رابطه‌ای با طعم امنیت

روز جمعه (۱۹ اسفند ماه) به یکباره خبری ابتدا از سوی منابع چینی و سپس از سوی دیگر منابع بین المللی منتشر شد که حکایت از تحول جدید در منطقه غرب آسیا داشت، خبری که برای دوستان امیدوار کننده و برای دشمنان ناراحت کننده بود.
کد خبر: ۵۷۸۲۸۱
تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۵ - 12March 2023

رابطه‌ای با طعم امنیتبه گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس، خبر توافق برقراری رابطه میان تهران و ریاض که با کمک شماری از کشور‌های دوست از جمله چین، عراق و عمان تحقق پیدا کرد، در روز‌هایی که جنگ اوکراین و روسیه یا همان جنگ ناتو با روسیه، جهان را با چالش بزرگی مواجه کرده، خبر نوید بخشی بود که منطقه ملتهب غرب آسیا که در چندین پرونده درگیر می‌باشد را برای حل آن‌ها امیدوار کرد.

خبر توافق برقراری رابطه میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان پس از انتشار با واکنش‌های زیادی در ابعاد سیاسی و اقتصادی همراه بود به حدی که به یکباره قیمت دلار که به دلایل مختلف در ایران صعود غیرمتعارف پیدا کرده بود، کمرش شکست و به سمت کاهش روانه شد.

دوستان ایران، جنبش‌های مقاومت منطقه و بویژه یمنی‌ها که در این چند سال درگیر تجاوز نظامی عربستان می‌باشند نیز به توافق تهران - ریاض واکنش مثبت نشان داده و رفع کدروت‌ها میان ایران و عربستان را موجب وحدت جهان اسلام و مفید برای منطقه ارزیابی کردند.

وزارت خارجه سوریه نیز به نمایندگی از دولت این کشور که ۱۲ سال است درگیر مبارزه با تروریسم بین المللی می‌باشد، در بیانیه‌ای با استقبال از برقراری رابطه میان تهران – ریاض پس از هفت سال اعلام کرد که «جمهوری عربی سوریه از توافق بین عربستان و جمهوری اسلامی ایران برای از سرگیری روابط دیپلماتیک بین دو کشور همسایه استقبال و تلاش‌های مخلصانه مسئولان چین در این زمینه را ارج می‌نهد».

در این بیانیه تصریح شده که «این اقدام، گامی مهم برای تقویت امنیت و ثبات در منطقه و همکاری خواهد شد که بازتاب مثبتی بر منافع مشترک ملت‌های دو کشور و به طور کلی ملت‌های منطقه خواهد داشت».

وزارت خارجه سوریه همچنین خاطرنشان کرده که، دمشق امیدوار است که این تلاش‌ها ادامه یافته و شامل حال روابط بین کشور‌های عربی و دوستان ما برای مقابله با چالش‌های بزرگ پیش روی در جهان امروز شود.

اما این یک قسمت از واکنش‌ها بود، که نشان داد برقراری رابطه میان ایران و عربستان همانگونه که برای دوستان خوب و مفید ارزیابی شده، برای دشمان همچون زهر ناگوار بوده است.

با اعلام برقراری رابطه میان تهران - ریاض، مقامات رژیم صهیونیستی بسیار به هم ریختند و توافق جمهوری اسلامی ایران و عربستان را شکستی دیگر برای این رژیم ارزیابی کردند و از زمان انتشار این خبر به جان هم افتاده اند و یکدیگر را مقصر آن می‌دانند.

«یائیر لاپید» نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی در واکنش به توافق ایران و عربستان برای ازسرگیری روابط اعلام کرده که این توافق شکستی تمام عیار برای تل آویو بشمار می‌رود.

وی با انتقاد از سیاست‌های نتانیاهو و کابینه افراطی وی تصریح کرده که «با این توافق، دیوار منطقه‌ای را که علیه ایران ساختیم، ویران شد و توافق تهران - ریاض خطری برای سیاست خارجی اسرائیل است».

«نفتالی بنت» نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی نیز در واکنش به توافق ایران و عربستان از کابینه نتانیاهو انتقاد کرد و گفت که این توافق شکستی مفتضحانه برای کابینه نتانیاهو است و در نتیجه ضعف و اختلافات داخلی بوجود آمد.

وی تصریح کرد که توافق ایران و عربستان تحولی خطرناک برای رژیم اسرائیل و یک پیروزی سیاسی برای ایران است.

یک مقام بلندپایه در کابینه افراطی نتانیاهو نیز مسئولیت این شکست را به گردن کابینه چرخشی قبلی «نفتالی بنت» و «یائیر لاپید» انداخت و گفت: توافق عربستان و ایران با روی کار آمدن کابینه بنت - لاپید و به دلیل ضعف اسرائیل و آمریکا آغاز شد.

این مقام بلندپایه در کابینه رژیم صهیونیستی در جریان سفر نتانیاهو به رم در گفت‌وگو با خبرنگاران برای سلب مسئولیت از کابینه نتانیاهو گفت: مذاکرات ایران و عربستان از یک سال پیش در دوره کابینه قبلی آغاز شد.

در مقابل، دفتر «یائیر لاپید» نخست وزیر سابق و رئیس جناح اپوزیسیون رژیم صهیونیستی نیز به سخنان این مقام بلندپایه تل آویو در کابینه نتانیاهو در قالب بیانیه‌ای پاسخ داد و اعلام کرد: این اظهارات متوهمانه است، زیرا در زمان کابینه ما، توافقنامه هوایی با عربستان (پرواز هواپیما‌های رژیم اسرائیل بر فراز آسمان عربستان) و یک توافق امنیتی سه جانبه با عربستان و مصر امضا شد.

دفتر لاپید در اشاره به کابینه نتانیاهو متشکل از احزاب راست و دینی افراطی اضافه کرده، زمانی که افراطی‌ترین کابینه اسرائیل تشکیل شد، همه چیز متوقف و برای سعودی‌ها مشخص شد که نتانیاهو ضعیف است و آمریکایی‌ها از گوش کردن به حرف او دست برداشتند و احتمالا ذهن نتانیاهو دچار تشویش شده است.

رسانه‌های رژیم صهیونیستی نیز توافق جمهوری اسلامی ایران و عربستان برای از سرگیری روابط دیپلماتیک بعد از هفت سال را به منزله بر باد رفتن رویای تل آویو برای ایجاد ائتلافی ضد ایرانی در منطقه دانست.

رسانه‌های رژیم صهیونیستی در واکنش به توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط دیپلماتیک و بازگشایی سفارتخانه‌ها نوشتند که این توافق نقشه راه جدیدی در خاورمیانه ترسیم و چه بسا تماس‌ها درباره توافق هسته‌ای را زنده می‌کند.

این رسانه‌ها با اذعان به شکست نقشه صهیونیست‌ها برای ائتلاف سازی در سطح عربی و بین المللی علیه ایران با یارکشی از کشور‌های منطقه، اعلام کردند که با اعلام توافق بین ریاض و تهران رویای اسرائیل برای ایجاد یک ائتلاف عربی - بین المللی علیه ایران برباد رفت و واشنگتن باید در موضع خود بازبینی کند.

«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا نیز به توافق جمهوری اسلامی ایران و عربستان بصورت مبهم واکنش نشان داد و به دلیل کم شنوایی و پاسخی بی ربط به سوال خبرنگاران در این خصوص گفت: «هرچه روابط اسرائیل و کشور‌های همسایه عرب خود بهتر باشد، برای همه بهتر است؟!»

«جان کربی» هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی دولت بایدن نیز در واکنش به این اقدام گفت که «سعودی‌ها ما در جریان این مذاکراتی که داشتند قرار داده بودند، اما ما مستقیماً در این مذاکرات نقش نداشتیم».

تأثیر توافق تهران - ریاض بر تحولات منطقه

اوضاع منطقه در بیش از یک دهه گذشته، در شرایط مناسبی نبوده و نیاز می‌باشد که کشور‌های منطقه هرچه بیشتر با همگرایی و در عین حال با جلوگیری از دخالت‌های کشور‌هایی همچون آمریکا، اقدام به رفع مشکلات و سوءتفاهم‌های فی مابین خود نمایند.

این روز‌ها پرونده‌هایی همچون تروریسم در سوریه، جنگ یمن، اوضاع لبنان، جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین اشغالی و چند مساله دیگر، مردم منطقه را با مشکلات زیادی مواجه کرده و نیاز است تا کشور‌های اسلامی با رویکردی دوستانه اقدام به رفع این مشکلات بنمایند تا آرامش و صلح در منطقه فراگیر شود.

آنچه روز جمعه در پکن اتفاق افتاد، بعد از گذشت بیش از یک دهه از تحولات جهان عرب موسوم به بهار عربی و همچنین نزدیک شدن جنگ یمن به نهمین سال خود، رخداد ساده‌ای نبود و توافق ایران و عربستان در چین در شرایطی امضا شد که آمریکا و ناتو در یک جنگ جهانی علیه روسیه قرار دارند، همچنین توافق مذکور در حالی است که رژیم صهیونیستی که در یک بحران داخلی بی‌سابقه گرفتار شده است، امید زیادی به عادی‌سازی روابط با ریاض داشت.

رژیم صهیونیستی و آمریکا بازنده اصلی توافق تهران - ریاض

واشنگتن و تل آویو را باید به عنوان دو دشمن اصلی مردم منطقه بازنده اصلی توافق تهران - ریاض دانست، چرا که این دو رژیم سرمایه گذاری زیادی برای ایجاد و شعله ور کردن اختلافات میان دو کشور ایران و عربستان کرده بودند و با تفاهم ایران و عربستان و برقراری رابطه سالم و بدون تنش بسیاری از نقشه‌های دشمنان برآب خواهد شد و منطقه به سمت ثبات و آرامش پیش خواهد رفت.

مطمئنا همگرایی تهران - ریاض در حل مشکلات منطقه بدون حضور غربی‌ها بسیار مفید خواهد بود و در صورت تحققق نوید بخش روز‌های خوشی در منطقه دارد که مردم آن سال هاست منتظر آن می‌باشند.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/ ۱۳۴

نظر شما
پربیننده ها