به گزارش گروه بینالملل دفاع پرس، پایگاه خبری- تحلیلی الوقت نوشت: با شروع حملات «عربستان سعودی» علیه یمن که از ٨ ماه پیش تا کنون ادامه داشته است، بسیاری از ناظران بر این باورند که دلیل انتخاب گزینه جنگ در یمن از سوی «عربستان سعودی»، توان نیروهای هوایی این کشور از یک سو و سرگرم کردن جنبش «انصار الله» به جنگ با طرفداران «عبد ربه منصور هادی» و اعضای «القاعده» در جنوب «یمن» از سویی دیگر است.
برخی دیگر از ناظران معتقد هستند دلیل اصلی انتخاب گزینه جنگ، آرمانهای «محمد بن سلمان» شاهزاده سعودی برای تثبیت رهبری خود در این کشور است. اما پس از گذشت چندین ماه از شروع جنگ، اهداف آل سعود تغییر کرد و هدف آنان در حال حاضر، جلوگیری از پیشروی جنبش انصار الله است.
عربستان در آغاز جنگ علیه یمن، از نیروهای زمینی مصر، پاکستان، بحرین و امارات متحده عربی بسیار کمک گرفت و برای صدور قطعنامه ٢٢١٦ تلاش بسیار کرد تا دست برتر در یمن باشد. این قطعنامه، اشاره ای به تجاوز عربستان نمی کند، بلکه خواستار عقب نشینی نیروهای انصار الله از صنعاء و سایر شهرها می باشد.
طبق این قطعنامه انصار الله باید از تهدید همسایگان یمن با حملات موشکی خودداری کند و منصور هادی نیز به قدرت باز گردد. عربستان امیدوار بود تمام این فشارها منجر به عقب نشینی انصارالله و تحویل اداره یمن به ریاض شود، اما این امر اتفاق نیفتاد.
پس از گذشت شش ماه از صدور قطعنامه ٢٢١٦، اداره کار از دست عربستان سعودی خارج شده است؛ به گونهای که حتی «بان کی مون» دبیر کل سازمان ملل متحد، به دنبال حل بحران یمن خارج از چارچوب این قطعنامه است و از طرح مسقط و پذیرش آن از سوی انصارالله خبر داد، طرحی که می تواند به این جنگ پایان دهد اما عربستان آن را نپذیرفت، زیرا این طرح نشان می دهد که پس از ماهها بمباران و استخدام مزدوران خارجی، کفه انصارالله در یمن سنگین تر است.
طرح مسقط نه تنها سند مشروعیت انصارالله است بلکه مشروعیت این جنبش را در شمال یمن و تسلط جنبش جنوبی در حال جنگ با عربستان را در جنوب یمن اثبات می کند. هدف این طرح، یافتن یک راه حل سیاسی برای بحران یمن است و مفاد آن، تعیین خالد بحاح به عنوان نخست وزیر و تشکیل دولت ملی طی ٦٠ روز آینده و همچنین، رفع محاصره زمینی، دریایی و هوایی یمن است که به طور ضمنی خواستار آتش بس و عقب نشینی نیروهای نظامی عربستان می باشد.
ناظران بر این باورند که چنین تغییر بزرگی در معادلات به دلیل هوشیاری و آگاهی انصار الله و در کنار آن، نقش بازیگران منطقه است. همان گونه که تغییر معادله جنگ در سوریه به نفع محور مقاومت، نیز تاثیر مثبتی بر تحولات یمن داشته است.
نقش بازیگران منطقه
ورود روسیه به جنگ سوریه تاثیر قابل توجهی بر تواناییهای جبهه مقاومت داشته و موجب افزایش فشار بر عربستان سعودی، به عنوان حامی اصلی تروریستها در سوریه شده است. از سوی دیگر، ریاض از بحران اقتصادی ناشی از هزینه جنگ و کاهش قیمت نفت آسیب دیده و از این رو به دنبال راهی برای خروج آبرومندانه از جنگ یمن است.
«مجتهد»، فعال تویتری مشهور سعودی که اطلاعات محرمانه خاندان آل سعود را برملا می کند، می گوید: «آمریکا از عربستان خواسته است در سریعترین زمان ممکن به جنگ پایان دهد و طرح مسقط و خروج از یمن را قبول کند». دو هفته پیش نیز، دبیر کل سازمان ملل متحد در دیدار با پادشاه عربستان، بر پذیرش طرح مسقط از سوی ریاض اصرار کرد.
هوشیاری انصارالله
می توان گفت که هوشمندانه ترین اقدام انصار الله، تا کنون توافق با «جنبش جنوب» برای تحویل جنوب یمن به این جنبش است. انصار الله توانسته است با آگاهی از این موضوع که چنین اقدامی از فشار بر انصارالله، کاسته و از اتهام تلاش برای انحصار قدرت مبرا و نیز احتمال موفقیت صلح یمنی – یمنی را تقویت می کند، بر شمال یمن تسلط یابد.
یکی دیگر از اقدامات هوشمندانه انصار الله عدم پذیرش قطعنامه ٢٢١٦ در آغاز جنگ و سپس ورود هوشمندانه به یک راه حل سیاسی است که بر اساس آن توانست عربستان سعودی و دشمنان خود را در یافتن این راه حل، ناتوان نشان دهد. انصار الله هم اکنون در تلاش برای رویارو کردن احزاب یمنی و خالد بحاح با عربستان سعودی است.
یکی دیگر از دلایلی که منجر به برتری انصار الله شد، هوشیاری این جنبش در نبرد «مأرب» و به هلاکت رساندن سربازان ائتلاف به ویژه اماراتی ها بود. امروز همه شاهد هستند که چگونه هوشمندی انصار الله موجب شکست ائتلاف عربی شد، ائتلافی که دیگر منافع حیاتی خود را در یمن نمی بیند. تاکنون، عربستان تنها مانده و همه منتظر عقب نشینی و خروج آن از باتلاق یمن هستند.