به گزارش گروه حماسه و جهاد دفاعپرس، «شهریار خاطری» از اعضای موزه صلح و متخصص سم شناسی در این نشست در مورد ارسال سلاحهای شیمیایی به عراق اظهار داشت: از این مواد شیمیایی که شرکتهای هلندی از بلژیک و اردن به عراق منتقل میکردند، برای تولید گاز خردل استفاده میشد. در سال ۲۰۰۳ دادگاه یک تاجر هلندی به نام «فرانس فان آنرات» به اتهام تبانی و معاونت در نسلکشی در جنایت جنگی در عراق و ایران برگزار شد و در سال ۲۰۰۵ این متهم در دادگاه به دلیل نداشتن علم از اتهام نسلکشی تبرئه و در کمک به صدام در استفاده از مواد شیمیایی به ۱۵ سال حبس محکوم شد.
وی افزود: دادگاه تجدیدنظر در سال ۲۰۰۷ با تأیید کلیات حکم قضایی قبلی، متهم را به دلیل عدم پشیمانی به ۱۷ سال حبس محکوم کرد؛ سپس پرونده به دیوان عالی هلند ارسال شد که با تشخیص قضات، رأی به ۱۶ سال و نیم حبس به دلیل سپری شدن زمان صادر شد.
سید حسین سادات یزدانی سفیر ایران در رومانی که از مطلعین این پرونده بود و در این زمینه فعالیت میکرد، در صحبتهای ویدئو کنفرانسی نشست گفت: در حاشیه این رسیدگی پرونده «فرانس فان آنرات» به دیوان اروپای حقوق بشر هم ارجاع داده شد و در کنار بررسیهای کیفری اتهامات مدنی نیز وجود داشت و بحث غرامت به مصدومان شیمیایی هم مطرح شد.
سادات حسینی اضافه کرد: دادگاه شهر لاهه در دسامبر ۲۰۱۰ ایشان را سه هزار و ۴۹۹ یورو جریمه کرد که باید به کشور هلند پرداخت میکرد. در سال ۲۰۱۳ دو رأی برای وی صادر و آنرات به پرداخت مبلغ ۲۵ هزار یورو به هر مصدوم محکوم شد.
بر اساس این گزارش، فضای نشست مملو از سرفههای ممتد جانبازانی بود که در حال پرداختن تاوان سنگین زیادهخواهیهای شرکتهای هلندی هستند؛ حالا نوبت سجاد عسگری نماینده معاونت حقوقی و امور بینالملل ریاست جمهوری بود که آغاز صحبتهای او هم آمیخته با سرفههای جانبازان شده بود.
عسگری خطاب به جانبازان شیمیایی گفت: شما جانبازان در چند سنگر مبارزه کردید یکی جبهه جنگ و ادامه جهاد هم در این چند دهه با تحمل درد طاقتفرسا که از دایره صبر ما انسانهای معمولی خارج است.
نماینده معاونت حقوقی ریاست جمهوری با بیان وظیفه اداره متبوع خود، اظهار کرد: مرکز امور حقوقی و بینالمللی وظیفه دارد از اتباع ایرانی در خارج کشور حمایت کند.
وی با اشاره به شکایت از آنرات توسط جانبازان شیمیایی و محکومیت حبس این تاجر هلندی گفت: آنرات در زندان در صحبت با وکیل مصدومان شیمیایی ایرانی اعلام کرد که تنها شرکت او به عراق محصولات شیمیایی نفروخته و اینگونه بود که کار شکایت از دو شرکت «ملخمی» و «کی وی اس» کلید خورد.
عسگری یکی از چالشهای اصلی در این پروندهها را استفاده از نوشتههای اساتید ایرانی علیه ما عنوان و تصریح کرد: شرکتهایی که از آنان شکایت شده بود از نوشتههای اساتید علم حقوق ما علیه خودمان استفاده میکرد. هلند یکی از سردمداران فشار به ایران در بحث حقوق بشری بود و این چالش دیگری است که با آن مواجهیم. به نتیجه رسیدن این پرونده مقدمهای خواهد بود برای به جریان گذاشتن پروندههای دیگر.
باز هم صدای نفسهای به تنگ آمده جانبازان شیمیایی در قالب و شکل سرفههای ممتد به گوش میرسید و خسخس نفسها نگاه میهمانان مراسم را به سمت خود میکشاند. این درد خیلی بد روی دوش آنان سنگینی میکرد و نشانگر اوج مظلومیتشان است، طوری که یکی از جانبازان همزمان با سرفه اعلام کرد زمان اوج کرونا سوار تاکسی شده بود و راننده وسط راه او را به خاطر سرفه و ترس اینکه بیمار کرونایی است، پیاده کرده بود. برخی از جانبازان حالشان اصلاً خوش نبود و حتی یکی از آنها نتوانسته بود دوستان دیگر خود را در سفر به هلند همراهی کند.
محمد یزدانی مشاور معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد شهید و امور ایثارگران آخرین سخنرانی بود که در جایگاه حاضر شد و گزارشی از فعالیتهای بنیاد در پرونده شکایت مصدومان شیمیایی علیه دو شرکت هلندی در لاهه ارائه کرد.
یزدانی گفت: مسئولیت جمعآوری و خدماتدهی به جانبازان با بنیاد بود و این جامعه آسیبدیده از جنگ و خانوادههایشان بسیار آسیب دیدند.
وی با بیان اینکه امروز اگر بخواهیم حقانیت خود را ثابت کنیم بسیار سخت است، ادامه داد: حدود ۷۰ هزار مصدوم شیمیایی ثبت شده در سامانه داریم و ۱۰ هزار نفرشان شهید شدهاند. در حوزه ترور ۲۰ هزار و ۸۶۹ نفر در کشور ترور و ۲۱ هزار نفر مجروح شدند.
یزدانی بیان کرد: ادارهای در معاونت حقوقی بنیاد ویژه قربانیان ترور و مصدومان شیمیایی برای پیگیری و مطالبهگری حقوق این عزیزان در مجامع بینالمللی تشکیل شده است.
اگرچه وکلای شرکتهای هلندی در دادگاه از عدم اطلاع موکلانشان در تولید خردل از مواد شیمیایی سخن گفتند، اما تاریخ روایت میکند زمان جنگ سفیر هلند در بغداد و حتی وزیر خارجه هلند به شرکت ملخمی هشدار داده بودند که محموله بعدی را به عراق نفرستند، چون از آن بمب شیمیایی تولید میکنند که این شرکت در پاسخ گفت ۶۰ میلیون دلار حاصل این معامله است چگونه از آن بگذریم؟
حضور جانبازان در دادگاه لاهه و صحبتهای کوتاه آنان برگ برندهای بود که رو شد طوری که خانم «زخفلد» وکیل قربانیان شیمیایی گفته بود صحبت کوتاه هر یک از جانبازان به اندازه لایحه دفاعیه ۶۰ صفحهای من تأثیرگذار بود.
ظاهراً اول شهریور رأی بدوی دادگاه صادر میشود و شاید اعتراضی به این رأی شود و به دادگاه تجدیدنظر ارجاع داده شود و این فرآیند کمی طول بکشد، اما مهم برای جانبازان شیمیایی و همه ایرانیان اثبات حقانیت ایران در مجامع و محاکم بینالمللی است و اینکه بیش از ۱۰۰ هزار ایرانی در دوران جنگ بهویژه در سالهای پایانی بیرحمانه مورد حملات شیمیایی رژیم صدام قرار گرفتند.
گفته میشود در جنگ تحمیلی ۳۲ شرکت خارجی به عراق مواد شیمیایی فروختند و از آن برای تهیه بمبهای شیمیایی و گازهای خردل استفاده میشد و رژیم بعث از این بمبهای شیمیایی علیه رزمندگان و مردم بیپناه ایران استفاده میکرد.
جمهوری اسلامی ایران با شکایت چند مصدوم شیمیایی برای نخستین بار در سال ۲۰۰۳ علیه یکی از صاحبان شرکتهایی که به عراق مواد شیمیایی ارسال کرده بود در دادگاه لاهه، این شرکت را محکوم کرد.
انتهای پیام/ 112