مروری بر بحران‌های کابینه ۱۰۰ روزه نتانیاهو

۱۰۰ روز از زمان تحلیف بنیامین نتانیاهو گذشته و رژیم صهیونیستی در این مدت به خاطر ارائه طرح اصلاحات قضایی، با ناامنی‌های داخلی و انزوای بین‌المللی بی‌سابقه‌ای مواجه شده است.
کد خبر: ۵۸۱۲۵۳
تاریخ انتشار: ۱۵ فروردين ۱۴۰۲ - ۱۷:۴۱ - 04April 2023

مروری بر بحران‌های کابینه ۱۰۰ روزه نتانیاهوبه گزارش گروه بین‌الملل دفاع‌پرس، پایگاه خبری تحلیلی «عربی۲۱» در گزارشی به کارنامه کابینه ۱۰۰روزه رژیم صهیونیستی به نخست‌وزیری «بنیامین نتانیاهو» پرداخته و آن را کابینه بحران‌زده او در طول فعالیت‌های سیاسی توصیف کرده است.

در این گزارش که به نقل از تحلیلگران و خبرنگاران صهیونیست تهیه شده آمده است، ناامنی داخلی بعد از طرح اصلاحات قضایی، متوقف شدن برنامه‌های منطقه‌ای و افزایش انتقادات بین‌المللی علیه تل‌آویو، به ویژه از سوی دولت آمریکا، بزرگ‌ترین چالش‌ها و مشکلات نتانیاهو در صد روز اول ششمین کابینه اوست‌‌.

در ادامه مشروح این گزارش را می‌خوانیم:

۱۰۰ روز پیش در همین روزها، «بنیامین نتانیاهو»، به عنوان نخست وزیر کابینه رژیم صهیونیستی، تحلیف شد. از آن زمان تاکنون، تل‌آویو جز محکومیت‌های عربی، تحقیر اروپایی و تشدید اختلافات آمریکایی با مقامات کاخ‌سفید چیزی به دست نیاورد؛ به طور خلاصه، اشغالگران صهیونیست صد روز است که با بحران سیاسی روبه‌رو هستند.

با گذشت صد روز از آغاز به کار کابینه ششم نتانیاهو، او همچنان با امتناع «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا از دعوتش برای بازدید از کاخ سفید، مواجه است. امری که نشان دهنده اوج بدتر شدن روابط خارجی تل‌آویو از زمان روی کار آمدن کابینه بود؛ بنابراین توافقات عادی‌سازی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی نیز در مسیر سرگردانی قرار می‌گیرد و این در حالی است که رهبران اروپایی علناً اشغالگران را سرزنش می‌کنند و به نظر نمی‌رسد عادی‌سازی با عربستان سعودی در چشم‌انداز آینده روابط تل‌آویو قابل تصور باشد.

«باراک راوید»، خبرنگار سیاسی پایگاه خبری «واللا»، به نقل از یک مقام ارشد دولت آمریکا که از نزدیک در جریان روابط واشنگتن با کابینه تل‌آویو سر و کار دارد، مطلبی را نقل می‌کند‌. راوید در گزارشی اظهار داشت که طی سه ماه گذشته، او و همکارانش در کابینه با حیرت به رفتار نتانیاهو خیره شده بودند و وقتی سوگند یاد کرد، واشنگتن متوجه شد که روابط با او دشوار خواهد بود؛ اما آن‌ها فکر نمی‌کردند که مهم‌ترین متحد آن‌ها در خاورمیانه به سرعت در هرج و مرج کامل فرو برود.

وی در گزارش خود افزود: «زمانی که نتانیاهو در مراسم تحلیف در کنست در ۲۹ دسامبر ۲۰۲۲ حاضر شد، دو وظیفه از سه وظیفه اصلی که وی برای کابینه خود در زمینه سیاست خارجی تعیین کرد عبارت بودند از: اول مهار برنامه هسته‌ای ایران و دوم گسترش توافقات عادی سازی و پایان دادن به درگیری اعراب و اسرائیل؛ به ویژه عادی سازی با عربستان سعودی، با علم به این که حتی قبل از تحلیف، کابینه ششم نتانیاهو از بُعد بین‌المللی فلج به نظر می‌رسید».

وی در ادامه گزارش خود خاطرنشان می‌کند که «دولت بایدن تصمیم گرفت ایتمار بن گویر، وزیر امنیت داخلی کابینه نتانیاهو، بزالل اسموتریچ وزیر دارایی و اعضای کنست را در احزاب خودشان، تحریم کند». درست است که کاخ سفید علناً این را نگفته است، اما ممنوعیت ملاقات هر یک از این اعضای افراطی با اعضای دولت آمریکا و عدم استقبال از آن‌ها در کاخ‌سفید گویای همین امر است. در همین حال اکثر کشورهای غربی از سیاست مشابهی پیروی کردند، اگرچه این وضعیت بی‌سابقه‌ای در تاریخ اشغالگری است اما این وضعیت، نه تنها به جایگاه بین‌المللی تل‌آویو لطمه زد، بلکه مانع از پیشبرد بسیاری از مسائل مربوط به آن شد؛ زیرا با گذشت زمان به سرعت برای جهانیان مشخص شد که نتانیاهو کنترل محدودی بر دستور کارها و سیاست‌های کابینه خود دارد.

پایگاه خبری واللا در گزارشی که منتشر کرده، تاکید می‌کند که «در ۱۰۰ روزی که از زمان تحلیف نتانیاهو می‌گذرد، روابط اسرائیل با کشورهای جهان به دلیل ناتوانی نخست‌وزیر در کنترل وزرای راست افراطی خود و تلاش‌های او برای متهم کردنشان، رو به وخامت گذاشت». مقامات واشنگتن و پایتخت‌های اروپایی از اینکه دیدند او چگونه قدرت‌ و اختیارات امور کرانه باختری را به بن گویر و اسموتریچ منتقل کرده، شگفت‌زده شدند؛ دو وزیری که سطح بی‌سابقه‌ای از برنامه‌ریزی و پروژه‌های گسترش شهرک‌‌سازی را در مقیاس وسیعی به اجرا گذاشتند.

راوید در ادامه توضیح می‌دهد: اگر این کافی نبود، اظهارات اسموتریچ مبنی بر پاک‌سازی روستای الحواره و انکار وجود مردم فلسطین، شوک عمیقی را در میان متحدان اسرائیل ایجاد کرد. این امر روابط تل‌آویو با جهان عرب را نیز تحت تأثیر قرار داد و علی‌رغم اینکه نتانیاهو قبلاً برای اولین بار پس از سال‌ها با پادشاه اردن ملاقات کرده بود، اما از آن زمان تاکنون، روابط نخست‌وزیر اسرائیل با پادشاهی اردنی رو به وخامت گذاشته است و هفته‌ای نیست که وزرات خارجه اردن سفیر رژیم اشغالگر را برای توبیخ او احضار نکند یا بیانیه ای در محکومیت اقدامات اشغالگران در سرزمین‌های فلسطینی منتشر نکند. درست است که نتانیاهو تلفنی با رئیس جمهور مصر صحبت کرد، اما از او برای دیدار رسمی از سوی قاهره دعوت نشد.

خبرنگار اسرائیلی واللا در ادامه تاکید کرد: «نتانیاهو می‌خواست توافقات عادی‌سازی را گسترش دهد، اما کشورهایی که قبلاً به عادی‌سازی ملحق شده‌اند، از زمان تشکیل کابینه جدید او، به‌دنبال سرد کردن میزان قابل توجهی از روابط با اسرائیل بوده‌اند. یک سال پیش نشست تاریخی النقب با حضور وزرای خارجه آمریکا، امارات، بحرین، مراکش و مصر برگزار شد؛ بعد از آن قرار بود اجلاس دیگری برای پیگیری دستورکارهای آن در مراکش برگزار شود که لغو شد. علاوه بر آن، قرار بود اولین سفر نتانیاهو به خارج از کشور در ابتدای ژانویه به مقصد ابوظبی انجام شود، اما این دیدار و سفر به امارات هم لغو شد؛ در حالی که او هنوز برای سفر به بحرین یا مراکش دعوت نامه‌ای دریافت نکرده است.»

وی توضیح داد: نتانیاهو اعلام کرد که می‌خواهد توافق عادی‌سازی با عربستان سعودی را پیش ببرد، اما در سه ماه گذشته این روند نه تنها در مسیر درست حرکت نکرده، بلکه پس از تشکیل کابینه جدید، عقب‌گرد بزرگی رخ داده و سعودی‌ها ده‌ها مورد بیانیه در محکومیت اسرائیل منتشر کردند؛ بیانیه‌هایی که هربار متن‌شان تندتر و محکومیت‌شان سخت‌تر شده است‌. آن‌ها پس از مدت‌ها از اصطلاح «دولت اشغالگر» استفاده کردند. عربستان سعودی که زمانی علاقه‌مند بود تا از عادی‌سازی با اسرائیل به عنوان ابزاری برای بهبود روابط خود با ایالات متحده استفاده کنند، حالا روابط بین بایدن و نتانیاهو بی‌ثبات و متشنج شده، انگیزه عربستان برای روابط با صهیونیست‌ها کاهش خواهد یافت.

در ادامه این گزارش آمده است: رصد دقیق تحولات سرزمین‌های اشغالی، لطمه‌ای که به وضعیت رژیم صهیونیستی پس از طرح کودتای قضایی وارد شده را آشکار می‌کند. درست است که کاخ سفید در ابتدا این اقدام را یک امر داخلی برای اسرائیل تلقی کرد و سعی داشت تا در آن مداخله نکند، اما واقعیت‌های مربوط به مخالفت آمریکا با گسترش اعتراضات به کابینه و با پیشرفت طرح اصلاحات قضایی خود را قوی‌تر نشان داد. به ویژه اینکه پس از تحولات داخلی اسرائیل، انتقادها در ایالات متحده به ویژه در جامعه یهودی آن، اعضای کنگره، مجلس سنا و در نهایت کاخ سفید، افزایش یافت؛ انتقاداتی که وجهه بین‌المللی به خود گرفت و انتقاد از سیاست اشغالگران در سرزمین‌های فلسطینی را تا مرحله احضار سفرای تل‌آویو و توبیخ آنان رساند.

خلاصه گزارش‌ها از وضعیت تل‌آویو در ۱۰۰ روز اول کابینه حاکی از آن است که این دوره برای نتانیاهو سخت و دردناک بوده، علاوه بر این او در حال تحمل شرمندگی شخصی‌اش بابت تاثیرات بسیار منفی‌ای است که سیاست‌هایش بر رژیم اشغالگران گذاشته است. از این رو، حتی دریافت دعوتنامه نتانیاهو برای راهیابی به کاخ سفید در ماه‌های آینده جای تردید دارد و این به دلیل نگرانی‌ها از هرج و مرج حاکم در سرزمین‌های اشغالی و پیامدهای آن بر امنیت منطقه است؛ زیرا نتانیاهو از زمان بازگشت به قدرت نتوانسته است در راستای اهدافی که برای خود در زمینه های سیاسی و امنیتی تعیین کرده، پیشرفتی داشته باشد و این امر آینده سیاسی او را به طور جدی تهدید می‌کند.

انتهای پیام/ 113

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار