به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، چهارمین روز هفته بسیج امسال «بسیج خانواده و سبک زندگی اسلامی» نامگذاری شده است. از آنجا که بخشی از سبک زندگی به جامعه زنان کشور برمیگردد با خانم مینو اصلانی مسئول جامعه بسیج زنان کشور به گفتوگو نشستیم تا از نگاه این تشکل که بزرگترین تشکل بانوان در کشور است با موضوع سبک زندگی آشنا شویم.
زنان چگونه میتوانند در تغییر سبک زندگی کنونی و ترویج سبک زندگی ایرانی - اسلامی نقش داشته باشند؟
زنان به عنوان پایه و رکن خانواده نقش تأثیرگذاری در ترویج سبک زندگی اسلامی دارند و مهمترین نقشی که اسلام برعهده زن نهاده که زن با ایفای آن میتواند زیربنای ساخت یک جامعه اسلامی را تضمین کند، نقش تربیتی است که در واژه مقدس «مادر» خلاصه میشود. این نقش در نهاد خانواده ایفا میشود که در کنار نقشهایی چون همسری تعریف میشود. امام خمینی(ره) درباره نقش زن فرمودند: زن با تربیت صحیح خودش انسان درست میکند و با تربیت صحیح خودش کشور را آباد میکند.
از سوی دیگر میبینیم که اسلام به حفظ نهاد خانواده اهتمام ویژهای دارد. در یک جمله میتوان گفت خانواده شاهراه اصلی رسیدن به پیشرفت و کمال است و همین جایگاه مهم سبب شده که دشمنان به روشهای مختلف درصدد ضربه زدن به این جایگاه باشند، تا با هدف گرفتن خانواده و تقدّسزدایی و از بین بردن کارکردهای آن جلوی پیشرفت جامعه را بگیرند زیرا پیشرفت و سلامت جامعه در گرو خانواده سالم است. آنها با درک نقش محوری و اهمیت جایگاه زن در خانواده به خوبی دریافتهاند که برای رسیدن به اهداف خود گام اول را باید از این نقطه آغاز کنند. تفکر بسیجی اما در طول سالهای پس از انقلاب اثبات کرد ظرفیت بالایی برای اجرا و ترویج سبک زندگی اصیل ایرانی - اسلامی دارد و با عنایت به عضویت دهها میلیون ایرانی در نهاد بسیج از جمله بسیج زنان، تفکر بسیجی قابلیت آن را دارد تا سبک زندگی اصیل ایرانی - اسلامی را به طور تمام و کمال در کشور ترویج نماید. ما در بسیج جامعه زنان کشور تلاش داریم مؤلفههای سبک زندگی اسلامی را در بین زنان جامعه ترویج دهیم و شاخصهای زندگی ایرانی - اسلامی را احصا کرده و در اختیار ردهها و استانها قرار دادهایم و در بیش از 16هزار پایگاه مقاومت این طرحها ادامه دارد.
فعالیتهای ترویجی شما در چه قالبهایی صورت میگیرد؟
بسیج جامعه زنان برنامههای راهبردی خود را با هدف الگوسازی از زنان موفق و برتر، تبیین حجاب در جامعه، کمک به تحقق خانواده در تراز انقلاب اسلامی و شناسایی چهرههای ملی از میان شهیدان زن جهت ارائه الگو به زنان و دختران طراحی میکند و در حوزه رویکرد نیز تعمیق و گسترش باورها با الگوسازی از زنان موفق و مؤثر از طریق ساخت مستند، چاپ بروشور و ویژهنامهها و برگزاری همایشها سعی دارد تا به ترویج مبانی دینی و ارزشهای انقلاب بپردازد.
این برنامهها و رویکردها چگونه اجرایی میشود؟
دورههای مربیگری عفاف و حجاب به منظور تربیت مربیان در راستای پاسخگویی به شبهات جوانان در خصوص عفاف و حجاب برگزار میکنیم. افراد آسیبدیده شناسایی میشوند و در جهت تغییر رفتار آنان برنامه هایی اجرا میشود، نشستهای شناسایی آسیبهای اجتماعی با موضوع عفاف و حجاب با حضور زنان خانهدار در پایگاههای بسیج کشور برگزار میشود و از حامیان حجاب در جهان نیز تجلیل و تقدیر به عمل میآید.
چاپ بیش از 100 جلد کتاب طی سالهای اخیر و برگزاری کارگاههای مهارتهای زندگی برای حفظ بنیان خانواده و تولید فیلم، کلیپ و مستند هرکدام دانشگاهی برای فراگیری علم و اخلاق و بستری مناسب برای ترویج سبک زندگی اسلامی - ایرانی بوده است.
معرفی 7 هزار زن شهید به عنوان الگو به نسل جوان از طریق چاپ کتاب و راهاندازی سایت شهدای زن از دیگر اقدامات اجرایی بسیج جامعه زنان است.
یکی از برنامههای فراگیر بسیج تشکیل حلقههای صالحین است. آیا موضوع سبک زندگی هم در این حلقهها به ویژه حلقههای مربوط به بانوان مورد بحث قرار گرفته است؟
بله زنان با هدف بصیرتافزایی و شبکهسازی در حلقههای صالحین گرد هم میآیند و به بحث و گفتوگو و تبادلنظر در مورد موضوعات زن و خانواده میپردازند و با کسب اطلاعات به مقابله با جنگ نرم دشمن میروند. آشنایی با معضلات ماهواره و شبکههای اجتماعی مجازی، بحران زنان در غرب و آموزههای دینی و اعتقادی در این حلقهها مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. البته اصلاح سبک زندگی نیازمند بهرهگیری از الگوهای عملی هم است که از جمله در سفر راهیان نور این الگوها ارائه میشوند و به دختران و زنان نشان میدهیم که چگونه برای خوب و درست زندگی کردن باید تلاش کنند همانگونه که رزمندگان دوران دفاع مقدس نیز همانند جوانان امروز مشکلاتی را در زندگی خود داشتهاند اما توانستند راه صحیح را تشخیص دهند و در آن راه که دفاع از ارزشهای اسلام و انقلاب بود از جان خود هم گذشتند.
از موضوع سبک زندگی که بگذریم بسیج جامعه بانوان در سایر زمینههای فرهنگی چه برنامههایی داشته و دارد؟
برپایی صدها نمایشگاه در سال در سراسر کشور با موضوعات مربوط به جنگ نرم، دفاع مقدس، شهدای زن و... از جمله اقدامات ما برای حضور بسیج جامعه زنان در عرصه فرهنگ است. معرفی 7 هزار شهید زن کشور با هدف الگوسازی در جامعه و زنده نگهداشتن فرهنگ ایثار و شهادت از دیگر اقدامات قابل ذکر بوده و هست. برگزاری نمایشگاه حجاب و عفاف و حضور فعال در گروههای اجتماعی با هدف گسترش فرهنگ عفاف در جامعه هم از دیگر اقدامات فرهنگی این تشکل بوده است.
بررسی 468 پروژه تحقیقاتی، تهیه و تدوین کتاب، تشکیل جلسات مطالعاتی زنان، بررسی مشکلات فراروی زنان و تهیه و ارسال مقالههای علمی و نمایه به سراسر کشور و چاپ کتابی با عنوان ترسیم موضوع زن و خانواده در بیانات مقام معظم رهبری نیز گامی مؤثر در تحقق جامعه اسلامی است.
فعالیتها و خدمات شما عمدتاً ویژه بانوان است. زنان نیز مسئولیتهای مختلفی بر عهده دارند از مادری و همسری گرفته تا تربیت فرزندان. در این زمینهها چی فعالیتی داشتید؟
ما در بسیج جامعه زنان کشور در حوزه نگرشی زنان و خانواده به دنبال این هستیم که بتوانیم عدالت جنسیتی را پیگیر باشیم و در جامعه محقق کنیم. از نظر ما پرداختن به عدالت جنسیتی یک زیرساخت تمدنی است و برای آینده جامعهساز است چراکه در ذیل این موضوع است که زنان میتوانند نقش همسری و مادری و نقشهای اجتماعی خودشان را ایفا کنند تا زمینه فعالیتهای زنان بدون اینکه مزاحمتی هم برای نقشهای دیگر داشته باشد ایجاد شود.
همچنین احیا و تقویت هویت زن مسلمان از برنامههای اصلی بسیج جامعه زنان است؛ نگاه ما به این موضوع یک نگاه راهبردی است که به دنبال عدالت جنسی، تمدنساز است و میتواند یکی از زیرساختهای اصلی تمدن نوین اسلامی باشد و در بحث تحکیم بنیان خانواده نیز با توجه به آسیبهای ناشی از تبلیغات سوء ماهوارهها و شبکههای اجتماعی که در فرهنگ خانوادهها تأثیرگذار بوده است، به کار آید که ما در این راستا با چاپ بورشور، ماهنامه و نشریاتی در جهت آگاهسازی و بصیرتدهی به مخاطبان گام برداشتهایم. معرفی زن مسلمان ایرانی به عنوان الگوی سوم شخصیت زن در جهان از موضوعات مهمی است که در حوزه زنان پیگیر هستیم و امیدواریم که بتوانیم این موضوعات را گفتمانسازی و محقق کنیم.
در جهت تربیت کودکان در راستای زندگی اسلامی بسیج جامعه زنان با راهاندازی 2300 مهد قرآن برای پرورش نسلی انقلابی دریچهای رو به سوی جامعهای متعالی گشوده است. تألیف پنج عنوان کتاب برای کودکان پنج ساله و پنج عنوان نیز برای کودکان پیشدبستانی، تولید یک لوح فشرده ترانههای کودک و راهاندازی سایت تخصصی از اقداماتی است که در جهت ترویج گفتمان اسلامی برای تربیت فرزندان از آن بهره گرفتهایم.
منبع: روزنامه جوان