به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، سیدابراهیم رئیسی در شرایطی در راس هیاتی سیاسی عازم مقر سازمانملل متحد است که مجمععمومی این سازمان فرصت مهمی برای طرح دیدگاههای جمهوریاسلامی و رایزنیهای دیپلماتیک بهشمار میرود. دراین میان، اما نمود عملی شکست راهبرد «منزویسازی ایران» از مهمترین دلایل این حضور محسوب میشود.
۱- رایزنیهای دیپلماتیک
یکی از مهمترین جنبههای اهمیت حضور رئیسجمهور در مجمععمومی سازمان ملل، دیدار و گفتگو با مقامهای حاضر از کشورهای مختلف است. سالگذشته رئیسجمهور ایران در جریان حضور در مجمععمومی سازمانملل ۱۳دیدار دپیلماتیک در سطح سران و نخستوزیران داشت که از مهمترین دستاوردهای مجمع هفتادوهفتم بهشمار میرود. ازسوی دیگر حضور رئیسی دراین مجمع نمود دیگری از شکست راهبرد منزویسازی ایران است که طی یکسال اخیر ازسوی آمریکا و برخی دولتهای غربی پیگیری شدهاست.
۲- گرهگشایی از مذاکرات برجامی؟
انجام رایزنیهای برجامی با طرفهای اروپایی یکی از مهمترین گمانهزنیها درباره دستورکارهای سفر رئیسی به نیویورک بهشمار میرود. کارشناسان معتقدند با توجه به توافق اخیر ایران و آمریکا بهمنظور تبادلزندانیان و آزادسازی منابع مسدود شده ایران در برخی کشورها از یکسو و اتخاذ رویکردهای ضدایرانی توسط تروئیکای اروپایی (فرانسه، آلمان و انگلیس)، رایزنیها در حاشیه مجمع هفتادوهشتم میتواند به گرهگشایی از بنبست کنونی در گفتگوهای برجامی کمک کرده و چشمانداز تازهای پیشروی مذاکرات این حوزه بگشاید.
۳- تشریح مواضع ایران در قبال بحران اوکراین
طی یکسال گذشته آمریکا و برخی دولتهای غربی تلاش ویژهای صرف کردند تا اینگونه القا کنند که جمهوریاسلامی از طریق فروش انواع پهپادها و تسلیحات نظامی به روسیه، در جنگ اوکراین مشارکت داشتهاست. برهمین اساس هم بود که در ماههای اخیر شاهد اعمال تحریمهای گستردهای دراین زمینه ازسوی دولتهای غربی بودهایم. دراین میان، اما مقامهای مسئول در تهران بارها تاکید کردهاند موضع جمهوریاسلامی در قبال بحران اوکراین، «رفع مشکلات از طریق گفتگوهای سیاسی» است و جمهوریاسلامی مشارکتی با روسیه دراین زمینه ندارد. درچنین شرایطی کارشناسان معتقدند حضور رئیسجمهور در مجمععمومی فرصت مغتنمی بهمنظور تشریح مواضع و دیدگاههای جمهوریاسلامی دراین عرصه است.
۴- پیش بهسوی نظم نوین جهانی
تاکید بر ضرورت حرکت ساختار نظام بینالملل بهسوی نظمی عادلانه و تقویت چندجانبهگرایی، یکی از مهمترین محورهای سخنرانیهای سالگذشته رئیسجمهور در نیویورک بود؛ موضوعی که در یک سالگذشته تحولات قابلتوجهی را تجربه کردهاست. تقویت همگرایی منطقهای و بینالمللی با نقشآفرینی محوری جمهوریاسلامی از مهمترین تحولات این حوزه از مجمع هفتادوهفتم تا کنون بودهاست. عضویت ایران در شانگهای و بریکس از یکسو و گسترش همکاریهای راهبردی تهران در سطح بینالمللی ازسوی دیگر، نشان میدهد ایران عزم خود را برای قوامبخشی به نظم نوین بینالمللی مبتنی بر چندجانبهگرایی جزم کردهاست.
۵- دیپلماسیعمومی در نیویورک
بهرهگیری موثر از فرصت حضور در مجمععمومی سازمانملل با بهکارگیری مناسب از ابزار «دیپلماسی عمومی»، از اصلیترین دلایل اهمیت حضور رئیس جمهور و وزیرامورخارجه ایران در نیویورک محسوب میشود. حضور در نشستهای مختلف با گروههای نخبگانی آمریکا در بخشهای متنوع، فرصت بیبدیلی برای تشریح دیدگاههای جمهوریاسلامی در عرصههای مختلف پدید آوردهاست. این موضوع درحالیاست که دولت آمریکا با همراهی برخی کشورهای اتحادیهاروپا با درپیش گرفتن رویکرد دخالت در امور داخلی ایران، کوشیدهاند جمهوریاسلامی را بیشاز گذشته تحتفشار قرار دهند.
منبع: همشهری
انتهای پیام/ ۱۳۴