یادداشت/ محمدرضا میرحیدری

افزایش امنیت اجتماعی، ارمغان ماه پر برکت رمضان است

ماه مبارک رمضان که در آن با اوج فضیلت‌های الهی و معارف دینی در زندگی مردم روبرو هستیم نقش بسزایی در کاهش بزهکاری و جرم دارد به طوری که می‌توان افزایش امنیت اجتماعی را ارمغان این ماه پربرکت دانست.
کد خبر: ۵۸۲۶۱۱
تاریخ انتشار: ۲۲ فروردين ۱۴۰۲ - ۱۲:۴۷ - 11April 2023

افزایش امنیت اجتماعی، ارمغان ماه پر برکت رمضان استگروه استان‌ها - دفاع‌پرس سردار «محمدرضا میرحیدری» فرمانده انتظامی استان اصفهان؛ بررسی‌های آماری کارشناسان پلیس که طی سال‌های اخیر در کشور انجام شده نشان می‌دهد که در ماه رمضان آمار اکثر جرایم در ماه رمضان نسبت به ماه‌های دیگر کمتر به وقوع می‌پیوندد.

ماه مبارک رمضان که در آن با اوج فضیلت‌های الهی و معارف دینی در زندگی مردم روبرو هستیم تاثیر بسزایی در کاهش بزهکاری و جرم در جامعه و به تبع افزایش امنیت اجتماعی دارد.

دلایل کاهش جرم در ماه رمضان یکی از علت‌های کاهش جرایم در ماه مبارک‌رمضان را می‌توان وقوع نوعی تحول درونی در انسان‌ها عنوان کرد، چون فیوضات این ماه به حدی است که حتی انسان‌های بزهکار و خلافکار جامعه را نیز از موهبات خود محروم نمی‌سازد.

قدرت اثر گذاری این ماه بر دل‌های انسان‌ها به قدری است که مجرمان حداقل حرمت آن را نگه می‌دارند و از پرداختن به خلاف‌ها و بزهکاری‌ها پرهیز می‌کنند. در این ماه امنیت اجتماعی خاصی بر جامعه حاکم می‌شود که در ماه‌های دیگر نظیر ندارد.

کاهش جرایم اجتماعی و اخلاقی و ارتقای سطح امنیت جامعه ناشی از تاثیر معنویت و قداست خاص این ماه است و این پیام را برای ما دارد که این ماه فرصت مناسبی برای زدودن زنگار‌ها و ناخالصی‌ها و بازگشت به ارزش‌های معنوی و الهی است.

البته ناگفته نماند که عموماً در ایام مذهبی و حتی اعیاد و روز‌های جشن و شادی وقتی مردم از نظر فکری و جسمی درگیر برپایی مراسم باشند کمتر به فکر مسائل دیگر می‌افتند و حتی نوع جرم ارتکابی توسط مجرمان نیز در این‌گونه مواقع تغییر می‌کند.

در ایام ماه رمضان هم این‌گونه است معمولاً سرقت‌ها، قتل‌ها و آدم ربایی، تعرض و ... کاهش می‌یابد، چون برخی از این جرایم با اعتقادات مذهبی مردم که معمولاً در ایام ماه رمضان و محرم شدت پیدا می‌کند در ارتباط است.

بدون تردید به دلیل فضای معنوی و عرفانی که در این ماه در جامعه وجود دارد سطح امنیت فرهنگی و اجتماعی جامعه نیز افزایش پیدا می‌کند.

تحقیقات کارشناسان پلیس نشان داده با توجه به ارزشی که مردم برای ماه رمضان قائل هستند در این ماه سعی می‌کنند از لحاظ ظاهری رفتار‌ها و برخورد‌های خود را کنترل کنند.

به هر حال همه انسان‌ها فطرتاً خداجو هستند و این نکته باعث می‌شود که حتی تبهکاران هم در ماه مبارک رمضان به یکسری خط قرمز‌هایی معتقد باشند.

چنانچه بعضاً در ماه محرم هم می‌بینیم افرادی که دارای مشکلات اخلاقی هستند به برکت وجود امام حسین (ع) در دهه اول ماه محرم، در مراسم‌ها شرکت می‌کنند و خیلی از کار‌های ناپسند خود را ترک می‌کنند.

روزه داری و تحکیم بنیان خانواده یکی از برکات ماه مبارک رمضان تحکیم بنیان خانواده از طریق هم زیستی بر سر سفره‌های افطار و سحری است.

اگر تا قبل از ماه مبارک رمضان خانواده‌های شاغل و درگیر کار‌های روز مره فرصت می‌یافتند تنها یک وعده غذایی آن هم به صورت نامنظم کنار یکدیگر باشند، اما در ماه رمضان هر کس از اعضای خانواده در هر کجا که شاغل است تلاش می‌کند خود را به هنگام افطار سر سفره حاضر کند و همین وضعیت در هنگام سحری نیز تکرار می‌شود و این دورهمی در واقع این امکان را برای خانواده‌ها فراهم می‌آورد که بیشتر با هم باشند و از همین رهگذر است که امکان حرکت‌های تک روی که اغلب از دل آن جرم وآسیب بر می‌خیزد به حداقل می‌رسد.

تاثیر آداب و رسوم ماه رمضان بر رفتار‌های مردم کارشناسان و مسئولان انتظامی و امنیتی بر این باورند آداب و رسوم ماه مبارک رمضان به دلیل تاثیراتی که بر رفتار‌های اجتماعی مردم می‌گذارد ترمزی بسیار قوی برای پرهیز از گرایش به سمت و سوی جرایم و آسیب‌ها است.

ورود به امام زاده‌ها، مساجد، حسینیه‌ها، تکایا و شرکت در مراسم احیای شب‌های قدر، شرکت در محافل جزء خوانی قرآن، ذکر توسل، قرائت دعا و جلسات سخنرانی مستمر تاثیر خود را بر روح و روان آدمی برجای می‌گذارد.

افطاری دادن و اطعام روزه داران نیز از رسومی است که در بین مردم در ماه مبارک رمضان بسیار مورد توجه است، این سفره‌های معنوی انس و الفت را بیشتر می‌کند و کدورت‌ها را به حاشیه می‌راند.

در خاتمه باید بر این نکته متذکر شد که کاهش جرم و آسیب در ماه رمضان تجربه بسیار خوبی برای خانواده‌ها، مسئولان دستگاه‌های فرهنگی و اجتماعی و عموم مردم است و از آنجا که قدرت بازدارندگی دین و اخلاق بر کسی پوشیده نیست توصیه پلیس هم این است که اگر خواهان زندگی با آرامش و امنیت بیشتر هستیم باید در راستای تقویت بنیه دینی محیط خانه و خانواده و جامعه بیشتر کوشا باشیم و فضای معنوی حاکم بر جامعه را نه فقط برای یک ماه که برای تمام طول سال حفظ کنیم.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار