فرید زکریا:

فقط تهران را مقصر ندانیم

یک کارشناس برجسته امریکایی با نگارش یادداشتی در مورد مذاکرات هسته‌ای ایران بیان داشت: بسیاری تصور می‌کردند ایران در مذاکرات مانع‌تراشی خواهد کرد، اما حالا معلوم شده است که موانع از سوی طرف دیگر مذاکره ایجاد می‌شود.
کد خبر: ۶۲۴۸
تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۲ - ۱۳:۳۴ - 17November 2013

فقط تهران را مقصر ندانیم

به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس به نقل از "دیپلماسی ایرانی"؛ نشریه "تایم" در گزارشی به قلم "فرید زکریا" تحلیل گر و کارشناس برجسته امریکایی با عنوان "فقط تهران را مقصر ندانیم" درباره روند مذاکرات هستهای ایران نوشت: برخلاف تصور رایج که معمولاً ایران را به عنوان عامل شکست در مذاکرات هستهای معرفی میکنند، تحولات و مذاکرات اخیر نشان داد نه تنها نباید ایران را به مانعتراشی در مذاکرات هستهای محکوم نمود، بلکه مشکلات از طرف دیگر مذاکره یعنی کشورهای غربی نشأت می گیرد.

زکریا در گزارش خود نوشت: "جان کری" وزیرخارجه آمریکا در پایان مذاکرات هستهای ژنو گفت که اعتمادسازی بین کشورهایی که مدتهای مدید با هم اختلاف داشتهاند، زمان میبرد. کری به بهترین نحو مطلب را بیان کرد. معامله هستهای بین غرب و ایران هنوز امکانپذیر است. مذاکرات، بیستم نوامبر از سر گرفته میشود.

در دیپلماسی، شفافیت، دشمن پیشرفت است. مذاکرات تا زمان حاصل شدن توافق، محرمانه ادامه مییابد. وقتی مذاکره در انظار عمومی باشد، مخالفان فرصت مییابند با هر امتیازی که به طرف مقابل داده میشود، مخالفت کنند. آنها حتی امتیازاتی را  که  تصور میکنند ممکن است به طرف مقابل داده شود ، هدف میگیرند. "بنیامین نتانیاهو" به معامله پیشنهادی در ژنو به تندی واکنش نشان داد.
 
زکریا مینویسد: یکی از کشورهایی که میدانست محتوای معامله پیشنهادی چیست، فرانسه بود. فرانسویها برخلاف دیگر همتایان غربی خود سنتشکنی کرده و علناً معامله روی میز را محکوم کردند. این حرکت فرانسه موجب شد برخی گمان کنند استراتژی پاریس اعلام وفاداری به کشورهای ضد ایرانی در خاورمیانه (به ویژه عربستان سعودی) و در نتیجه امتیازگیری بوده است. پاریس یک معامله دفاعی چند میلیارد دلاری با ریاض در ماههای اخیر امضاء کرده است.
 
در حالی که ممکن است فرانسه به اهداف خود برسد، دیگر مخالفان متقاعد نمیشوند. نتانیاهو خواستار برچیده شدن برنامه غنیسازی ایران به طور کامل است، اما این برای ایران یک خط قرمز محسوب میشود. البته خیلی مشخص نیست که آیا نتانیاهو در حال چانهزنی است یا اینکه واقعاً هر گونه معاملهای را که به ایران اجازه میدهد غنیسازی را ادامه دهد، رد میکند.
 
براساس این گزارش، عربستان سعودی نیز هیچ معاملهای را نمیپذیرد. مشکل سعودیها با جمهوری اسلامی ریشه هویتی دارد.
 
جمهوریخواهان آمریکا نیز در این خصوص موضع دارند. برخی از آنها اعتراض جدی دارند و برخی این مسئله را بهانه خوبی برای خرده گرفتن از "باراک اوباما" و طرح این اتهام که رئیس جمهور دموکرات در مقابل دشمن نرمش نشان میدهد، میبینند.
 
لحظهای که خبر توافق اعلام میشود، عربستانسعودی و اسرائیل  آن را رد میکنند و بسیاری از جمهوریخواهان نیز به آنها محلق میشوند.
 
زکریا در پایان مینویسد: اوباما هم اکنون با چالشهای عمده روبروست. ابتدا او باید به معاملهای برسد که مورد قبول تندروها باشد، اما این معامله موفقیت اوباما را نشان خواهد داد و مشخص میشود آیا وی استحقاق دریافت جایزه صلح نوبل را داشته است یا خیر؟
نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار