آینده خواندنی است/

خلأ بزرگ فضای روایت ما روایت جهاد زنان است

مدیر خانه روایت زن و انقلاب اسلامی با اشاره به اینکه خلأ بزرگ فضای روایت ما بحث روایت جهاد زنان است‌، گفت: جمع‌بندی بحثمان این باشد که اگر قرار است برای روایت به سراغ خانم‌ها برویم و از آن‌ها بخواهیم از خودشان بگویند، آنچه که باید اتفاق بیافتد می‌افتد.
کد خبر: ۵۸۹۹۳۴
تاریخ انتشار: ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۶ - 18May 2023

به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاع‌پرس، مستقر در محل برگزاری سی‌وچهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران؛ نشست تحلیلی با موضوع «آسیب‌شناسی و چگونگی روایت زن در انقلاب اسلامی» با حضور زهرا صادقی‌فرد، مدیر خانه روایت زن و انقلاب اسلامی، فائزه ساسانی‌خواه، نویسنده و پژوهشگر حوزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در حوزه خاطرات و تاریخ شفاهی و نفیسه سادات موسوی، مجری کارشناس،  در غرفه مجمع ناشران انقلاب اسلامی برگزار شد.
 
صادقی‌فرد صحبت‌های خود را اینگونه آغاز کرد و گفت: روایت زن یا توجه به زن برای روایت، قدمت خیلی کمتری نسبت به حضور زن در صحنه روایت دارد.
 
وی در ادامه توضیح داد: ما هر وقت به سراغ زنان رفتیم، به خاطر ظرافت وجودی زن و توجهش به جزئیات از او خواستیم اتفاقات را روایت کند و هیچ وقت خود او سوژۀ این روایت‌ها نبوده است.
 
مدیر خانه روایت زن و انقلاب اسلامی افزود: با توجه به میدان و فضای اجتماعی ما، موضوع دیگری مطرح می‌شود با عنوان اثر اجتماعی زنان. اینکه زنان با حضور خود در فضای اجتماعی چه اثراتی را می‌توانند خلق کنند، این موضوع ما را برمی‌گردانند به این که ما باید از زبان زن این روایت را بشنویم.
 
 صادقی‌فرد ادامه داد: اگر بخواهیم خود زن را به عنوان یک سوژه روایت کنیم، باید از جهاد او بگوییم. حضرت آقا در رابطه با حضرت زینب میفرمایند حضرت زینب سلام الله علیها موقعیت خود را درک کرد و با تکیه بر توانایی‌ها و استعدادهای خودش یک انتخاب درستی انجام داد که برای آن از همه چیز گذشت و فداکاری کرد.
 
مدیر خانه روایت زن و انقلاب اسلامی توضیح داد: درک موقعیت یعنی من به عنوان یک زن نسبت خودم را با ولی خدا درست برقرار کنم؛ کاری که حضرت زینب سلام‌الله علیها انجام دادند. اگر نسبت امام حسین و حضرت زینب را خواهر و برادری ببینیم، ارزش کارشان را پایین آورده‌ایم؛ چرا که حضرت زینب سلام‌الله علیها نسبت به امام حسین به عنوان ولی خدا حرکت کردند و برای اینکه بتوانند درست حرکت کنند از خیلی مسائل گذشتند.
 
صادقی‌فرد در ادامه بیان کرد: نوع نگاه خیلی مهم است. طبق صحبتی که در آن حضرت امام می‌فرمایند، بزرگ‌ترین تحولی که در انقلاب رخ داد تحول زنان بود. این نشان‌دهنده این است که زنان ما به یک بروز و ظهوری رسیدند که در طول تاریخ سابقه نداشته و این یک بروز ممتاز است. حضرت آقا نیز به کنگره هفت هزار شهید این زنان را معلمان ثانی معرفی می‌کنند؛ کسانی که می‌توانند الگو شوند.
 
 فائزه ساسانی‌خواه نیز در این مراسم اظهار کرد: من حدود ۲۰۰ کتاب در حوزه انقلاب اسلامی مطالعه کردم که در بین این کتاب‌ها نکته حائز اهمیت این است که در مقایسه با ادبیات دفاع مقدس شاهد یک خلل بزرگ هستیم. اینکه خانم‌ها به سبب علل مختلف که بخشی از آن مربوط به حیای ذاتی آن‌هاست برخی اتفاقات را روایت نمی‌کنند، این خلا بسیار جدی است؛ چراکه ما یک بخش مهم تاریخی را نادیده می‌گیریم درست زمانی که ما با جنگ روایت‌ها روبه‌روییم. 
 
ساسانی‌خواه اضافه کرد: اگر نگاه نویسنده و ناشرین نگاه تاریخی باشد، دیگر هنر آن‌هاست که چطور راوی را مجاب کنند تا همه‌چیز را روایت کند که ما برای این کار نیاز به فرایند اعتمادسازی داریم که این همزیستی با راوی را می‌طلبد و این امر با خارج شدن از پوسته روابط رسمی شکل می‌گیرد. 
 
صادقی‌فرد در تشریح صحبت‌ها ادامه داد: اگر ما بخواهیم جهاد زن را به رسمیت بشناسیم و به آن توجه کنیم، خود خانم‌ها احساس تکلیف می‌کنند و رنج‌ها و فداکاری‌هایشان را زینب‌گونه و با ادبیات و زاویه‌ای بیان می‌کنند که این آسیب‌‌ها را ندارد؛ چرا که تکلیف خود می‌دانند که از این جزئیات بگوید و چهره واقعی دشمن، ارزش این جهاد و روحیه جهادی را به جهان و جامعه زنان برساند.
 
صادقی در جمع‌بندی صحبت‌های خود با اشاره به اینکه خلأ بزرگ فضای روایت ما بحث روایت جهاد زنان است‌ بیان کرد: جمع‌بندی بحثمان این باشد که اگر قرار است برای روایت به سراغ خانم‌ها برویم و از آن‌ها بخواهیم از خودشان بگویند، آنچه که باید اتفاق بیافتد می‌افتد .
 
سی‌وچهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «آینده خواندنی‌ است» ۲۰ تا ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ در مصلی امام خمینی‌ (ره) تهران و همزمان به‌صورت مجازی در ketab.ir در حال برگزاری است.
 
انتهای پیام/ 121
 
نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار