گروه بینالملل دفاعپرس: نمایندگان دو کشور ایران و عربستان در نشستی که در شهر پکن پایتخت چین و با حضور «علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی و «مساعد بن محمد العبیان» همتای سعودی خود برگزار شد، با امضای بیانیه از سر گیری ر وابط دو جانبه تهران - ریاض مابین یکدیگر توافق کردند تا بعد از ۷ سال قطع روابط، ظرف مدت دو ماه آینده روابط دیپلماتیک با یکدیگر را از سر بگیرند.
دو کشور ایران و عربستان و بیشتر عربستان سعودی بعد از سالها قطع روابط به صورت غیر مستقیم و با واسطه کردن کشورهای ثالت به دنبال مذاکره به منظور از سر گیری روابط با طرف مقابل بودند و در این راستا هم شاهد بودیم که ۵ دور مذاکره به میزبانی عراق و عمان بین کشور ما و عربستان صورت گرفته بود. البته بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته دو کشور دور نهایی مذاکرات خود را در تاریخ ۱۵ تا ۱۹ اسفندماه در پکن برگزار کردند و بر سر این موضوع توافق شد تا بعد از ۷ سال روابط دیپلماتیک خود را با یکدیگر از سر بگیرند.
بر اساس توافقهای صورت گرفته در مذاکرات گذشته و همچنین مذاکره روز گذشته که بین ایران و عربستان در پکن پایتخت چین صورت گرفت است دو کشور با یکدیگر توافق کردند که نهایتا ظرف مدت دو ماه وزیران خارجه دو کشور با یکدیگر دیدار کنند تا ضمن فراهم آوردن زمینههای اجرایی تبادل سفرا بین دو کشور، نسبت به بازگشایی سفارتخانههای طرف مقابل در کشور خود اقدامات لازم را انجام بدهند.
البته نکته مهم و قابل توجه در جریان مذاکرات ایران و عربستان با یکدیگر که دور نهایی آن روز گذشته و با ابتکار چین صورت گرفت وجود نگاهی مثبت و با هدف رفع سوءتفاهمهای موجود بین دو کشور و همچنین نگاه رو به آینده است. در واقع میتوان گفت این گفتگوها در نهایت میتواند دو کشور ایران و عربستان و همچنین منطقه خاورمیانه را به سمت توسعه ثبات و افزایش امنیت در چارچوب افزایش همکاریهای دوجانبه مابین ایران و عربستان و چند جانبه بین ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس سوق بدهد.
در پایان این مذاکرات که روز گذشته جمعه ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱ برگزار شد بیانیه سهجانبهای در پکن با امضای «علی شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بنمحمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ یی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رئیس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر شد.
در این بیانیه آمده است: در پاسخ به ابتکار شایسته جناب آقای شی جینپینگ رئیس جمهوری خلق چین در حمایت از گسترش روابط جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی، براساس اصل حسن همجواری و با توجه به توافق ایشان با سران دو کشور در میزبانی و حمایت از انجام گفتگو بین جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی و همچنین تمایل دو کشور به حل و فصل اختلافات از طریق گفتوگو و دیپلماسی بر اساس پیوندهای برادرانه و با تأکید بر پایبندی دو کشور به اصول و اهداف منشور سازمان ملل متحد و منشور سازمان همکاری اسلامی و اصول و رویههای بینالمللی، هیأتهای جمهوری اسلامی ایران به ریاست امیر دریابان علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی و پادشاهی عربستان سعودی به ریاست دکتر مساعد بن محمد العیبان وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی از تاریخ ۱۵ تا ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱ خورشیدی برابر با ۶ تا ۱۰ مارس ۲۰۲۳ میلادی در پکن با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند.
در بیانیه مذکور عنوان شده است: جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی با سپاس و قدردانی از جمهوری عراق و سلطنت عمان به خاطر میزبانی گفتوگوهای انجام شده بین دو طرف در سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ خورشیدی (۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ میلادی) از رهبری و دولت جمهوری خلق چین برای میزبانی و حمایت از گفتگوهای انجام شده در این کشور و تلاش برای به ثمر نشستن آن تشکر کردند.
اما یکی از نخستین واکنشها به توافق ایران و عربستان از سوی رژیم صهیونیستی و «نفتالی بنت»، نخستوزیر پیشین رژیم صهیونیستی صورت گرفت که او در اظهاراتی گفت: «از سرگیری روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان تحولی بزرگ و خطرناک برای اسرائیل است.»
نخستوزیر پیشین رژیم صهیونیستی این توافق پیروزی سیاسی بزرگی برای ایران دانست و افزود که این شکستی برای کابینه نتانیاهو است و نشانه اهمال سیاسی و ضعف و درگیری داخلی است.
از طرف دیگر نیز آمریکا و کاخ سفید به موضوع توافق ایران و عربستان واکنس نشان دادند و سخنگوی کاخ سفید در اظهاراتی با بیان اینکه آمریکا از گزارشها درباره احیای روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان سعودی مطلع است گفت: واشنگتن از هر گونه تلاش برای پایان جنگ در یمن و کاهش تنش در منطقه خاورمیانه استقبال میکند.
حال در این بین یکی از حسابشدهترین و پرمعناترین واکنش به توافق ایران و عربستان توسط «سید حسن نصرالله» بیان شد که در سخنان کوتاهی گفت توافق اخیر ایران و عربستان امر مفیدی است و اگر به طور صحیح اجرا شود افقهای تازهای را برای منطقه از جمله لبنان خواهد گشود.
سید عمار حکیم، رهبر جریان حکمت ملی عراق نیز در واکنش به این توافق عنوان کرد از توافق پادشاهی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان خود استقبال میکنیم. زیرا چنین توافقی به شکل موثر به ثبات و اقتدار منطقه کمک خواهد کرد و آن را از پیامدهای منفی اختلافاتی که میان کشورهای تاثیرگذار رخ میدهد، دور نگهمیدارد.
در پایان باید گفت تا لحظه تنظیم این گزارش کشورهای مختلفی از جمله عمان، انصارالله یمن، چین و آمریکا نسبت به این توافق واکنشهای خوب و مثبتی را نشان دادند. ضمن اینکه خبرگزاری رسمی عربستان سعودی در گزارشی بیانیه ازسرگیری روابط دیپلماتیک با ایران در آینده نزدیک را تأیید کرد.
انتهای پیام/ ۱۳۴