلامی ویژگیهای منحصر به فردی دارد که باید آنها را بشناسیم، چرا که این ویژگیها نه تنها برای فلسطینیها بلکه برای دیگر ملتها نیز جذاب است؛ یکی از این ویژگیها «ایمان دینی» است. ایمان دینی مبنای مبارزه در انقلاب اسلامی است. ویژگی دیگر، «مردمی بودن انقلاب اسلامی» است. مردم در انقلاب اسلامی حضور میلیونی در کف خیابان داشتند. ویژگی سوم نیز بازگشت به هویت اسلامی است که برای فلسطینیها بسیار جذاب است. انقلاب اسلامی «خشونتپرهیز» بود و همین موضوع باعث جذب حداکثری مردم به فرآیند مبارزه میشد. دقت داشته باشید که این ویژگیها برای تمام ملل جذاب بوده و هست.
وی گفت: دقت داشته باشید که جنبشهای اسلام گرا به ویژه جنبش اسلامی حماس، تحت تاثیر انقلاب اسلامی شکل گرفتهاند، ادامه حیات پیدا کردند و تقویت شدند. بعد از وقوع انقلاب اسلامی، واقعه بسیار مهمی به نام اعلام روز جهانی قدس توسط امام خمینی را داریم. این موضوع بعد منطقهای و بینالمللی مبارزات علیه اسرائیل را تقویت کرد. میتوان گفت اعلام روز قدس نقطه عطفی در مبارزات فلسطینیها با اسرائیلیها است.
عرب در بخش دیگری از این گفتوگوی رادیویی گفت: موضوع دیگری بعد از پیروزی انقلاب اسلامی میبینیم، تشکیل محور مقاومت است. دفاع از مظلوم به ویژه در سرزمینهای اسلامی همیشه از اهداف انقلاب اسلامی بوده و هست. اشاره کردم که انقلاب اسلامی یک انقلاب فرهنگی بود و طبیعتاً یک انقلاب فرهنگی نمیتواند در مرزهای خود متوقف بماند و به همین دلیل بعد منطقهای و جهانی پیدا کرد. تحت تاثیر همین موضوع شاهد شکلگیری تدریجی محور مقاومت در منطقه هستیم. اکنون، محور مقاومت به وضعیتی رسیده که یکی از مهمترین موضوعات در سطح جهانی به شمار میرود. این محور، اصیلترین و مستقلترین نیروی نظامی را در منطقه خلیج فارس داراست. تمام امکانات این محور در کنار ملت فلسطین و علیه مبارزه با اسرائیل قرار گرفت و بنبستهای راهبردی زیادی را برای رژیم اشغالگر قدس ایجاد کرد.
وی اضافه کرد: مردم فلسطین، محور مقاومت را به عنوان یکی از بزرگترین حامیان خود میبینند و همین موضوع اعتماد به نفس بسیار زیادی را برای رزمندگان فلسطینی ایجاد کرده است. از نظر جغرافیایی میتوان گفت که محور مقاومت تا پشت مرزهای اسرائیل آمده و آماده نبرد با اسرائیل در همه ابعاد موشکی، اطلاعاتی و امنیتی است.
شکیبایی در بخش دوم صحبتهای خود درباره نقش رسانهها گفت: معتقدم آن چیزی که امروز از فلسطین و اسرائیل یاد میکنیم، ماحصل کار رسانهای است. اگر قبل از انقلاب اسلامی صدایی از فلسطین نبود، به دلیل عدم فعالیت رسانهها در این زمینه است. در عبارتی کلیتر میتوانم بگویم سال ۱۹۴۸ که اسرائیل دست به اشغالگری در فلسطین میزند، این رسانهها بودند که با ارائه بازنمایی وارونه او را محق جلوه دادند. افکار عمومی هیچ تریبونی برای شنیدن صدای مردم فلسطین نداشت و رسانههای وابسته به صهیونیسم جهانی از همین خلأ استفاده کردند تا حقیقت را وارونه جلوه بدهند.
وی ادامه داد: آنها بودند که یک واحد سیاسی به نام اسرائیل را در منطقه ما جعل کرده، به آن پر و بال دادند و حمایتش کردند تا اینکه او را به عضویت سازمان ملل درآوردند، اما کشوری مثل فلسطین که قدمت داشته و سابقه چندین ساله دارد در این سازمان عضو نمیکنند. خیلی مهم است که رسانهها چه تصویری را به مخاطبان خود ارائه میدهند؟ باید این سوال را بپرسیم که آیا رسانههای حامی فلسطین توانستند تصویر درستی از تحولات در این کشور را ارائه بدهند؟ وقتی اخبار فلسطین را مطالعه میکنیم متوجه میشویم که رسانههای جریان مقاومت توانستند تا حدی با پروپاگاندا رژیم صهیونیستی و همپیمانان او مقابله کنند. بگذارید مثالی بزنم؛ ۴۴ سال پیش قبل از پیروزی انقلاب اسلامی رسانهها مردم فلسطین را در اقلیت میدانستند که فقط سنگ پرتاب میکنند، اما امروز قضیه کاملا فرق کرده است. نقش رسانهها در اینجا نمود پیدا میکند.
شکیبایی تاکید کرد: اینکه جمهوری اسلامی در ارائه تصویر درست از فلسطین چه قدر در کار رسانهای موفق بوده باید بگویم که تا دهه ۷۰ شمسی، رسانههای خارجی صدای انقلاب اسلامی را سانسور میکردند و اجازه نمیدادند این صدا به گوش مردم جهان برسد، اما بعد از این دهه و به ویژه پایان جنگ، مسئولان ما متوجه اهمیت رسانه میشوند و رسانههای خوبی تاسیس میشود. همچنین این رسانهها آرام آرام زبانهای خارجی را به خروجی خود اضافه کرده و از این طریق صدای انقلاب اسلامی را به دنیا میرسانند. اکنون اکثر رسانههای ما اعم از رسانههای دیداری و شنیداری و تلویزیون، اخبار را به زبانهای مختلف به دنیا میرسانند.
عرب در بخش دوم صحبتهای خود درباره چشمانداز وضعیت اسرائیل گفت: بنده اشاره کردم که محور مقاومت در کنار مردم فلسطین قرار گرفته است. این محور مقاومت از دو طریق به فلسطینیها یاری میدهد. اولی بُعد شناختی و نرم است و دیگری بُعد عملیاتی و سخت. در کرانه باختری فقط مسئله تسلیح مطرح نیست، بلکه در کنار سلاح باید انگیزه مقاومت نیز داشت. برهمین اساس، محور مقاومت در امر تسلیح، کادرسازی، تقویت هستههای مبارزاتی و... در کنار فلسطینیها است و آنان را یاری میکند.
وی اضافه کرد: در بعد نرم، مقاومت مدنی را میتوانم مثال بزنم که فلسطینیها علیه اسرائیل در پیش گرفتهاند. این اقدام بسیار خوب و درست است و رسانهها در بیان آن نقش مهمی برعهده دارند. دقت داشته باشید آن چیزی که جوان فلسطینی را به تحرک واداشته و او را به عرصه مبارزه کشانده، صرفاً سلاح نیست بلکه روحیه مبارزاتی است. تصویری که در ذهن او نقش بسته این است که به آزادسازی قدس بسیار نزدیک شده است. چه کسی این تصویر را در ذهن او ایجاد کرده است؟ رسانههای جریان مقاومت در این تصویر حتما نقش دارند.
انتهای پیام/ 121