گروه بینالملل دفاعپرس: امضای توافق بین دو کشور بزرگ و تاثیرگذار منطقه یعنی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در پکن، پایتخت چین را میتوان به عنوان یکی از علل و عوامل اصلی و تعیین کننده در افزایش صلح، ثبات و امنیت در منطقه خاورمیانه دانست. زیرا بیشک این دو کشور بزرگ مسلمان منطقه خاورمیانه با توجه به ظرفیت و پتانسیلهای فراوانی که داشته و از آن برخوردار هستند میتوانند آرامش و صلح را به مردم این منطقه همیشه ناآرام هدیه کنند.
اما یکی از اصلیترین دلایلی که موجب شده در شرایط امروز منطقه و جهان امضاء توافق مابین دو کشور ایران و عربستان بیش از پیش به چشم بیاید نقش بسیار مهم و غیرقابل انکار کشور چین در انعقاد این توافق تاریخی است. زیرا کشور چین با میزبانی از دو کشور بزرگ و باسابقه منطقه خاورمیانه در عین اینکه بین ایران و عربستان توافق برقرار کرده است میزان تاثیرگذاری و نفوذ کشور آمریکا را در قاره آسیا به صورت چشمگیر و قابل توجهی کاهش داده است.
البته انتشار اخبار و گزارشهای توافق تاریخی میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به میزبانی چین را میتوان سرآغازی از فرارسیدن دوران جدیدی از روابط بینالملل بدون حضور و نقش آفرینی همیشگی آمریکا دانست. زیرا تا امروز و پیش از این رویداد بزرگ منطقهای و جهانی، این آمریکا بود که به عنوان کشوری ابرقدرت تمامی روابط و مناسبات منطقهای و جهانی را بر اساس سود و منافع خود تنظیم میکرد. اما حالا از این تاریخ به بعد این چین هست که پا جای پای آمریکا و مناسبات جهانی گذاشته است.
حال در این میان موضوعی که توجهات را به خود جلب کرده حمایت فریبکارانه و مزورانه مقامات کاخ سفید و آمریکا از توافق ایران و عربستان است. زیرا با توجه به سابقهای که آمریکا از آن برخوردار است و کشورهای دنیا هم به خوبی نسبت به این موضوع اگاه بوده و نسبت به آن اشراف دارند، برخی از گزارشهای رسمی و غیررسمی حاکی از آن است که مقامات دولت «جو بایدن» در پشت پرده و به صورت پنهانی در تماسهایی که با مقامات و سران عربستان سعودی داشتند نارضایتی خود را از این توافق اعلام کردند.
اما موضوعی که موجب شده تا مقامات آمریکا نارضایتی قابل توجهی از این توافق داشته باشند، نقش چین به عنوان میانجیگری بین دو کشور ایران و عربستان است. زیرا با نقش مثبت و موفق چین در کاهش اختلاف این دو کشور بزرگ منطقه خاورمیانه به هیچ عنوان مورد قبول سران کاخ سفید نبوده و موفقیت چین در این پرونده تا امروز و این ساعت برای واشنگتن بسیار گران تمام شده است.
موضوع مهم و قابل توجه دیگری که در جریان توافق ایران و عربستان قابل توجه بوده ناراحتی و حتی عصبانیت «ویلیام برنز» رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) است. او که از این توافق غافلگیر و حتی شوکه هم شده بود با ارسال پیامی به «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان ناخشنودی خود را از این رویداد ابراز کرده بود. ضمن اینکه روزنامه «وال استریت ژورنال» در گزارشی نوشته بود که «برنز» در پیامی به بن سلمان گفته است که «آمریکا از آشتیجویی ریاض با تهران و سوریه که هر دو هنوز تحت تحریمهای غرب هستند شوکه شده است.»
حال اگر بیاییم و در کنار نارضایتی آمریکا از توافق ایران و عربستان توسط چین، رد درخواست آمریکا توسط عربستان سعودی به منظور عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی را قرار بدهیم شاهد شکل گیری شریط سختتر و دشوارتری برای آمریکا، رژیم اشغالگر قدس و دنیای غرب هستیم. امری که نشان میدهد کشورهای بزرگ و تاثیرگذار منطقه و جهان از چین به جای آمریکا برای تنظیم روابط و مناسبات بین المللی خود استفاده میکنند.
در پایان باید گفت با توجه به تغییر و تحولات صورت گرفته در منطقه خاورمیانه و احیای روابط ایران و عربستان شاهد ناامیدی محافل صهیونیستی نسبت به عادی سازی روابط با عربستان هستیم. ضمن اینکه در یکی از اخرین نظرسنجیهایی هم که در عربستان انجام شده است مشخص شده که اغلب مردم این کشور مخالف عادی سازی روابط با این رژیم نامشروع و اشغالگر هستند. بر این اساس شاهد ورق خوردن برگ دیگری از ناامیدی محافل صهیونیستی نسبت به ایجاد ارتباط با این کشور بزرگ مسلمان در منطقه هستیم.
انتهای پیام/ ۱۳۴