گروه فرهنگ و هنر دفاعپرس _ اکبر صفرزاده: مجموعه تلویزیونی «بازپرس» با ژانر حقوقی-قضایی به کارگردانی احمد معظمی و تهیهکنندگی محمدرضا شفیعی و نویسندگی حسین تراب نژاد چندی قبل از شبکه یک ایران پخش شد.
مجموعه بازپرس با محوریت قرار دادن زندگی یک قاضی، موضوع فساد در برخی بانکهای خصوصی ایران را در قالب داستانی جذاب و بازیهای خوب و روان و کارگردانی حساب شده به شکلی بیان میکند که در نگاه اول بسیار بی پروا و جسور و دقیق و گستاخ به چشم میآید، اما وقتی کمی دقیقتر میشویم و نگاهی دوباره به این مجموعه میاندازیم متوجه میشویم که اطلاعات این مجموعه در مورد فساد بانکی ایران بسیار کم و ناچیزو سطحی است.
در «بازپرس» تمامی فساد موجود در بانک فردا تقصیر چند فاسد است که این افراد فاسد با پارتی بازی وارد سیستم بانکی شده و با شرکت سازی میلیادرها تومان پول را از آن خود کرده اند.
در این مجموعه تلویزیونی تمامی فساد در یک بانک اتفاق میافتد و پای سازمان یا نهاد دیگری وسط نمیآید. این در حالی است بسیاری از کارشناسان بر این عقیده هستند که فساد بانکی در ایران بسیار ریشه ایتر و عمیقتر از یک بانک و یا یک شعبه است و مقصر بسیاری از اتفاقات بد، بانک مرکزی است.
تقریبا در همه جای دنیا اغلب بانک ها، خصوصی هستند و دولت دخالتی در به وجود آمدن آنها و نحوه اداره آنها و ادامه حیات آنها ندارد. یک بانک این جوری راه میافتد که چند نفرجمع میشوند و از بانک مرکزی مجوز میگیرند، سهام میفروشند و منابع مالی مورد نیاز را تامین و بانکشان را تاسیس میکنند.
بانک مرکزی در تمام کشورهای بدون نفت با تمام دقت و قوا روی بانکهای خصوصی موجود در کشورش نظارت میکند و به شدت مراقب است تا این بانکها نزول ندهند و نزول نگیرند، بنگاه داری نکنند، پول مردم را جای دیگری خرج نکنند و..
بانک مرکزی به عنوان نماینده حاکیمت وظیفه دارد فعالیت تمامی بانکها را ثانیه به ثانیه رصد کند و به محض مشاهده کوچکترین تخلف شدیدترین برخوردها را با آن بانک داشته باشد، نظام بانکداری در کشورهای بدون نفت اینگونه است؛ غیر ممکن است یک بانک ناطرازی داشته باشد و یا برخلاف استانداردهای جهانی کاری کند و تعطیل نشود.
در ایران مساله نظارت همه جانبه و دقیق و جدی بانک مرکزی مدتها است با، اما و اگرها و ابهامات متعددی روبرو است.
تمامی موسسههای مالی که در ده سال گذشته مرتکب بالاترین و بیشترین تخلفات مالی شده و امروزه اسامی آنها به عنوان مجرم منتشر میشود از بانک مرکزی مجوز داشته و متاسفانه برخی از آنها همچنان فعال هستند. بانکی که امسال و در سال ۱۴۰۲ تعطیل شده بدون شک باید ده سال پیش تعطیل میشد.
بانکها غلط میکنند با پول مردم بنگاهداری کنند
شهریور سال ۱۳۹۷ بود که رهبر معظم انقلاب در دیدار با اعضای هیات دولت به موضوع بنگاهداری بانکها و اهمیت نظارت بانک مرکزی اشاره و در همان زمان به تیم اقتصادی دولت وقت تصریح کردند که جلوی بنگاهداری بانکها را بگیرند.
ایشان فرمودند: بانک مرکزی باید با نظارت کامل و دقیق مانع بروز مشکلاتی نظیر مسائل سپردهگذاران برخی بانکها و مؤسسات مالی شود. نظارت بانک مرکزی بر بانکها موجب میشود بانکها به این وضع نرسند. وقتی هم که به این وضع رسید بالاخره باید برخورد کرد. چرا بانکها مشکل نقدینگی پیدا میکنند برای اینکه شعبه زیاد میکنند. برای اینکه آسایشگاه برای افراد خودشان میسازند.
بنده یک وقتی در تهران از جایی عبور میکردم، دیواری طولانی بود که هرچی میرفتیم ادامه داشت! پرسیدم این تشکیلات عظیم برای کیست؟ گفتند مال فلان بانک است، بانک غلط میکند که چنین کاری کند. حالا اینکه تشکیلاتی است که لابد برای تفریح و این حرفها است. بانکها غلط میکنند که بنگاهداری میکنند. جلوی بنگاهداری بانکها را بگیرید. بانک برای بنگاهداری نیست.
با گذشت حدود پنج سال از این موضوع، نه تنها بنگاهداری بانکها کاهش نیافته، بلکه برخی اموال مازادی که قرار بوده توسط بانکها واگذار شود نیز همچنان در اختیار ایشان است. با گذشت پنج سال از این موضوع، بانک مرکزی ایران به تازگی به خود زحمت داده و تعطیل کردن بانکهای متخلف را آغاز کرده است.
انتهای پیام/ ۱۲۱