حذف «رابرت مالی» دلیل روشن تاثیر لابی صهیونیست‌ها بر دولت بایدن

خروج رابرت مالی از تیم سیاست خارجی دولت بایدن، آن هم در شرایطی که وی، فردی مخالف با رژیم اسرائیل توصیف می‌شد، می‌تواند تا حدی به این معنا باشد که لابی‌های صهیونیستی و جریان‌های مخالف با تعامل با ایران، توانسته‌اند اثرگذاری مخرب خود را در سیاست خارجی آمریکا داشته باشند.
کد خبر: ۶۰۱۲۸۱
تاریخ انتشار: ۱۳ تير ۱۴۰۲ - ۱۱:۳۰ - 04July 2023

حذف «رابرت مالی» دلیل روشن تاثیر لابی صهیونیست‌ها بر دولت بایدنبه گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس، «رابرت مالی»، نماینده ویژه دولت آمریکا در مسأله ایران و مذاکره‌کننده ارشد دولت بایدن در رابطه با مسأله هسته‌ای ایران، به تازگی و بر اساس آنچه منابع آگاه و رسانه‌ای در آمریکا اعلام کرده‌اند، از تیم دیپلماسی دولت آمریکا کنار گذاشته شده است. اینطور گفته شده که رابرت مالی به دلیل عدم شفافیت امنیتی و اهمال کاری در رابطه با رعایت پروتکل‌های امنیتی مرتبط با حفاظت از اسناد و مدارک در دسترسش، به مرخصی بدون حقوق فرستاده شده است.

در این میان، برخی نمایندگان کنگره آمریکا نیز با انتقاد از وزارت خارجه دولت بایدن، به این نکته اشاره کرده اند که دولت بایدن اطلاعات کافی را به آن‌ها در مورد برکناری مالی از کرسی و سِمت حساسش ارائه نکرده است. با این همه، خروج رابرت مالی از تیم سیاست خارجی دولت بایدن، در نوع خود حامل پیام‌ها و معانی عمده و محوری است که توجه به آن ها، آن هم در شرایط کنونی مهم به نظر می‌رسد و می‌تواند در خوانشِ تحولات مهم آتی نیز نقش قابل توجهی بازی کند.

اولا، خروج رابرت مالی از تیم سیاست خارجی دولت بایدن، آن هم در شرایطی که وی از همان زمانِ آغاز به کارش، به مثابه فردی طرفدارِ تعامل با ایران و دستیابی به یک توافق با این کشور و در عین حال، مخالف با رژیم اسرائیل توصیف می‌شد، می‌تواند تا حدی به این معنا باشد که لابی‌های صهیونیستی و جریان‌های مخالف با تعامل با ایران، توانسته اند اثرگذاری خود را داشته باشند و با حذف رابرت مالی، در نوع خود روند دستیابی به یک توافق با ایران از سوی آمریکا و به طور کلی دستیابی به یک توافق در این رابطه را پیچیده‌تر از هر زمانی کنند. نباید فراموش کنیم که آمریکا کشور لابی هاست و به طور خاص لابی‌های صهیونیستی از قدرت و نفوذ زیادی در این کشور برخوردارند.

دوم اینکه باید توجه داشته باشیم که در چهارچوب سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا، به طور خاص دو طیف عمده در دولت بایدن ایفای نقش می‌کنند. طیف اول، متشکل از «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا و «رابرت مالی» مسوول سابق مساله ایران در وزارت خارجه این کشور است و طیف دیگر، متشکل از افرادی نظیر «برت مگ گورک» و مخصوصا «جیک سالیوان» است که رویکرد‌های این دو طیف به مسائل منطقه، تفاوت‌های قابل ملاحظه‌ای را با یکدیگر دارد.

در این چهارچوب، رابرت مالی و آنتونی بلینکن معتقدند که آمریکا در تعریف سیاست خود در رابطه با کشوری نظیر ایران، حتما باید روند‌های منطقه‌ای را نیز مد نظر داشته باشد و گام و گام و واقع بینانه در این حوزه گام بگذارد. کما اینکه طرح مسائل حداکثری و جاه طلبانه از شانس چندانی جهت تحقق در جهان واقعی برخوردار نیستند. این طیف به طور خاص به این نکته اشاره می‌کنند که طرح ایده توافق حداکثری با ایران که در ابتدای دولت بایدن مطرح شد و به شکست انجامید، جدی‌ترین نمودِ غیرواقعی بودن رویکرد مذکور در سیاست خارجی آمریکا است.

این در حالی است که در طرف مقابل، جیک سالیوان (مشاور امنیت ملی آمریکا) و برت مک گورک چهره شناخته شده کاخ سفید در حوزه سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا، نگاه‌های حداکثری و سخت گیرانه‌ای را در رابطه با منطقه خاورمیانه و مسائل مهم مطرح در رابطه با آن نظیر پرونده اتمی کشورمان دارند و معتقدند که تعامل با ایران نیز باید تابع رقابت‌های کلان و راهبردی واشینگتن در عرصه بین المللی نظیر رقابت‌های آن با چین باشد.

این طیف همانطور که پیشتر نیز گفته شد، در حوزه سیاست خارجی خاورمیانه‌ای آمریکا کاملا سخت گیر هستند و البته که این مساله در مورد رویکرد آن‌ها به پرونده اتمی ایران نیز قابل مشاهده است. در این فضا، برخی ناظران و تحلیلگران معتقدند که در مدت اخیر، تیم آنتونی بلینکن در حوزه شکل دهی به سیاست خاورمیانه دولت بایدن تا حد زیادی تضعیف شده و در نقطه مقابل، طیف متحد با جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا، قدرت گیری بیشتری داشته اند.

درست به همین دلیل هم شاهدیم که طیف متحد سالیوان اقدام به حذف رابرت مالی کرده و به بیان ساده تر، یک چالش و مانع در برابر خود جهت پیشبرد دستورکارهایشان در قبال منطقه خاورمیانه را از میان برداشته اند. برونداد این دیدگاه نیز این است که در ادامه راه باید شاهد انعطاف‌ناپذیری بیشترِ دولت بایدن در رابطه با معادله اتمی ایران باشیم. اگرچه که طیف متحد سالیوان تا حد زیادی از دستیابی به یک توافق نانوشته با ایران که اکنون در مورد آن زیاد صبحت می‌شود، طرفداری می‌کنند.

منبع: سایت الف

انتهای پیام/ ۱۳۴

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار