به گزارش خبرنگار اجتماعی دفاعپرس، «اصغر باقرزاده» معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش در برنامه تلویزیونی اظهار داشت: مردمیسازی، استفاده از تمام ظرفیتهای موجود در داخل و خارج از آموزش و پرورش و مشارکت فعال خانوادهها در برنامههای پایگاههای تابستانی از مهمترین رویکردهای برنامههای تابستانی امسال است.
باقرزاده با اشاره به ثبت دقیق پایگاههای فعالیت تابستانی در سامانه «نورینو» در پنجره واحد خدمات وزارت آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: تاکنون بیش از ۲۸ هزار پایگاه فعالیتهای تابستانی در این سامانه ثبت شده که عمدتاً شامل مدرسهها، کانونهای فرهنگی و هنری، کانونهای پرورش فکری کودکان و نوجوانان، پژوهشسراها، کانونهای فرهنگی و هنری مساجد و پایگاههای بسیج دانشآموزی است.
معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش افزود: رشتههای تابستانی امسال مشتمل بر ۳۰ رشته در حوزههای مختلف فرهنگی، تفریحی، آموزشی و ورزشی است. همچنین تاکنون حدود ۶۰۰ هزار دانشآموز در سامانه نورینو ثبتنام کردهاند و امیدواریم این آمار افزایش یابد.
وی با بیان اینکه ویژگی مهم برنامههای اوقات فراغت امسال این است که کودکان و نوجوانان به دلیل تنوع رشتهها با توجه به علاقمندی و توانمندی خود میتوانند رشته مورد نظرشان را انتخاب کنند، گفت: مربیانی از آموزش و پرورش و همچنین تعدادی مربی خارج از آموزش و پرورش در پایگاههای تابستانی فعال هستند؛ دانشآموزان، رشته مورد نظر را انتخاب و در کلاسها و جلسات هفتگی شرکت میکنند؛ این روند در نهایت منجر به کسب گواهی در آن رشته میشود و دانشآموزان، کنشگریهای لازم در آن رشته را دارند. در کنار آن، سفرهای تربیتی یکروزه و حتی بعضاً چندروزه و برنامههای تفریحی و ورزشی خارج از مدرسه هم میتواند وجود داشته باشد.
وی تصریح کرد: از آنجا که فرصت مناسبی (بیش از ۱۲ هفته) برای دانشآموزان وجود دارد، اگر در هر هفته ۲ جلسه برای دانشآموزان در نظر بگیریم، دانشآموزان میتوانند در یک سطح قابل قبولی در رشته مورد نظرشان مهارت لازم را کسب کنند.
باقرزاده با بیان اینکه امسال روش ثبتنام، نظارت، مدیریت و ارزیابی فعالیتهای تابستانی تسهیل شده است، خاطرنشان کرد: این امکان در سامانه نورینو برای همه دانشآموزان سراسر کشور ایجاد شده که با ورود به صفحه شخصی خود بتوانند تمام پایگاههای تابستانی منطقهشان را مشاهده و مطابق با علاقه در آن ثبتنام کنند؛ همچنین روز و ساعت برنامهی پایگاه به شماره موبایلی که دانشآموزان در سامانه ثبت کردهاند، ارسال میشود.
وی در خصوص میزان شهریه دریافتی در کلاسهای تابستانی ابراز کرد: کمیسیون اوقات فراغت دانشآموزان در تمام استانها به ریاست اداره کل آموزش و پرورش استانها تشکیل میشود. شهریه پیشنهادی رشتههای مختلف توسط برگزارکنندگان کلاسها در سامانه ثبت میشود که برخی کلاسها رایگان بوده و برخی دیگر دارای شهریه هستند که شهریه پیشنهادی برای هر استان بررسی و متناسب با تعداد شرکتکنندگان و مسائل مختلف تأیید میشود و دانشآموزان پس از آن میتوانند ثبتنام کنند؛ لذا اولیا و دانشآموزان از این بابت نگران نباشند. به همین دلیل الزاماً تاکید شده است که دانشآموزان از طریق سامانه نورینو ثبتنام کنند و از پایگاههای تابستانی هم درخواست میکنیم که اطلاعات خود را در سامانه نورینو ثبت کنند.
معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش گفت: پس از پایان مهلت ثبتنام، شروع به بررسی میدانی پایگاههای تابستانی میکنیم. امسال برای اولین بار این امکان وجود دارد که بلافاصله با شروع فعالیتهای تابستانی، نظرسنجی را در داخل سامانه قرار دهیم تا دانشآموزان به چند سوال ساده جواب دهند که آیا پایگاه مربوطه وجود دارد و فعالیت مربوطه در آن انجام شده است و آیا از این روند رضایت دارند یا خیر؛ این امر تا یک هفته آینده محقق میشود.
تلاش برای جبران کمبود نیروی انسانی در حوزه پرورشی
وی در خصوص کمبود نیروی انسانی در حوزه پرورشی و تربیتی اظهار داشت: خدا را شکر بعد از گذشت سالها از احیای معاونت پرورشی، رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظلهالعالی) به کمک این معاونت آمدند و درباره تأمین نیرو تاکید فرمودند. متأسفانه در حال حاضر از حدود ۱۱۵ هزار مدرسه کشور ۵۰ هزار مدرسه به طور قطع، مربی و معاون پرورشی ندارند. حدود ۴۷ هزار معاون و مربی پرورشی در کشور داریم که ۵۰ درصد از اینها در سالهای پایانی خدمت خود به سر میبرند و امسال بیش از هشت هزار نفر بازنشسته میشوند و حدود ۶۰ هزار مربی پرورشی کمبود داریم.
باقرزاده خاطرنشان کرد: به ازای هر ۱۲ نفر، به میزان دو ساعت در هفته به حضور و فعالیت یک مشاور لازم است و بنابراین باید ۵۰ هزار مشاور داشته باشیم که ۱۳ هزار مشاور داریم و متأسفانه در طول این سالهای گذشته همتی برای جذب مربی و مشاور وجود نداشته است.
وی افزود: با توجه به توصیه رهبر معظم انقلاب و تأکیدی که رئیسجمهوری داشتند، بعد از برگزاری ۲ آزمون جذب آموزگار ابتدایی و دبیر به زودی با توافقی که با سازمان اداری و استخدامی صورت میپذیرد، در مرحله اول ۱۱ هزار نفر جذب خواهیم داشت و این تعداد به مرور افزایش خواهد یافت به طوری که در طول ۳ سال، کمبود نیروی انسانی مرتفع شود. البته در حال رایزنی هستیم که میزان جذب در مرحله اول را به ۱۴ هزار نفر برسانیم.
باقرزاده در خصوص همخوانی برنامههای تابستانی با ذائقه دانشآموزان گفت: بررسیهای دقیق نشان میدهد که نوجوانان، دوره فطرت و فرسودگی ذهنی و روانی را به دلیل شیوع ویروس کرونا به ویژه در تحصیل از فضای مجازی در منزل طی کردند و در خانه ماندند که درمان این درد، تخلیه هیجاناتی به صورت مثبت و حضور در محافل کنشگری است که این اتفاق در اردوگاهها و فضاهای فرهنگی و ورزشی باید اتفاق بیفتد، اما زیرساختهای اردوگاهها نیز در سالهای گذشته ضعیف شده است.
وی با بیان اینکه چند طرح جهادی را شروع کردیم، اظهار داشت: زمینهای بازی درونمدرسهای با عنوان «طرح شهید سلیمانی» برای استفاده دانشآموزان پیشبینی شده است به طوری که بیش از دو هزار زمین توسط معاونت تربیتبدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش برای مدارس در نظر گرفته شده است تا هر مدرسه، یک چمن مصنوعی داشته باشد که تاکنون ۵۰ درصد از آن محقق شده است. همچنین اردوگاههای کشوری را بهسازی و نوسازی کردیم تا بازیها و حرکتهای ورزشی در آنها انجام شود.
باقرزاده با بیان اینکه دانشآموزان از فضاهای فیزیکی اینگونه استقبال میکنند، ادامه داد: در کنار این اقدامات از مربیان خواستهایم فعالیتهای فرهنگی، تفریحی و ورزشی را با شیوههای جدید انجام دهند. در سواد رسانه نیز سازمان دانشآموزی، سازمان بسیج دانشآموزی، اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان و سازمان جوانان جمعیت هلال احمر برای مربیان خود دوره سواد رسانه را برگزار کردهاند و ما به کمک رسانه ملی (شبکه آموزش) و وزارت ارتباطات، دوره برنامهنویسی «پایتون» را برای بچهها تدارک دیدهایم.
معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش گفت: تلاشمان این است که بچهها به اندازه، وارد بازیهای رایانهای شوند و با حفظ اندازه و استاندارد این فعالیت را انجام دهند. در این زمینه با بخش مرکز بازیهای رایانهای مذاکره شده که این بازیها را برای بچهها داشته باشیم تا با برگزاری لیگ بازیهای رایانهای، رقابت سالمی داشته باشند. موضوع دیگری که جذاب بود، پویش خوانش کتاب سرگذشت استعمار توسط حوزه هنری با عنوان «هیسطوری» بود که با تبلیغاتی که انجام دادیم حدود ۷۰۰ هزار دانشآموز کاملاً علاقمندانه به این زمینه، وارد عرصه شدند و ۱۰۰ هزار نفر به مرحله نهایی رسیدند که اختتامیه آن به زودی برگزار میشود.
وی با اشاره به فعالیت خبرگزاری دانشآموزی پانا ذیل سازمان دانشآموزی افزود: رویکرد این خبرگزاری حدود یک سال است که تغییر کرده است تا فعالیتهای رسانهای را واقعاً خود دانشآموزان انجام دهند. حدود ۳۰ هزار دانشآموز در سراسر کشور عضو این خبرگزاری هستند که فعالیتهای مدرسه خود را در سایت خبرگزاری بارگذاری میکنند و اوقات فراغت خود را به این ترتیب در فضای مجازی میگذرانند.
جبران بخش زیادی از عقب ماندگیها در تابستان
باقرزاده با بیان اینکه نتایج بررسیها و پایشها نشان میدهد که هنوز فاصله زیادی برای جبران کمبود روحیه نشاط و امید بچهها داریم تا به وضعیت و حالت نُرمال بازگردند، تصریح کرد: البته اگر دست به دست هم دهیم در فصل تابستان، بخش زیادی از عقبماندگیها قابل جبران است. ۱۶ میلیون و ۱۰۰ هزار دانشآموز داریم و از تمام ارگانها خواستهایم برنامههای فرهنگی را برای دانشآموزان جامعه هدف خود داشته باشند.
وی اظهار کرد: امسال از معاون اول رئیسجمهوری و سخنگوی دولت این درخواست را داشتیم و همچنین وزیر کشور هم به طور رسمی به استانداران اعلام کردند که مجموعههای فرهنگی، ورزشی و تفریحی در اختیار دانشآموزان آن نهاد قرار گیرند. اگر بتوانیم بچهها را در موقعیتهای نشاطآفرین و امیدآفرین مثل اردوهای راهیان نور غرب، راهیان پیشرفت و… قرار دهیم، بسیار مثبت و اثرگذار خواهد بود.
حضور دانشآموزان در اردوی زیارتی اربعین
باقرزاده خاطرنشان کرد: امسال برای اولین بار مجوز برگزاری اردوی زیارتی اربعین دانشآموزی را دریافت کردهایم که با رعایت تمام قوانین اردویی و قوانین خروج از کشور برگزار میشود. پیشبینی دقیقی از تعداد حضور دانشآموزان نداریم، اما شاید حدود پنج هزار نفر شرکت کنند. تا پایان تابستان، چندین موقعیت خوب تربیتی داریم که میتوانیم استفاده کنیم و مهرماه خوبی برای آغاز مدارس داشته باشیم.
باقرزاده در بخش دیگری از سخنان خود گفت: پایش دقیقی برای کل کشور لازم است، اما به نظر میرسد وضعیت حوزه نوجوانان شکننده نیست، ولی با اتخاذ تدابیر و راهکارهایی نباید اجازه دهیم که به مرحله بحران و شکنندگی برسد. به لحاظ محتوا غنی هستیم و محتوای غنی انقلاب و دینی را داریم، اما در مهارت، قوی نیستیم. سوالات و پاسخها کاملاً موجود است، اما گاهی سوال را به زیبایی توضیح میدهید که فردی متدین و معتقد میشنود و قبول میکند و گاهی فردی با تفکر خودش آن را میشنود و تحلیل میکند. باید تلاش کنیم که دانشآموزان تفکر انتقادی پیدا کنند و هر موضوعی را به راحتی نپذیرند.
وی با بیان اینکه دانشآموزان سوالات متعددی دارند که مهارت پاسخگویی به آنها را باید تقویت کنیم، خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب فرمودند مهمترین واجب در عصر حاضر، جهاد تبیین است که نیاز به ابزار رسانه دارد؛ بنابراین باید تبیین مسائل را مدنظر داشته باشیم.
پوشش ۳.۵ میلیون دانشآموز در طرح نماد
معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش همچنین در خصوص طرح نماد (نظام مراقبت از دانشآموزان در برابر آسیبهای اجتماعی) گفت: چندین سال است که یک نظام بین دستگاهی تشکیل شده و موضوع این است که چند مرحله در نماد داریم. مرحله اول باید معلمان، دانشآموزان و والدین را نسبت به آسیبهای اجتماعی از جمله خودکشی، مصرف مواد مخدر، بزه، آسیب رساندن به خود و دیگران آگاه کنیم. مرحله دوم، غربالگری است که موظفیم آن را در مدارس کشور انجام دهیم و امسال تاکنون ۳.۵ میلیون دانشآموز در نظام غربالگری قرار گرفتهاند که در این مرحله تشخیص میدهیم که نوجوان تاکنون مرتکب این خطا شده است یا نه و یا در معرض آن قرار گرفته است یا خیر؛ بعد از غربالگری باید آگاهسازی داشته و او را توانمند کنیم.
وی در خصوص خط تلفنی ۱۵۷۰ خاطرنشان کرد: یکی از کمکهای جانبی نماد، سامانه تلفنی ۱۵۷۰ است که از ساعت هشت صبح تا هشت شب و حتی در ایام تعطیل فعال است و دانشآموزان، معلمان و والدین از هر نقطه کشور میتوانند با این خط تماس بگیرند؛ در این روند، یک مشاور در آن سوی خط قرار گرفته است که تماسگیرنده مشکل خود را با او مطرح میکند؛ مشاور ما در مرحله اول، مخاطب را دعوت به آرامش میکند و مشکل را تا حدودی توضیح میدهد و در صورت نیاز از او میخواهد به مراکز مشاوره آموزش و پرورش مراجعه کند، اما بسیاری از مشکلات با گفتگوهای تلفنی ساده رفع میشود.
آموزش و پرورش موفق در اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت
باقرزاده در خصوص قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اظهار داشت: مجموعه آموزش و پرورش در سال گذشته، جزو دستگاههایی بود که این قانون را به خوبی اجرا کرد. دلیل این امر این است که فرآیند نقل و انتقالات همکاران را داریم و قانون اجازه داد تا امتیازاتی برای همکارانی که ازدواج کرده یا صاحب فرزند میشوند، قائل شویم. هر چند مشکلاتی برای مبدأ ایجاد کرد، اما برای اجرای قانون این اتفاق برای تعداد زیادی از فرهنگیان افتاد و در دانشگاه فرهنگیان نیز برای اولین بار دو هزار و ۵۰۰ ازدواج دانشجویی اتفاق افتاد.
وی افزود: اگر دستگاهها کمک کنند و خوابگاههای متاهلی در دانشگاه فرهنگیان ایجاد شود با توجه به اینکه شغل دانشجو معلمان نیز تا حدودی تثبیت و مشخص شده است، فضا برای ازدواج فراهم است.
انتهای پیام/ 241