«مهدی رخشانی» مستندساز در گفتوگو با خبرنگار فرهنگ و هنر دفاعپرس، درباره مستند جدیدش که محصول مرکز گسترش است، اظهار داشت: «مستند «ترانههای رود» دغدغهها و نگرانیهای یک مرد بلوچ را نشان میدهد که در کناره رود سرباز زندگی میکند. در واقع این مرد متوجه میشود که رود در آستانه خشکی قرار دارد و همچنین تاثیراتی که مردم روی آب میگذارند و آلودگیهایی که ایجاد میکنند، همگی این مسائل برایش نگرانیهایی به وجود آورده است.
این مستندساز عنوان کرد: این نگرانیها باعث میشود که او سراغ فضاهای مختلف برود تا بتواند مانع از این آسیبها شود. به طور کلی مستند «ترانههای رود» درمورد دغدغههای زیستمحیطیِ یک مرد بلوچ است که در کنار زیستگاه خودش، رودخانه سرباز زندگی میکند و میخواهد حفظش کند.
وی ادامه داد: ما در سالهای اخیر در آثار مختلف، طبیعت و فضای استان سیستان و بلوچستان را زیاد دیدهایم و به همین دلیل کمی از مهجور بودنش خارج شده است. اما بخش عمده این نگاهها به شکل توریستی است. یعنی دوستان میآیند مدت کمی در استان میمانند و میروند. در حالی که تصویربرداریِ مستند «ترانههای رود» چهار سال زمان برد و ما سعی کردیم کمی عمیقتر به فضای طبیعت و آدمهای بلوچستان نگاه کنیم.
رخشانی افزود: بنابراین نگاهم به این شکل است که به دلیل نزدیک شدن به آن فضا و موقعیتهای تازهای که در مستند میبینیم، موضوع زیست محیطی به گونهای است که عموم مخاطبان به آن علاقه دارند و مخصوصا این روزها که محیط زیست به دلیل شرایط، دچار مشکلات گسترده است و دغدغه فردی همه است. امیدوارم که این مستند به خوبی دیده شود و مخاطبان آن را دوست داشته باشند.
این مستندساز توضیح داد: دنیای سینما یکی از مهمترین جایگاههایی که برای دیده شدن دارد، به خصوص فیلمهای مستند و کوتاه، جشنوارهها هستند. به همین دلیل اساسا جشنواره در مقوله سینما مسئله مهم و تاثیرگذاری است. همچنین دور هم جمع شدن فیلمسازان در یک جشنواره تخصصی به عنوان سینماحقیقت خیلی اهمیت دارد، چون مستندها دیده میشوند و مستندسازان هم با یکدیگر درموردشان گفتوگو میکنند. یعنی این جشنواره مسیری فراهم میکند که درباره مستندهای سالهای آینده بیشتر حرف زده شود تا بهتر دیده شوند. اگر زمینه جدی در ارائه مستندها وجود داشته باشد که در سینماها اکران شوند هم خیلی مطلوب خواهد بود.
وی ادامه داد: مسیری که در گروه هنر و تجربه شکل گرفت، مسیر خوبی برای دیده شدن مستندها بود. به طور کلی جشنواره یک دریچه برای مستندهاست که اگر در فضای عمومی هم برای مخاطبان ارائه شوند، به نظرم میتواند تاثیرگذارتر باشد. به خصوص فیلمهای مستند که از بستر جامعه میآیند، زمانی که دیده شوند میتوانند تاثیرگذاریِ گستردهتری داشته باشند و گروه هنر و تجربه باید هم به شکل جدیتر فعالیت کند.
رخشانی گفت: شخصیتی که ما در مستند «ترانههای رود» همراهش شدیم، یک مرد ساده روستایی است که دغدغهها و علاقهاش به محیط زیست و تلاشش برای اینکه محیط زیستش را نگه دارد، به نظرم جذابترین مسئلهای است که در این مستند میبینیم. یعنی علیاکبر بارکزایی به عنوان یک روستایی ننشسته کنار و بگوید کاری از دست من برنمیآید. او تا جایی که میتواند، تلاش میکند برای اینکه این فضا را نگه دارد. همچنین گذشته از مستند، به عنوان یک انسانِ دغدغهمند و پر تلاش برای حفظ محیط زیستش خیلی انسان ارزشمندی است.
عوامل مستند «ترانههای رود» عبارتند از نویسنده و کارگردان: مهدی رخشانی، تصویربردار: صادق سوری، صدابردار: هادی ساعدمحکم، تدوینگر: حمید صناعی، اصلاح رنگ و نور: رضا تیموری و صدا: گیسو آزادروش، تولید مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی.
انتهای پیام/ 121