محمدباقر انصاری، رئیس موسسه بوستان کتاب در گفتوگو با خبرنگار فرهنگ و هنر دفاعپرس، ضمن اشاره به اینکه کتابخوانی امری دستوری نیست و وجه ترویجی دارد، بیان کرد: برای ترویج این موضوع، قدم اول فرهنگسازی به منظور نهادینه کردن ارزش مطالعه است. مطالعه و ترویج کتابخوانی یک مسئله تربیتی محیطی است و بهویژه نمایشگاههای کتاب میتوانند در تربیت خانوادهها نقش بیبدیلی ایفا کنند؛ تا جایی که انتظار میرود اگر والدین حتی قصد خرید هم ندارند برای بازدید از آخرین کتابهای منتشرشده به نمایشگاه مراجعه و فرزندان خود را با کتاب آشنا کنند.
وی ادامه داد: همچنان که والدینی که نمازخوان نیستند، نمیتواند از فرزند خود نماز خواندن را انتظار داشته باشند، بسیاری از مسائل عقیدتی مانند مطالعه نیز از طریق والدین و سیستمهای تربیتی به نسل بعدی انتقال مییابد. مطالعه و کتابخوانی نیز از این قاعده مستثنی نیست و پدر و مادری که مرتبا با تبلت و گوشی موبایل درگیر هستند و کتاب بهدست نمیگیرد، نمیتوانند از فرزند خود انتظار داشته باشند که کتاب بخواند.
رئیس مؤسسه بوستان کتاب در ادامه تأکید کرد: نهادینه کردن ارزش کتابخوانی در خانواده از طریق والدین و در مدارس از طریق معلم و مسئولان مدرسه امکانپذیر است. باید کاری کرد که کتاب جزو وسایل و ابزارهای جداییناپذیر زندگی اشخاص شود و از طریق رسانهها نیز ترویج و فرهنگسازی صورت گیرد. لازم است آموزش و پرورش و دانشگاهها به این مهم اهتمام جدی داشته باشند و بهعنوان مثال اردوهای بازدید از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را ترتیب دهند تا دانشآموز و دانشجو و حتی معلم و استاد دانشگاه با کتابها در حوزههای مختلف آشنا شده و نسبت به مطالعه ترغیب شوند.
وی افزود: یکی از برنامههای موفق کشورهای دیگر، قرار دادن برنامه سالانه بازدید از نمایشگاههای کتاب برای دانشآموزان است. حتی بهتر است بازدید معلمان موظفی تعریف شود تا رغبت و انگیزه برای این کار افزایش یابد.
رئیس موسسه بوستان کتاب درباره تاثیرات برگزاری نمایشگاه به صورت مجازی همزمان با بخش حضوری آن نیز گفت: این موضوع در سال گذشته به نفع ناشران بوده اما لازم است متناسب با ظرفیتها عملیاتی شود. هیچ اشکالی ندارد که در کنار نمایشگاه حضوری، بخش مجازی نیز فعالیت کند و ناشران نیز در سالهای اخیر با عضویت در سامانه نمایشگاه مجازی به این مهم پیوستهاند.
انصاری با اشاره به برنامه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای شرکت دادن کتابفروشیها در نمایشگاه کتاب تهران بیان کرد: پیشنهاد میشود در کنار این اقدام یارانههایی برای کتابفروشیها تعریف و برنامههای موفق گذشته نیز اجرا شود.
وی درباره این دیدگاه که نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران میتواند فروشگاه نیز باشد، افزود: این مهم به ظرفیت هر منطقه بستگی دارد و بهعنوان مثال اگر درگاههای بانکی بینالمللی در کشور ما فعال شود به شکل قابلتوجهی میتواند نمایشگاههای کتاب را متحول کند.
رئیس موسسه بوستان کتاب با بیان اینکه فعالیت در سطح بینالمللی نمایشگاه کتاب یک ضرورت و یک فرصت استثنایی فرهنگی است، گفت: بسترسازی برای حضور ناشران خارجی با ارائه مشوق ضروری است و اگر تخفیفات و مشوقهایی فراهم شود، ناشران خارجی میتوانند با حضور خود بخش بینالملل نمایشگاه را پربارتر کنند. ناشران و علاقهمندان زیادی در خارج از کشور تمایل به تهیه کتابهای ایرانی دارند اما به دلیل مشکلات مبادله پول و دشواری انتقال کتاب، دستشان کوتاه است و به همین دلیل در شرایط فعلی نمایشگاه کتاب باید هم وجه نمایشگاهی و هم فروشگاهی داشته باشد.
رئیس موسسه بوستان کتاب در پایان بیان کرد: نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران فرصت بسیار خوبی برای بهروزرسانی کتابها از طریق نمایشگاه کتاب است. خرید کتاب توسط کتابخانههای دانشگاهی و مدارس بهصورت جدی مورد تاکید است، چرا که در اینخصوص خلأهایی را شاهد هستیم.
سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار « آینده خواندنی است» ۲۰ تا ۳۰ اردیبهشتماه ۱۴۰۲ در مصلی امام خمینی(ره) و همزمان بهصورت مجازی در ketab.ir برگزار خواهد شد.
انتهای پیام/ 121