به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، «وحید شقاقی شهری» اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی در گفتوگویی با تاکید بر غیرمنطقی بودن نرخ ارز کنونی، اظهار داشت: در مورد قیمت ارز مهم، قیمت تعادلی است که روی چه رقمی قرار دارد.
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه اگر بخواهیم قیمت تعادلی ارز را محاسبه کنیم اختلاف تورم داخل با شرکای ایران یک معیار و تناسبی به ما میدهد، افزود: سال ۸۰ نرخ دلار ۹۰۰ تومان و تورم ۲۰ ساله ایران ۲۰ درصد بود، تورم شرکای ایران نیز طی ۲۰ سال گذشته ۳ درصد بوده که اختلاف آن با تورم کشور ۱۷ درصد میشود و با دلار ۹۰۰ تومانی سال ۸۰ اگر رشد مرکب بگیریم برای سال ۱۴۰۱ قیمت دلار حدود ۳۲ هزار تومان خواهد بود که نزدیک به میانگین نرخ نیمایی بانک مرکزی است.
وی گفت: بنابراین این رقم نسبت به عدد کنونی ارز در بازار یک انحراف بالایی دارد که دلیل این اختلاف، حاصل انتظارات تورمی و نگرانی که نسبت به آینده اقتصاد وجود دارد ایجاد شده است.
شقاقی شهری با بیان اینکه قیمت دلار با توجه به چند شاخص قابل کنترل است، خاطرنشان کرد: نخست اینکه بدهی خارجی اقتصاد ایران حدود ۶ تا ۷ میلیارد دلار است که عدد اندکی است همچنین نسبت بدهی دولت و شرکتهای دولتی به GDP، ۳۰ درصد است، این دو شاخص نشان میدهد که شرایط اقتصاد ایران قابل کنترل است.
این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به کشور ونزوئلا بیان کرد: اینکه این کشور نتوانست قیمت ارز را کنترل و دچار ابرتورم شد به دلیل بدهی خارجی ۱۸۰ میلیارد دلاری بود که توان بازپرداخت آن را نداشت، اما ایران بدهی خارجی ندارد.
وی با بیان اینکه بدهی داخلی ما هم وضعیت خوبی دارد، گفت: نسبت بدهی دولت و شرکتهای دولتی به تولید ناخالص داخلی ۳۰ درصد است در حالی که این نسبت در ژاپن ۲۷۰ درصد و نرخ میانگین دنیا ۱۲۰ درصد است، این موضوع در کنار توان و ظرفیت بالای صادرات غیرنفتی کشور نشان دهنده وضعیت مناسب کشور است.
شقاقی شهری ادامه داد: شاخص نسبت نقدینگی به تولید ناخالص داخلی ایران ۷۰ درصد است که عدد پایینی است و حجم دلاری نقدینگی برای اقتصاد ایران را اگر با دلار۵۰ هزار تومان هم محاسبه کنیم، ۱۲۰ میلیارد دلار میشود، کمترین میزان در ۱۰ سال اخیر، یعنی با این رقم میتوانیم کل نقدینگی کشور را جمع کنیم.
این استاد اقتصاد دانشگاه تصریح کرد: شرایط اقتصادی مناسبی نداریم، اما این به معنی غیر قابل کنترل بودن شرایط نیست، بلکه اگر سیاستهای اقتصادی انسجام داشته باشد امکان کنترل وجود دارد و میتوانیم موفق باشیم.
منبع: فارس
انتهای پیام/ ۱۳۴