«حسن زنگویی» مسئول دفتر نمایندگی حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس شهرستان خواف در گفتوگو با خبرنگار دفاعپرس در مشهد اظهار داشت: شهرستان خواف؛ در سه نقطه میزبان شش شهید گمنام است که از این تعداد، دو شهید سال ۹۰ در شهر خواف و چهار شهید دیگر در شهرهای سلامی و قاسمآباد تشییع و به خاک سپرده شدهاند. قریب به یک سال و نیم است که هویت یکی از شش شهید گمنام شهرستان خواف احراز شده که نام این شهید والامقام «محمدابراهیم زکی» است و نزدیک به ۱۱ سال در شهر خواف، تحت عنوان شهید گمنام تجلیل میشد. این شهید؛ به هنگام شهادت ۱۹ سال سن داشت و اصالتا اهل نیشابور است.
وی همچنین در تشریح وضعیت یادمانهای شهدای گمنام شهرستان خواف افزود: پس از تدفین دو شهید گمنام در خواف که در سال ۹۰ انجام شد اقدامات اولیه و موثری برای احداث یادمان آنها صورت گرفت اما سال ۹۲ به خاطر جابجایی مدیریتی صورت گرفته در سطح شهرستان، پیگیری آن اقدامات به خوبی ادامه نیافت و روند تکمیل یادمان شهدای گمنام این شهر با کندی انجام شد. پس از تدفین چهار شهید گمنام در شهرهای سلامی و قاسمآباد در سال ۹۴ و بر اساس اقدامات صورت گرفته؛ مقرر شد تا پایان سال گذشته و ابتدای سال جاری، احداث یادمان شهدای گمنام این شهرستان به اتمام برسد. در این بین؛ موضوع در دست پیگیری محوطههای پیرامونی یادمانها است که در این خصوص در حال حاضر نقشهای تهیه شده است، ولی اجرای آن مستلزم اقدامات ویژهای است چراکه شهدای گمنام خواف در ارتفاع تدفین شدند و در این باره بایستی زیرساختهای مناسب فراهم شود تا هم به جهت زیارتی و برگزاری مناسبتهای مختلف و هم به جهت سیاحتی امکانات لازم محیا باشد.
مسئول دفتر نمایندگی حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس شهرستان خواف در تشریح تاریخ ایثارگری شهرستان خواف با محوریت انقلاب اسلامی و دفاع مقدس گفت: این شهرستان مفتخر است که ۱۱۳ شهید تقدیم انقلاب اسلامی ایران کرده است و اگر بخواهیم تعداد شهدای بانام شهرستان را به طور دقیق بگوییم؛ همراه با شهید زکی؛ تعداد شهدای شهرستان ۱۱۴ نفر هستند که از این تعداد؛ ۷۰ نفر از این شهدا در دوران دفاع مقدس و ۴۴ نفر پس از دفاع مقدس در مأموریتهای مختلف به شهادت رسیدهاند. علاوه بر آنچه که ذکرش رفت، در این شهرستان؛ ۴۳۰ نفر به شرف جانبازی نائل آمدهاند و ۳۴ نفر هم در زمره آزادگان دفاع مقدس قرار دارند.
زنگویی در تبیین نقش شهرستان خواف در دوران دفاع مقدس، ادامه داد: خواف در دوران دفاع مقدس زیر مجموعه شهرستان تربت حیدریه محسوب میشد. در آن زمان به رغم تمام محرومیتها و محدودیتهای موجود؛ مردم شهرستان خواف مشارکت خوب و فعالی را در دفاع از کشور ایفا میکردند. آن زمان بخش جلگه زوزن، که به دشت زوزن معروف بود، و منطقه بالاخواف، که اکنون در مرکزیت بخش سلامی قرار دارد، تامین بخش عمدهای از رزمندگان را جهت اعزام به جبههها عهدهدار بود.
وی در ادامه صحبت خود درباره احصاء تاریخ شفاهی رزمندگان دفاع مقدس خوافی گفت: متأسفانه در این حوزه؛ آن طور که باید کار در خور توجهی صورت نگرفته است، اما بر اساس پیگیریها و رایزنیهای صورت گرفته با اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان و سایر دستگاههای اجرایی و دولتی تصویب شده است که هم به صورت مکتوب و هم به صورت تصویری؛ آثاری در زمینه تاریخ شفاهی رزمندگان دفاع مقدس در شهرستان خواف منتشر شود. علاوه بر این، طبق پیشبینیهای صورت گرفته قرار است با برخی از والدین شهدا در مورد سیره فرزندان شهیدشان مصاحبه به عمل آید تا به قناع کار تاریخپژوهی مدنظر افزوده شود. مشابه چنین اقدامی نیز برای احصاء خاطرات رزمندگان، جانبازان و آزادگان دفاع مقدس از سوی دفتر نمایندگی حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس شهرستان خواف در دست اقدام است.
مسئول دفتر نمایندگی حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس شهرستان خواف در ادامه در تشریح عملکرد این شهرستان در حوزه نکوداشت پیشکسوتان دفاع مقدس و مقاومت بیان داشت: تکریم پیشکسوتان دفاع مقدس و مقاومت بیشتر در حوزه تجلیل در برنامههای مختلف بوده است، اما بر اساس پیگیریهای انجام شده؛ بسیج پیشکسوتان در شهرستان خواف راهاندازی شده که این مهم را در دستور کار دارد.
زنگویی همچنین درباره روند جمعآوری اسناد مرتبط با دوران دفاع مقدس در شهرستان خواف یادآور شد: در مقطع زمانی؛ بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستان خواف و در دورهای سپاه استان خراسان رضوی؛ در راستای برگزاری کنگره ۱۸ هزار شهید استان برخی اسناد مرتبط با شهدا و دوران دفاع مقدس را از این شهرستان جمع آوری کردهاند.
وی در ادامه درباره گرامیداشت مناسبتهای ملی دفاع مقدس و مقاومت افزود: در شهرستان خواف تاکنون برخی از این مناسبتهای مثل سوم خرداد و هفته دفاع مقدس دنبال شده است و انشاءالله با نقشآفرینی همه دستگاهها، ساختارها و تشکلها سایر مناسبتها نیز در شهرستان خواف دنبال خواهد شد.
مسئول دفتر نمایندگی حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس شهرستان خواف در بخش دیگری از سخنان خود درباره اقدامات انجام شده توسط این دفتر در زمینه تدریس درس آشنایی با دفاع مقدس در دانشگاهها ابراز داشت: تاکنون چند نفر از اساتید برای تدریس درس آشنایی با دفاع مقدس به ادارهکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی معرفی شده و آزمون داده و مصاحبه با آنها صورت گرفته است و انشاءالله شاهد حضور افرادی شاخص در این زمینه باشیم.
زنگویی در ادامه درباره اولویتهای دفتر نمایندگی حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس شهرستان خواف تأکید کرد: تکمیل و رسیدگی به امور یادمان شهدای گمنام شهرستان، احصا تاریخ شفاهی پیشکسوتان دفاع مقدس و مقاومت به صورت مکتوب و تصویری و راهاندازی نمایندگی انجمن راویان فتح رضوی در خواف از اولویتهای دفتر نمایندگی حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس شهرستان خواف به شمار میرود.
وی در پایان گفت: از مجتمع معادن سنگ آهن سنگان و برخی از شرکتهای خصوصی و دولتی که در زمینه بهسازی و مرمت یادمانهای شهدای گمنام شهرستان خواف همکاری و مساعدت لازم را داشتند؛ تشکر و قدردانی میکنم.
انتهای پیام/