به گزارش خبرنگار دفاعپرس از شیراز، حجتالاسلام والمسلمین «حسن قانع»، امام جمعه موقت شیراز امروز در خطبههای نماز جمعه شیراز جایگاه خانواده در جامعه را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: در فرمایشات مقام معظم رهبری خانواده به عنوان یک سنت الهی مطرح است و این از عجیبترین تعابیری است که میتوان درباره نهاد مقدس خانواده یافت و پیدا کرد. اگر نهاد مقدس خانواده یک سنت الهی است مثل سایر سنتهایی که ما در قرآن کریم با آن مواجه هستیم، باید ابعاد و ارکان این سنت را بشناسیم و مورد بررسی قرار دهیم.
امام جمعه شیراز افزود: باید به شرایطی که این سنت مقدس دارد و براساس این شرایط میتوانیم به ظرفیتهای این سنت دست پیدا کنیم و مشمول هدایت خدا شویم، آگاهی پیدا کنیم، پس نگاه ما به خانواده یک نگاه کاملا حقیقی و تکوینی و برخوردار از ظرفیتهای وسیع الهی است و خداوند برای این ظرفیت برنامهریزیهای دقیقی را برای تکوین و تشریع قرار داده است و در نقطه مقابل این نگاه عمیق دنباله روان شیطان و ابلیس و جبهه ملحد استکبار غربی میخواهند این سنت الهی را لگد مال کنند و در مقابلش ساختارهای حیوانی و به دور از انسانی را علم کنند.
حجتالاسلام قانع در ادامه سخنان خود به تشریح جایگاه زن در خانواده پرداخت و گفت: محور اساسی این سنت الهی خانواده، شخصیت زن قرار دارد که این شخصیت به تعبیر مفسرین ما مجرای خالقیت الهی است و خداوند خالقیت خود را از طریق این جایگاه رفیع زنانه در عالم هستی قرار داده است.
مدیرکل تبلیغات اسلامی فارس به سبک زندگی حضرت زهرا(س) اشاره کرد و اداممه داد: وقتی به سوره نور مراجعه و آیه نور را مطالعه میکنیم مشاهده خواهیم کرد که خداوند فرمود خداوند نور آسمانها و زمین است و تجلی این نورانیت و همه عوامل الهی، مشکات الهی است که در روایات متعدد مصداق این مشکات را حضرت صدیقه طاهره(س) ذکر کردند. فاطمه زهرا(س) محور نورانیت الهی و محور هدایت انسانهاست. جلوه درخشان انسانیت و خلاصه انبیا و اولیای الهی است و اگر هدایتی در عالم بخواهد شکل بگیرد از وجود مقدس حضرت است و منشا هدایت در عالم وجود مقدس حضرت است. این وجود نورانی و هدایتگر ظرفیت خود را در بستر خانواده قرار میدهد.
بنابه گفته امام جمعه موقت شیراز، در ادامه آیه نور خداوند متعال میفرماید نور هدایت الهی در خانه و خانواده تجلی پیدا میکند و خانواده بستر هدایت الهی میشود. این ظرفیت بناست که در بستر خانه و خانواده اثر هدایتگری خود را شروع کند لذا خانه و خانواده تعین میدهد نورانیت هدایت حضرت زهرا(س) را و اگر این هدایت بخواهد اثر خود را داشته باشد حتما باید در بستر خانه و خانواده باشد. این دو آیه بیانگر تاثیرات شگرف هدایتگری حضرت زهرا(س) است که از دامن این نور مقدس ائمه ما ظاهر میشوند و هدایت انسانها را به دست میگیرند.
این استاد حوزه علمیه با اشاره به اینکه این جایگاه اساسی هدایت، بر همه زنان ما در عالم هستی منطبق میشود، افزود: شأن هدایتگری و تربیت انسانها بر عهده زنان است، همچنان که خدا این شأن و هدایت را به حضرت زهرا(س) عنایت فرموده است لذا در کلام حضرت امام راحل تعبیر بسیار عمیقی دارد که فرمود قرآن انسانساز است و زن هم انسانساز است.
وی اظهار داشت: انسانسازی و تربیت انسان، شأنی است که حضرت امام راحل هم برای قرآن و هم برای وجود با برکت زنان ما قائل بودند، پس سنت الهی خانواده یک محور اساسی دارد و آن زن خانواده است و ما باید تلاش کنیم تمام ظرفیتهای این سنت الهی و بسترهای نقشآفرینی زنان ما به عنوان انسانسازان و تربیتسازان فراهم شود و موانع جدی که سر این راه وجود دارد را مرتفع کنیم.
امام جمعه موقت شیراز در ادامه دو شاخصه اساسی خانواده متعالی در زندگی حضرت زهرا(س) را مورد توجه قرار داد و بیان کرد: اولین شاخصهای که میبینیم مسئله آخرتگرایی است و آخرتگرایی و توجه به فرجام و عاقبت خودمان بسیار مورد توجه حضرت بوده است و براساس این شاخصه مهم معادباوری و آخرتگرایی تربیت فرزندان خود را انجام داده است.
وی با بیان اینکه این تعابیر جانسوزتر از روضههایی است که ما برای حضرت میخوانیم، گفت: باید بررسی کنیم این شاخصه مهم خانواده متعالی در زندگی ما جریان دارد؟ چقدر سنت خانواده را براساس این مسئله آخرتگرایی و بیتوجهی به امور مادی و تجملات تحقق بخشیدیم و ساماندهی کردیم؟
حجتالاسلام قانع، شاخصه دیگر خانواده متعالی را معنویتگرایی عنوان کرد و گفت: اگر معنویت و توجه به عالم بالا در زندگی ما تحقق پیدا نکند، ابلیس و شیاطین جن و انس سیطره خود را بر ما میگسترانند. حکمرانی مجازی بلایی که نباید را بر سر خانواده ما و جوانان میآورد. در روایت دیگری حضرت رسول(ص) فرمودند: خداوند متعال قلب و جوارح دخترم فاطمه(س) را از ایمان به خودش سرشار کرده است لذا از این ایمان سرشار حضرت دائمالعباده و دائمالاطاعه است، این نقطه کانونی اتصال با ملکوت بانوی خانواده است و این اتصال فضای معنوی خانواده را ساماندهی میکند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی فارس با تاکید بر اینکه همزمان با سالروز شهادت حضرت زهرا(س) مراسم تشییع شهدای گمنام در شیراز برگزار خواهد شد، از عموم مردم متدین و ولایتمدار جهت حضور پرشور در این مراسم معنوی دعوت به عمل آورد.
امام جمعه موقت شیراز یادآور شد: همچنان که مقام معظم رهبری فرمودند مسئله بهرهگیری معنوی از حیات معنوی شهدای عزیز ما مسئله بسیار جدی است. بنیه معنوی ما در سایه هدایت شهدای ما تقویت میشود. اگر به آیه «َلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ» ایمان داشته باشید قطعا ارزاق معنوی، ملکوتی و الهی از مسیر شهدا نصیب ما میشود. این اتفاقی نیست که تشییع شهدای گمنام مقارن با شهادت حضرت زهرا(س) شده است، اتصال معنوی شهدا با آن شخصیت بزرگوار یک مسئله واضحی در دفاع مقدس ما بوده است. اتصال معنوی ما با این سفیران الهی میتواند آلودگیهای روحی، روانی و اجتماعی ما را مرتفع کند.
وی در پیشرو بودن روز پژوهش و وحدت حوزه و دانشگاه را مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: محور حوزه و دانشگاه شهید مفتح بودند که مقام معظم رهبری فرمودند شهید مفتح معتقد به مبارزه بود اما مبارزه برای گسترش فکر اسلامی و مبارزه برای پیدا کردن مفاهیم جدید در اسلام که این هم یک نوع مبارزه است و رهبری میفرمایند یکی از دشوارترین مبارزهها همین موضوع است، مبارزه برای گسترش فکر و مفاهیم ارزشی اسلامی در بستر حوزه، جامعه و دانشگاه.
حجتالاسلام قانع با بیان اینکه نهضت تولید علم از فرمایشات رهبر معظم انقلاب است، اظهار داشت: مسئله مهمی که مقام معظم رهبری ۲۰ سال پیش مورد توجه قرار دادند و امر کردند که نهادهای علمی ما این موضوع را دنبال کنند جنبش نرمافزاری و نهضت تولید علم بود. در بیانیه گام دوم هم اولین مسئلهای که رهبری مورد توجه قرار میدهد موضوع علم و پژوهش است و در یک تعبیر مهم ایشان فرموده یک رکن امنیت بلند مدت کشور مسئله علم است و در نهایت در بیانیه گام دوم امر کردند که در بستر حوزه و دانشگاه باید رویکرد جهاد علمی برقرار شود.
دو شاخصه خانواده متعالی آخرتگرایی و معنویتگرایی است
امام جمعه موقت شیراز با بیان اینکه اگر این موارد را در کنار هم قرار دهیم، میفهمیم که مسئولیت علمی ما یک مسئولیت سنگینی است، افزود: دانشگاه و حوزه ما باید در کنار هم به رفع نیازهای علمی و حل مسائل علمی فرهنگی و اجتماعی جامعه همت کنند و برنامهریزی کنند.
بنا به گفته قانع، رهبر معظم انقلاب در سفر خود به شیراز فرمودند دانشگاه شیراز دارالعلمی است در دارالعلم و این مسئولیتآور و تکلیفآور است یا مراکز حوزوی ما در طول تاریخ در استان فارس همیشه مرکز تولید علم بودند. شهید آیتالله مطهری در یکی از کتابهای فلسفی خود فرموده که اگر ناخن زدنهای سادات شیرازی نبود که حکمت متعالیه ملاصدرا به این عظمت شکل نمیگرفت که الان به تعبیر رهبری این حکمت متعالیه فقه اکبر انقلاب اسلامی شود، لذا مسئله تولید علم و جنبش نرمافزاری تولید علم و استفاده از ظرفیتهای حوزه و دانشگاه یک موضوع بسیار مهمی است که ضمن ارج نهادن به تلاشهای دانشمندان و فرهیختگان در این خطه فرهیخته انشاءالله امید داریم این جهاد علمی در راستای انقلاب اسلامی قدرت و قوت بیشتری گیرد.
مدیرکل تبلیعات اسلامی فارس در ادامه سخنان خود به مسئله حکمرانی فضای مجازی اشاره کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب در اوایل دهه ۹۰ اساسنامه مرکز راهبری فضای مجازی را ابلاغ فرمودند و بیش از ۱۲ سال از این ابلاغ میگذرد، آسیبپذیری جدی ما در موضوعات مختلف فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مسئله مدیریت فضای مجازی و حکمرانی مجازی است. در بررسی که انجام شده پنج نوع حکمرانی را استکبار جهانی در طول تاریخ خودش نسبت به جوامع مختلف اعمال کرده است و آخرین نوع حکمرانی که رهبری تعبیر به استعمار فرارو میکند حکمرانی ذهنی روانشناسی است.دیگر مرزهای جغرافیایی برداشته شده است و دهکده جهانی در بستر فضای مجازی بناست که شکل پیدا کند. ما کجای این موضوع ایستادهایم؟
این استاد حوزه علمیه ادامه داد: چند نکته را رهبری به این عزیزان تذکر دادهاند، موضوع بسیار مهم تولید محتوا و ایجاد موضع فعال و مبتکرانه در قبال آرایش جنگی دشمن. آسیبپذیری ما در سال گذشته در اغتشاشات از این ناحیه بود و در اتفاقات و در حوادث مهم پیش روی انقلاب ممکن است آسیبپذیر باشیم.
امام جمعه موقت شیراز بیان کرد: تقاضای ما از مسئولان این است که نسبت به این موضوع در سطح ملی اقدامات ملموسی شاهد باشیم که اقدامات سلبی کافی نیست. رهبر معظم انقلاب فرمودند که قوی شدن کشور جز اهداف ماست. ابعاد قدرت کشور ابعاد وسیعی دارد و امروز قوت در فضای مجازی حیاتی است و امروز فضای مجازی حاکم بر زندگی انسانها است و در همه دنیا اینگونه است و قدرت در این زمینه حیاتی است و امیدواریم انشاءالله شاهد برنامهریزیهای دقیق، فعالانه و مبتکرانه در این عرصه باشیم.
قانع در ادامه سخنان خود ضمن توصیه به رعایت تقوای الهی اظهار کرد: یکی از مهمترین مصادیق رعایت تقوا، روحیه شکرگزاری نسبت به نعمتهای خداوند است.
وی با بیان اینکه حضرت امیرالمؤمنین(ع) در خطبه متقین یکی از اوصاف اساسی و مهم متقین را روحیه شکرگزاری و همراه با رضایت از خداوند ذکر میکند، تاکید کرد: امام اول شیعیان درباره متقین میفرماید متقین شب را با شکر نسبت به نعمتهای خدا بهسر میبرند و این روحیه را دائما و روزانه با خود حفظ میکنند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی فارس با یادآوری اینکه در قرآن کریم آیات متعدد و متکثری درباره روحیه شکرگزاری مطرح شده است، گفت: تعابیر عجیبی در آیه ۱۴۷ سوره نسا است و خداوند میفرماید «مَا يَفْعَلُ اللَّهُ بِعَذَابِكُمْ إِنْ شَكَرْتُمْ وَآمَنْتُمْ وَكَانَ اللَّهُ شَاكِرًا عَلِيمًا؛ خدا اقدام به عذاب شما نمیکند و از شما انتقام نمیگیرد و در رخصت رحمت الهی هستید اما تا زمانی که اهل شکرگزاری باشید و اهل ایمان به خداوند متعال». مفسرین بزرگ بیان فرمودند در این آیه شکرگزاری مقدم بر ایمان شده است.
قانع اضافه کرد: قطعاً نکتهای برای تقدم شکرگزاری بر ایمان وجود دارد و آن نکته این است که تا زمانی که نعمتهای خداوند را ندانیم و نشناسیم و نسبت به این نعمتها شکرگزار نباشیم و این شکرگزاری مقرون به رضایتمندی از خداوند نباشد درجات ایمان در ما شکل پیدا نمیکند و تحقق نمییابد.
امام جمعه موقت شیراز با تاکید بر اینکه اینکه موضوع شکرگزاری و احساس رضایت از خدا باید سرلوحه زندگی روزمره ما باشد تا از این رهاورد، خداوند نعمتهای خود را بر افزون کند، گفت: نقطه مقابل این مطلب را هم خداوند فرموده است. در سوره سبا آیه ۱۷ خدای متعال فرموده است «ذَلِكَ جَزَيْنَاهُمْ بِمَا كَفَرُوا وَهَلْ نُجَازِي إِلَّا الْكَفُورَ؛ آیا ما جز انسان ناسپاس را مجازات میکنیم، یعنی مجازات خدا معلق شده بر کفران نعمت و انشاءالله خداوند این روحیه اساسی متقین را در ما ایجاد و تقویت کند.
انتهای پیام/