سرتیپ دوم ستاد «محمود بدری» فرمانده وقت تیپ ۳ زرهی لشکر ۸۱ زرهی در گفتوگو با خبرنگار دفاعپرس در کرمانشاه در خصوص چگونگی و هدف از عملیات بازی دراز، اظهار داشت: هدف اصلی ما آزاد کردن ارتفاعات بازیدراز بود، چون این منطقه منطقه عملیاتی به سلسله کوههایی اطلاق میشود که بر کل منطقه از لحاظ دید و تیر حاکمیت دارد که از نظر نظامی بسیار مهم حساس و حائز اهمیت است.
وی گفت: این منطقه بر تمام دشت گیلانغرب، دشت سرپلذهاب تا ارتفاعات باغکوه، بابا یادگار و محور ذهاب به منطقهی عشایر و جادهی اصلی آسفالته شهر سرپلذهاب تا قصرشیرین، محور سرپلذهاب به کرمانشاه و سرپلذهاب به پادگان ابوذر و معبر سگان اشراف دارد و از نظر دیدبانی میتواند تمام این منطقهی یاد شده را زیر دید و تیر قرار دهد.
وی متذکر شد؛ اگر بازیدراز از دشمن پسگرفته نمیشد ما نمیتوانستیم هنگام روز در منطقه ترددی داشته باشیم. ارتش عراق در موقعیت مناسب آمده بود روی ارتفاعات ۱۱۵۰ صخرهای ۱۱۰۰ گچی، ۱۰۵۰ و ۱۰۰۸ بازیدراز استقرار یافته بود. دیدهبانهای آنها هنگام روز بههیچوجه اجازهی حرکت را به خودروی عملیاتی یا تدارکاتی ما نمیدادند با استفاده از همین دید توپخانههای خود را به گونهای مستقر کرده بودند که سه بعدی دشت بین بازیدراز و پادگان ابوذر را کاملاً با آتشهای پرحجم گلوله باران میکردند برای این که قادر به حرکت و تحرک میشدیم باید بازیدراز را آزاد میکردیم. شرط رهایی منطقه، آزادی بازیدراز و شرط آزادی بازیدراز، شناسایی، تصرف و تأمین جناح چپ و جناح راست منطقهی سرپلذهاب بود.
این فرمانده دوران دفاع مقدس افزود: برای آزادسازی بازیدراز لازم بود جناح چپ و راستمان را به دقت بررسی کنیم و ما باید میفهمیدیم در جناح راست چه خطری ما را تهدید میکند و در جناح چپ با چه خطری مواجه میشویم؟ باید اطلاعات کافی را از این اوضاع به دست میآوردیم، تجزیه و تحلیل میکردیم و با یک بررسی علمی به این یقین دست مییافتیم که در این عملیات موفق هستیم یا خیر؟ ارتفاعات گاری یک رشته ارتفاعات گرده ماهی است که درست مقابل دشت جگیران، تپهرش و باویسی قرار گرفته است آن زمان که هنوز نیروهای ما آمادگی دفاع نداشتند اگر ارتش عراق به منطقه توجیـه بـود، میتوانست از طریق قلخانی عبور کند و ماهیدشت را بگیرد و پس از آن، بسیار راحت کرمانشاه را تصرف کند.
بدری گفت: با این کار میتوانست تمام نیروهای سرپل و کل نیروهای مستقر در منطقه را به محاصره در آورد. به نظر میآمد که آنها هم شناسایی خوبی روی طبیعت نداشتند و یا، چون قصد دفاع در غرب و حمله در منطقهی خوزستان را داشتند بیش از وضع موجود نمیخواستند پیشروی کنند.
وی آسیب پذیرترین نقطهی منطقهی کرمانشاه محور باویسی به قلخانی دانست و بیان داشت: ما این را به تجربه دریافتیم که دشت جگیران، تیلهکوه، ارتفاعات گرده ماهی به موازات تپهرش و باویسی امتداد یافتهاند و از حساسیت بالایی برخوردارند برای همکاری لازم بود که بزرگ قلخانی را ببینم. پیش او رفتم و به آقای سیدنصرالدین گفتم: «به نیروهایت بگو بیل و کلنگ با خود بیاورند و پشت سر ما به طـرف ارتفاعات حرکت کنند». همین کار را هم ایشان و نیروهایش با دل و جان انجام دادند. ما پس از دو ساعت راهپیمایی روی ارتفاعات گاری رسیدیم. چون ارتفاعات آنجا به شکل گرده ماهی بودند ایجاد سنگر و کندن آن ساده بود. سنگرکنی اصولی را به آنها آموزش دادیم. سنگرها آماده شدند و آن نیروها آنجا استقرار یافتند. با این کار میتوانست تمام نیروهای سرپل و کل نیروهای مستقر در منطقه را به محاصره در آورد.
انتهای پیام/