گروه فرهنگ و هنر دفاعپرس، حسینیه، مسجد، مدرسه، تکیه، بیمارستان، مرکز بهداشت، خانه سالمندان، باغ، چاه آب و خانه و مغازه و دهها و صدها موضوع دیگر از سالیان سال در کشورمان به واسطه فرهنگ اسلامی وقف برای استفاده عموم توسط خیرین واقف، وقف شده است.
سنت وقف در ایران تاریخ پرباری دارد و این فرهنگ دینی طی سالها با مدرسهسازی و مسجدسازی در موضوعات دینی به مدرسهسازی و توجه به بهداشت و درمان و حالا با ورود به موضوعات دانشبنیان و هوش مصنوعی به سرعت پیشرفت ایران اسلامی کمک میکند.
براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی هفته وقف امسال برای نخستینبار از ۲۷ صفر که همزمان با شهادت پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد(ص) بود به ۱۶ ربیع الاول در هفتهای که میلاد پیامبر(ص) در آن واقع شده است، قرار داده شد. به مناسبت هفته وقف از بیمارستان فوق تخصصی محب مهر تهران که در گذشته یک بیمارستان خیریه بوده است و حالا به موقوفه تبدیل شده است، سری زدیم.
محمدابراهیم معراجی یکی از اعضای هیات امنا و مدیر عامل موسسه محب سلامت در رابطه با تاریخچه تاسیس بیمارستان محب مهر اظهار داشت: این بیمارستان در سال ۱۳۸۳ با همت دکتر مسعود اعتمادیان در کنار مرکز فوق تخصصی شهید هاشمینژاد که ۸۰ سال پیش وقف شده، ایجاد شد.
وی گفت: برای ایجاد این مرکز ابتدا واقف یک قرارداد با شرکت بیمه برای ساخت بیمارستان انجام میدهد که این کار انجام میشود. در زمان شکلگیری دانشگاه ملی قرار بر این میشود که شرکت بیمه بیمارستان را به دانشگاه ملی واگذار کند که با پیروزی انقلاب و زمانی که دانشگاه ملی به دانشگاه شهید بهشتی تبدیل میشود، در تقسیمبندی، این بیمارستان موقوفه سهم دانشگاه علوم پزشکی به عنوان بیمارستانی که تعرفه دولتی دارد، میشود.
مدیر عامل موسسه محب سلامت افزود: در ادامه و طی سالهای بعد این بیمارستان متاسفانه غیر قابل استفاده شد که دکتر مسعود اعتمادیان از پدرشان به عنوان یه خیر نیکاندیش دعوت کرد تا این بیمارستان را بازسازی کند.
معراجی افزود: در این بیمارستان به دلیل وجود متخصصان و گروه پزشکی مجرب بیماریهای کلیوی و مجاری ادار به خوبی درمان میشد که و از نظر علمی جزو بهترین بیمارستانهای کشور بود. البته در ادامه و پس از بازسازی بیمارستان از سوی مرحوم اعتمادیان و با کمک خیران، جمعیت بانیان خیری که نسبت به بازسازی این بیمارستان فعالیت کرده بودند، در نهایت موسسه محب را برای حمایت از بیماران شکل دادند و در نتیجه این موسسه به عنوان موقفهای زیر نظر سازمان اوقاف ایجاد شد.
وی بیان کرد: بخش اعیانی این بیمارستان طبق یک قرارداد با سازمان اوقاف بعد از ۱۰ سال به این سازمان سپرده شد و در سال ۱۴۰۱ یک وقفنامه در این زمینه تنظیم شد. طبق قرارداد واقفان این بیمارستان جزو هیئتمدیره بیمارستان هستند یعنی تولیت بیمارستان به حاج محمدحسین رضایی تنفیذ و ناظر آن نیز دکتر مسعود اعتمادیان است. همچنین، رقبات وقف نیز شامل اعیان و تجهیزاتی است که به نام موسسه محبت بوده و اکنون درحال خدمت است.
مدیر عامل موسسه محب سلامت با بیان اینکه این مجموعه از خیریه به موقوفه تبدیل شده است، گفت: این بیمارستان یک موقوفه خودکفا است و با ۵۰ بیمه و مکمل بیمه قرار دارد و درآمد حاصل شده در جهت اداره بیمارستان و الباقی درآمد نیز هزینه نگهداری ساختمان و بیماران نیازمند میشود.
وقف برای پژوهش و کارهای نو و دانشبنیان صورت گیرد
همچنین، در ادامه، رضایی، تولیت بیمارستان محب نیز اظهار کرد: سلامت به دلیل اینکه مهمترین موضوع مردم است، باید کاری کنیم که وقف در بخش بیمارستانی بیشتر شود که البته در تاریخ ایران چنین وقفهایی وجود داشته است.
وی افزود: موضوع سلامت برای مردم با وضعیت درآمدی امروزی سخت شده است. اگر بیمارستانی وقفی نبوده و یا کمک بیمهها نباشد، مردم امکان هزینه برای درمان ندارند. من شخصا آرزو داشتم در این عرصه چنین فعالیتی داشته باشم.
رضایی با بیان اینکه فرهنگ وقف باید تغییر کند، گفت: وقف در حوزه مدرسه و مسجدسازی و شروع شده است ولی تغییر سبک و فرهنگ باید به پژوهشهای مملکت وصل شود. باید وقف برای پژوهش و کارهای نو و دانشبنیان صورت گیرد. امروز در دنیا بحث هوشمصنوعی مطرح است، در این شرایط فرهنگ وقف باید بهسمت جاهایی برود که خیلی نیاز است. باید وقف بهسمت اختراعات و پژوهشهای جوانان برود تا این اتفاقات رقم بخورد.
وی با اشاره به تنوع وقف در حوزههای مختلف همچون وقف مرزبانی برای مرزبانان اشاره کرد و گفت: وقف برای ایجاد سفرههای مختلف جهت جلوگیری از فقر بوده است اما امروزه نیازهای جامعه فرق کرده است. من هرجا مینشینم بحث تغییر فرهنگ را مطرح میکنم که خیلی وقفها بهسمت کارهای پژوهشی و حتی هوشمصنوعی رفته است.
همچنین، حجتالاسلام شرفخانی، رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف نیز در سخنانی گفت: در حوزه موقوفات درمانی امروز ۱۱۲۶ مرکز درمانی موقوفه یا خیریه داریم که ۱۶۹ مرکز بیمارستان هستند. همچنین،۴۷۳ درمانگاه، ۵۴۸ مرکز بهداشتی و ۴۷ مرکز شامل سایر واحدهای درمانی و بهداشتی هستند که از ۱۶۹ بیمارستان، ۵۳ بیمارستان عرصه و اعیان آنها موقوفه بوده و بخشی از بیمارستانها نیز عرصه وقفی دارند.
وی با بیان اینکه بیمارستان محب یک بیمارستان فوقتخصصی است، افزود: این بیمارستان در ابتدا ویژه بیماریهای کلیه و مجاری اداری بوده است اما بحث قلب و جراحی و داخلی قلب و بخش ارتوپدی امروز بدان اضافه شده است دارد.
شرفخانی با اشاره به اینکه این بیمارستان در ۱۱ هزار متر مربع بنای موقوفه ایجاد شده، افزود: بیمارستان محب مهر هماکنون با ۱۵۰ تخت مشغول ارائه خدمت است. امروز تعداد تختهای کل کشور ۱۵۶ هزار تخت بیمارستانی است که ۲۴ هزار و ۶۵۶ تخت جز تختهای خیریه است یعنی ۱۶ درصد تختهای بیمارستانی کشور موقوفه و نزدیک ۳۰ درصد مراکز درمانی موقوفه و خیریه هستند.
همچنین، امروز پروژههای زیادی در کشور در دست اقدام داریم که ۲۷ پروژه درمانی در کشور در حال اجرا است و برخی از آنها ۲۷ درصد پیشرفت ساخت داشتهاند و اکنون ۷۱ نیت جدید برای احداث موقوفه داریم که از کسانی که دغدغه توسعه دارند درخواست کمک میکنیم که این پروژهها انجام شود.
روز گذشته و در ایام هفته وقف گروهی از خبرنگاران رسانههای مختلف از چندین مجموعه وقفی شامل مراکز کشاورزی، بیمارستانی و مراکز دانشبنیان بازدید کردند.
انتهای پیام/ 121