گروه بینالملل دفاعپرس - محمد ایمانی؛ عضو تیم مذاکرهکننده برجام میگوید: اکنون فرصت مناسبی است که یک گفتوگوی همهجانبه با آمریکا داشته باشیم.
علی اکبر صالحی گفته است:
- «وزیر خارجه آمریکا یک بار گفت که قبول داریم این کار را کردهایم و اینکه این کار درستی نبوده (کودتای ۲۸ مرداد). ما باید همان موقع آن را یک عذرخواهی تلقی میکردیم. اما اصرار داشتیم که کلمه عذرخواهی هم باشد.
- ما اعتراضهایی را به آمریکاییها به خاطر دخالتهایی که قبل از انقلاب داشتهاند، داریم. اما یک طرف قضیه را هم فراموش نکنیم. شوروی بعد از جنگ جهانی دوم در بخشی از ایران حضور داشت. این تهدید ترومن بود که باید خاک ایران را ترک کنید. این خودش یک نکته مثبت است. نباید فراموش کنیم که اگر تهدید ترومن نبود، چه بسا امروز شاهد جدایی بخش دیگری از سرزمینمان بودیم.
- شرایط اقتصادی، شرایط خوبی نیست و وقتی که شرایط معیشتی خوب نباشد، ما احادیث فراوان داریم مبنی بر اینکه اگر از دری فقر وارد شد، از در دیگر دین خارج میشود.
- قرار بود که برجام این مسئله را حل کند، ولی دیدید که ترامپ مانع آن شد. به خاطر چالشی که ما با غرب و آمریکا داریم، از هر راهی که بتوانند میخواهند ما را تحت فشار قرار دهند.
- برجام قرار بود برخی از این بنبستها را رفع کند. شرایط جهانی در حال تغییر است. الان جنگ اوکراین یک بحث جدی است. نیاز چین به انرژی جدی است. چون الان ما قدرت منطقهای هستیم، فرصت خوبی است که بنشینیم با غرب و آمریکا مذاکره وسیعتری را انجام دهیم. ما با آمریکا چندین بار مذاکره مستقیم داشتهایم، اما حول محورهای خاص بوده.
- بعضیها معتقدند آمریکا در حال افول است. ولی چه زمانی؟ اگر تا سال دیگر افول کند میارزد تا یکسال صبر کنیم. اما آمدیم و تا ۳۰ سال دیگر افول نکرد. ما باید در این ۳۰ سال چه کار کنیم؟ شاید الان وقتش باشد که بتوانیم یک گفتوگوی همهجانبهای داشته باشیم. برجام هم میتواند در زمره همین گفتگوها باشد. امنیت منطقه و مسائل اقتصادی هم میتواند باشد».
متاسفانه سخنان آقای صالحی، خبر از عبرت نیندوختن و اصرار بر تکرار چندباره یک خطای فاحش میدهد. مشابه همین استدلالها و قویتر از آن، هنگام جذاب سازی برجام عنوان میشد، اما دیدیم که تمام پیشبینیها و دعاوی بانیان برجام غلط از آب در آمد و ایران با وجود واگذاری یا تعطیلی ۹۵ درصد برنامه هستهای، با کارشکنی و خدعه قابل پیشبینی آمریکا و دو برابر شدن تحریمها مواجه شد.
متاسفانه امثال آقای صالحی به جای عذرخواهی درباره خسارتی که در آن سهیم بودهاند، همواره فشارهای آمریکا را به رخ میکشند بیآن که از ندانمکاریهای خود درس بیاموزند. ایشان گویا فراموش کرده که دولت متبوعشان با همین وعدهها، بدترین رکوردهای اقتصادی را به ارث گذاشت.
آقای صالحی ملت ایران را بدهکار دولت آمریکا در جنگ جهانی دوم هم میکند و حال آن که آمریکا یکی از سه اشغالگر آن روز ایران بود که به مدت ۳۷ سال، دیکتاتور جنایتکار و بیکفایتی به نام محمدرضا پهلوی را بر گرده ملت ایران نشاند. همچنین با فشار آمریکا و انگلیس بود که بحرین از تمامیت ارضی ایران جدا شد.
صالحی در عین حال به ابراز تاسف آلبرایت اشاره و وانمود میکند که کشور ما صرفا منتظر عذرخواهی از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ برای احیای روابط بود! این در حالی است که آمریکا بارها پس از انقلاب در تدارک کودتا و براندازی بود که آقای صالحی از آنها غفلت میکند؛ همچنان که غفلت میکند که پاداش فشار و خباثت دشمن، مذاکره برای واگذاری امتیاز و تکرار این چرخه خسارتبار نیست.
صالحی درست در شرایطی که آمریکاییها حاضر نیستند کمترین تضمینی برای بازگشت به برجام ارائه دهند و از تحریمها بکاهند، خواستار قمار بزرگتر (طبعا واگذاری امتیازات بیشتر) میشود، و حال آن که جنازه عبرتآموز برجام (حاصل از قمار قبلی) پیش چشمان همه است. در واقع اگر قرار بود آمریکا کسانی را به خدمت بگیرد که در دوره افول قدرتش، ضرورت کوتاه آمدن طرف ایرانی را -با وجود وقوع شکست در دیوار تحریمها- توجیه کنند، ادبیاتشان با توجیهات آقای صالحی چندان توفیری نمیکرد!
این مایه تاسف درباره کسی است که هم بانی خسارات برجام است و هم ۱۰۰ سکه طلا برای آن توافق پرمنفذ دریافت کرده و حالا هم همان خسارات پدید آمده را بهانهای برای دعوت به تکرار قمار بزرگتر با آمریکا و اروپا میکند!
منبع: فارس
انتهای پیام/ ۱۳۴