به گزارش گروه بینالملل دفاعپرس، مستند «سرودهای بازگشت» (ترانیم العوده) که روایتگر تاریخ شعر مقاومت و جلسات شعر برخی شعرای عرب با رهبر انقلاب اسلامی ایران است، امشب به طور کامل از شبکه لبنانی المیادین و برای مردم عربیزبان منطقه پخش میشود.
سهشنبه هفته گذشته این مستند در جریان هفته فرهنگی ایران در بیروت، با حضور وزیر فرهنگ لبنان، سفیر ایران در لبنان و جمعی از شخصیتهای فرهنگی و سیاسی لبنانی و فلسطینی در سالن وزارت فرهنگ لبنان رونمایی شده بود.
این مستند امشب ساعت ۲۱:۳۰ دقیقه به وقت تهران (۲۱ به وقت قدس شریف) در لبنان پخش میشود.
المیادین گزارش کرد، در ابتدا این مستند روایتگر جلسه جمعی از شعرای مقاومت فلسطین در حسینیه امام خمینی (ره) به میزبانی آیت الله سید علی خامنهای رهبر انقلاب جمهوری اسلامی ایران است که در سال ۲۰۰۶ و تحت عنوان شب شعر فلسطین و دومین جلسه در سال ۲۰۱۲ تحت عنوان جشنواره شعر بیداری اسلامی برگزار شد.
طبق این گزارش، این مستند فرهنگی، عبارت از روایت تاریخی از شعر مقاومت است؛ مستندی که به شعرای مقاومت فلسطین، مقاومت الجزائر از جمله مفدی زکریا اشاره میکند که قصیدهاش را با خونش روی دیوار سلولش در زندان نوشت و بعدها سرود ملی الجزائر شد. در سال ۱۹۴۵ که سازمان ملل با تشکیل «کشور یهود در خاک فلسطین» موافقت کرد و بعد از آنکه بریتانیا از تشکیل این رژیم اطمینان حاصل کرد فلسطین را ترک کرد و از اولین شاعرانی که به مقابله با این موضوع پرداختند، ابو سلمی و ابراهیم طوقانو و عبدالرحیم محمود بودند که سنگ بنای شعر مقاومت فلسطین را نهادند و این مستند به آنان هم میپردازد.
در این مستند آمده که انقلاب جمال عبدالناصر انگیزه قویای شد برای ملت فلسطین. شعرای دیگر از کشورهای عربی دیگر مثل عراق، از جمله بدر شاکر السیاب، البیاتی و محمد مهدی الجواهری نیز به جرگه شعر مقاومت فلسطن ملحق شدند تا حامی مقاومت و مبارزه عملی و عملیات مقاومتی علیه صهیونیستها در سالروز بیانیه بالفور شوند.
بنا بر این گزارش، در ژوئن سال ۱۹۶۷ بسیاری از شعرای مقاومت به دست اشغالگران اسرائیلی از جمله محمود درویش و سمیح القاسم و سالم جبران بازداشت شدند و در این مستند صحنههایی از شاعر سمیح القاسم را به نمایش میگذارد که در حال سرودن و خواندن یکی از شعرهایش به نام «جلو بیایید...» است.
طبق روایت این مستند، از جمله آثار ناکامی فلسطین در سال ۱۹۶۷ بروز شعرایی مثل نزار قبانی مشهور است که با استقبال گسترده عربی در سطح مردم نه در سطح حکام رو به رو شد و شعر معروف «تو را جنوب نامیدم» را سرود و در دهه هشتاد قرن بیستم میلادی با وارد کردن زن فلسطینی به شعر خود به نقش محوری آن در حفظ فرهنگ مقاومت و فرهنگ فلسطین اشاره کرد.
بر این اساس، یکی از پر تکرارترین واژهها در شعر مقاومت و شعرای آن در طول سالیان گذشته، کلمه شهید است. این شعر تا امروز راه خود را ادامه داده و امروز با وارد شدن مقاومت به مرحلهای جدید از ایستادگی و مقاومت، اندک اندک وارد مرحله دستاوردهای جدید در فلسطین خواهد شد.
انتهای پیام/ 112