به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، حجتالاسلام والمسلمین حسین انصاریان استاد حوزه علمیه و مفسر قرآن کریم در سخنرانی به مناسبت ماه محرم برای شناخت بهتر امام حسین (ع) به موضوع «امر به معروف و نهی از منکر از اخلاق سیدالشهدا (ع)» پرداخت.
وی در این خصوص اظهار داشت: از ویژگیهایی که برای حضرت سیدالشهدا (ع) بهوسیله ائمه طاهرین (ع) بیان شده، دو ویژگی بسیار مهم است کهای کاش همه ما در این دو ویژگی به حضرت اقتدا میکردیم. در خانواده، بین دوستان، در مغازه، اداره، جامعه، مهمانیها، عزاها و عروسیهایمان به این دو ویژگی عمل میکردیم.
انصاریان ادامه داد: این دو ویژگی، یکی امر به معروف و یکی هم نهی از منکر و زشتی. حال سؤال این است که چگونه امر به معروف و نهی از منکر کنیم تا به وجود مقدس ابیعبدالله (ع) اقتدا کرده باشیم.
شرایط امر به معروف و نهی از منکر
این مفسر قرآن کریم با اشاره به اینکه معروف یعنی خوبی و امور پسندیده، منکر هم یعنی زشتی و بدی، گفت: ما اولاً باید خوبیها را بشناسیم، بدیها را هم باید از طریق مطالعه در قرآن و روایات در حد خودمان بشناسیم. در مرحله اول، خودمان به امور پسندیده آراسته و از امور زشت پاک باشیم. این کار خوبی که میخواهیم زن و بچه، مردم و دوستانمان را دعوت کنیم، در خود ما ببینند.
وی اضافه کرد: اگر میخواهم شخص بینمازی را به نماز دعوت کنم، نماز را در خودم ببیند. اگر بخواهم کسی را به راستگویی دعوت کنم، یقین کند که خود من راستگو هستم. اگر میخواهم کسی را از دروغ، غیبت و تهمت نهی کنم، باید عملاً ببیند که من خودم نه اهل دروغ، نه اهل غیبت و نه اهل تهمت هستم. پس اول لازم است که معروف، یعنی امور پسندیده و خوب را بشناسم و منکر، یعنی امور زشت را هم بشناسم؛ بعد وارد دعوت به خوبیها و بازداشتن از بدیها شوم.
حفظ آبروی شخص در امر به معروف و نهی از منکر
انصاریان گفت: شرط دوم اینکه وقتی میخواهم امر به معروف و نهی از منکر کنم، اگر میخواهم عمومی امر به معروف و نهی از منکر کنم و دعوت من از طریق تریبون منبر، رادیو و تلویزیون است، عمومی و بهصورت کلی امر به معروف و نهی از منکر کنم، نمیخواهم که اسم کسی را ببرم. اگر بخواهم در جمع مثلاً دوسه نفره امر به معروف و نهی از منکر کنم، باید آبروی طرف را حفظ کنم. این خیلی مهم است!
این استاد اخلاق تصریح کرد: پیغمبر (ص) در اینباره میفرمایند: «عِرضُ المُؤمنِ کَدَمِهِ» آبروی مؤمن همقیمت با خون اوست. اسمی از او نبرم و کلی حرف بزنم، او خودش میفهمد.
زبانی خوش و با محبت در گفتوگو
وی گفت: سومین شرط، زبان امر به معروف و نهی از منکر، باید زبان محبت، عاطفه، رأفت و لطف باشد؛ یا اینکه با عملم امربهمعروف و نهیازمنکر کنم. ابیعبدالله (ع) و حضرت مجتبی (ع) در جایی دیدند که پیرمردی وضو میگیرد، اما وضوی او غلط است و هیچکس هم نیست. شما ببینید چطوری امر به معروف کردند؛ جلو آمدند، هر دو سلام کردند، محبت کردند و بعد فرمودند: پدر، به ما نگاه میکنی تا ما دو برادر وضو بگیریم و ببینی وضوی ما چگونه است؛ درست و صحیح است یا باطل؟! پیرمرد گفت: عزیزان دلم، وضو بگیرید. هر دوی آنها وضو گرفتند و پیرمرد هم تعریف کرد؛ او فهمید که وضوی خودش اشتباه بوده است. دو برادر رفتند و پیرمرد هم وضو گرفتن را برای آیندهاش یاد گرفت.
سفارش پروردگار به موسی (ع) در کوه طور
انصاریان تصریح کرد: پدران و مادران، معلمها و استادها، این خیلی مهم است! اگر میخواهید به بچهها و دانشآموزانتان امربهمعروف و نهیازمنکر کنید، امربهمعروف و نهیازمنکر را روی موج محبت، عاطفه، نرمی و مدارا سوار کنید. پروردگار به موسیبنعمران (ع) در کوه طور فرمود: خودت و برادرت «اِذْهَبٰا إِلیٰ فِرْعَوْنَ إِنَّهُ طَغیٰ» (سوره طه، آیه ۴۳). در آن زمان که طغیانگری بدتر از فرعون نبود، اما پروردگار به هر دو برادر فرمود: «فَقُولاٰ لَهُ قَوْلاً لَیناً» (سوره طه، آیه ۴۴) نرم و بامحبت با او حرف بزنید.
این استاد اخلاق افزود: با تازیانه، اسلحه و چماق، عربده، توهین و شکستن شخصیت افراد نمیتوان امربهمعروف و نهیازمنکر کرد. این امر به معروف و نهی از منکر، دیگر عبادت و خدمت نیست، بلکه گناه و معصیت است. واعظ اگرچه امر به معروف واجب است/ طوری بکن که قلب گنهکار نشکند
امر به معروف و نهی از منکر، امر واجب الهی
وی ادامه داد: امر به معروف و نهی از منکر یک امر واجب الهی است؛ خداوند در قرآن میفرماید: «یأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ ینْهَوْنَ عَنِ اَلْمُنْکرِ» (سوره آلعمران، آیه ۱۰۴). امر به معروف و نهی از منکر از اخلاق مردم مؤمن است که در آیات سوره توبه بیان شده است. بر ما واجب است و نباید در برابر زشتیها و کسانی سکوت کنیم که بندههای خدا از کار خوب، عبادت خدا و خدمت به خلق خدا غفلت دارند.
انصاریان در پایان خاطرنشان کرد: همه ما در امر به معروف و نهی از منکر باید حوزه جاذبه، محبت و مهربانی باشیم؛ و الّا امر به معروف و نهی از منکرمان سودی نخواهد داشت. حضرت سیدالشهدا (ع) نیز امر به معروف و نهی از منکرشان همه این زمینههای مثبت را داشت.
منبع: فارس
انتهای پیام/ ۱۳۴