«محمد مجیدپور» کارگردان مستند زنان جبهه شمالی، برگزیده جشنواره فیلم و فیلمنامه ایثار در گفتوگو با خبرنگار فرهنگ و هنر دفاعپرس، بیان اینکه زن و خانواده ایرانی در مقابل زن غربی حرفهای زیادی برای گفتن دارد، اظهار داشت: زن ایرانی طی ۴۳ سالهی پس از انقلاب اسلامی با حفظ حیا و عفاف توانسته وارد عرصه اجتماعی شود و بسیاری از کارهایی که در ۱۰۰ سال گذشته تابو بود را به نام خودش ثبت و محقق کرد.
وی به ذکر مثالهایی از موفقیت زنان ایرانی پرداخت و گفت: موارد موفقیتهای خانمهایی که امروز در عرصههای پزشکی، علم و ورزش فعالیت دارند و مایه افتخار شدهاند بههیچ وجهه با گذشته قابل مقایسه نیست؛ موفقیت زنان ایرانی بخاطر زیرساختهایی که کشور در اختیار آنها قرار داده است بهشرایط فوقالعادهی رسیده است که بینظیر و باعث امیدواری است.
کارگردان مستند زنان جبهه شمالی، به جشنواره حوا که بهطور تخصصی به مسئله زن و خانواده میپردازد، اشاره و عنوان کرد: جای جشنوارهای که بهصورت تخصصی و ویژه به موضوع زن و خانواده بپردازد خالی بود؛ این جشنواره اگر بتواند جوایز ویژهای را در بخش تحقیق و مطالعات درباره زن قرار دهد تا خروجی آن منجر به تولید فیلم داستانی، سریال و مستند شود میتواند بهانه و شروع خوبی برای پرداختن به موضوع زن و خانواده در کشورمان باشد.
وی نگاه سطحی به زن و خانواده را مورد نقد قرار داد و تاکید کرد: برخی از فیلمهای تولید شده سینمای جهان درخصوص زن و خانواده از آثار سینمایی ما پرمضمونتر بهنظر میآیند چراکه به لایههای مهمتری از این موضوع پرداخته است لذا سینما هرچه عمیقتر به سوژه زن و خانواده بپردازد، موثر است.
مجیدپور تصریح کرد: یکی از کارکردهای جشنواره فیلم حوا در گام اول باید شناسایی تولیدات و دغدغهمندانی باشد که درخصوص زن و خانواده دست به تولید زدهاند و از کارهای تولید شده کنونی حمایت کند تا ضریب بیشتری برای دیده شدن و جریانسازی پیدا کنند و همچنین انگیره و حمایت مورد نیاز ایجاد شود تا آثار جدیدی در این زمین تولید شود.
این مستندساز در پاسخ به اینکه مسائل زن و خانواده ایرانی چقدر قابلیت تولید فیلم و مستند دارند، عنوان کرد: موارد زیادی از شخصیت زنان ایرانی وجود دارند که قابلیت تولید مستند و حتی فیلم داستانی دارند. آداب و رسوم، سبک زندگی و نوع فرهنگ و دهها موضوع دیگر درباره زنان ایران وجود دارد که قابلیت انعکاس جهانی دارد و تاکنون از آنها غفلت شده است.
کارگردان مستند «زنان جبهه شمالی» به ذکر تجارب خود پرداخت و گفت: سالها قبل کتاب «جنگ چهره زنانه ندارد» را مطالعه کردم؛ این کتاب درباره زنانی بود که در جنگ جهانی فعالیت داشتند. من این کتاب را از کتابخانه شهرستان رودسر استان گیلان تهیه و مطالعه کردم؛ خیلی برای من دردناک بود که چطور امکان مطالعه این کتاب از تجربه زنان جنگ جهانی وجود دارد، اما کمترین اطلاعات از مشارکت زنان این سرزمین در دوران دفاع مقدس وجود دارد چراکه روایتهای ما درباره زنان جنگ کم بوده است.
وی افزود: کمکاریهای در زمینه روایت زنان ایرانی در دفاع از کشورمان باعث شد تا پیگیر تولید مستندی با موضوع مشارکت زنان استان گیلان در دفاع مقدس شدم؛ بعد از گفتوگوهایی که درباره فعالیت و مشارکتهای این زنان صورت گرفت، متوجه شدم ۲۲۰ تن از این زنان به مسوولیت خانم جنیدی که خودشان یک شیرزن و همسر امام جمعه وقت رودسر بودند، و همراهی گردان ۱۴ صاحبالزمان (عج) جهاد سازندگی گیلان راهی هویزه میشوند و همانجا آشپزخانه جهاد را که مسوولیت پخت غذا برای رزمندگان را داشت را سامان میدهند. این آشپزخانه کمتر از ۴۰ کیلومتر تا خط مقدم فاصله داشت و این سوژه برای من خیلی جذاب بود و در مباحث تربیتی میتوانند الگوهای خوبی از دفاع مقدس باشند که برای دختران و زنان معرفی شوند.
مجیدپور با تاکید براینکه هماکنون دهها سوژه جذاب درباره زنان در استان گیلان وجود دارد که میتواند دستمایه ساخت آثار پرتره و یا داستانی باشند، گفت: به نظرم بخش اعظمی از جنگ ما بردوش زنان بوده است که روایت نشده است؛ امیدوارم جشنواره فیلم حوا در سالهای آینده زمینهساز حمایت از فیلمسازان در سطوح مختلف شود تا روایت زنان این سرزمین در سینما و تلویزیون بیشتر شود و به جایگاه اصلی آن برسد.
گفتنی است؛ نخستین جشنواره بینالمللی فیلم حوا به دبیری مهدیه سادات محور و با همت بنیاد بینالمللی گوهرشاد ۱۶ تا ۲۳ تیر ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد.
انتهای پیام/ 121