به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، با گذشت بیش از ۶۰ روز از آغاز عملیات «طوفانالاقصی» و دور جدید درگیریها میان حماس و رژیم صهیونیستی، «غزه» به عنوان کانون مقاومت مشروع ملت فلسطین در برابر اشغالگری رژیم صهیونیستی، همچنان مرکز اصلی توجهات جهانی است. اشغالگران بهرغم دو ماه حملات سنگین و همهجانبه، نتوانستند به اهدف اعلامی خود دست پیدا کنند و این ناکامی قابل پیشبینی، معادلات سیاسی و موضعگیریهای متحدان تلآویو را تغییر داده است.
«جان کربی» در پاسخ به سوالی درباره مخالفت «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی با اداره غزه توسط تشکیلات خودگردان گفت: «آنچه نتانیاهو گفته بود اکنون درست درآمده است. شما یک تشکیلات خودگردان غیرمتحد را میبینید و این برای ما نیز غیر قابل قبول است».
او افزود: «ما اعتقاد نداریم که تشکیلات خودگردان اکنون در شرایط مناسبی قرار دارد تا به اعتبار آن اداره نوار غزه را به دست بگیرد». به گفته کربی، «واشنگتن میخواهد تشکیلات خودگردان خود را اصلاح و احیاء کند تا به اداره نوار غزه کمک کند.»
موضع قبلی آمریکا درباره تشکیلات خودگران
این سخنان در حالی مطرح شده که پیش از این «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا طی سخنانی درمجلس سنا، تشکیلات خودگردان را «حاکم غزه» نامیده بود. همچنین «کاملا هریس» معاون رئیسجمهور آمریکا نیز در دبی برلزوم حضور تشکیلات خودگردان در غزه تأکید کرده بود. در همین حال در اروپا نیز سران انگلیس، آلمان و ... با اتخاذ مواضع مشترک، لزوم حاکمیت تشکیلات خودگردان بر غزه را مورد تأکید قرار داده بودند.
با این شرایط این سؤال مطرح است که چرا آمریکا چنین تغییر موضعی داشته است؟
پاسخ به این پرسش از چند محور قابل تأمل است.
۱. حمایت از تداوم کشتار؛ آمریکاییها هر چند که در ظاهر مدعی حمایت از آتشبس و کاهش آسیب غیر نظامیان هستند، اما در مقاطعی فراتر از حمایت عملی، اداره حمله نظامی به غزه را به عهده گرفتند و ادعاهایی مبنی بر درستبودن قضاوت نتانیاهو در باب تشکیلات خودگردان، نوعی چراغ سبز به او برای ادامه کشتار در غزه است.
۲. پایان تاریخ مصرف محمود عباس؛ سخنان آمریکاییها در باب تشکیلات خودگردان در شرایطی است که «ابومازن»، رئیس تشکیلات خودگردان بهرغم رویه سازشکارانهاش، تحت فشار فلسطینیها و افکار عمومی توان مقابله با قیام کرانه باختری را ندارد و از سوی دیگر بالاجبار جنایات صهیونیستها و آمریکا علیه غزه را محکوم کرده است. برخی گزارشها نشان میدهد که صهیونیستها، آمریکا و برخی کشورهای عربی، بهدنبال تغییرات در رأس تشکیلات خودگردان با گزینههایی همچون «محمود دحلان» هستند. سرنوشت امروز تشکیلات خودگردان یادآور سرنوشت افرادی همچون «اشرف غنی» در افغانستان، «صدام حسین» در عراق و... است.
۳. حملات بینتیجه رژیم صهیونیستی؛ حملات سنگین، همهجانبه وحشیانه دو ماه اخیر رژیم صهیونیستی که با هدف و ادعای واهی حذف حماس و تسلط بر این منطقه انجام شده، جز کشتار مردم غزه نتیجهای نداشته و این رژیم حتی به اهداف اعلامی خود نزدیک هم نشد.
این واقعیت چنان است که حتی «امانوئل مکرون»، رئیسجمهور فرانسه ادعای رژیم صهیونیستی مبنی برتداوم جنگ با حماس تا زمان نابودی کامل حماس را غیرممکن خواند و به رژیم صهیونیستی هشدار داد که حتی اگر هدفش برای از بین بردن حماس قابل دستیابی هم باشد، بیش از یک دهه طول خواهد کشید تا به آن برسد. بر این اساس میتوان اظهارات آمریکاییها مبنی بر ناتوانی تشکیلات خودگردان برای تسلط برغزه را اعتراف تلویحی به قدرت مقاومت فلسطین و عقبنشینی از ادعای قدیمی نابودی حماس دانست.
در همین رابطه سخنان جان کربی در باب آماده نبودن تشکیلات خودگردان برای حاکمیت بر غزه نیز واجد نشانههای مشابهی است.
تغییر موضع آمریکا به طور قطع ناشی از ارزیابی تحولات میدانی طی دو ماه گذشته و مشخص شدن وزن هریک طرفهای درگیری است. اگرچه هنوز برای قضاوت در خصوص رویکرد آمریکا در اتخاذ مواضع جدید نسبت به تشکیلات خودگران زود است، اما با توجه به تأثیر اولیه این سیاست که به نوعی عبور اجباری ازطرح حذف حماس از غزه است میتوان انتظار داشت که با تداوم ناکامیهای رژیم صهیونیستی در جنگ جاری و مشخص شدن ابعاد جدید از قدرت مقاومت فلسطین، عقبنشینیهای بیشتری در ابعاد سیاسی و نظامی از سوی آمریکا و رژیم صهیونیستی در پیش باشد.
منبع: نورنیوز
انتهای پیام/ ۱۳۴