به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاع پرس سال 1388 یکی از مهمترین مقاطع تاریخ انقلاب اسلامی ایران بهشمار میرود. بروز فتنه بزرگ و سازمانیافتهای که دشمنان قسمخورده این انقلاب و سرزمین، سالها برای آن برنامهریزی و آمادهسازی کرده بودند کشور و همه آحاد جامعه را در معرض آزمونی بزرگ و سرنوشتساز قرارداد.
حوزه نشر هم از غافله نوشتن در خصوص فتنه 88 غافل نماند و کتاب های زیادی در خصوص آن اتفاق منتشر شد.
تقلب بزرگ (چاپ دوازدهم)
تالیف: فرشاد مهدی پور
انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی
آنچه پس از اعلام نتیجهی انتخابات 22 خرداد رخداد، رویدادی کمنظیر و بلکه بینظیر در حیات سیاسی سی ساله جمهوری اسلامی بود. نامزدی که خود را پیروز انتخابات میدانست و در تمامی دورهی تبلیغات، از خود چهرهای قانونمدار و متعهد به نمایش گذاشته بود، ناگهان تغییر موضع داد و (در همان لحظات اولیه) بیاقامه هیچ دلیل و دعوایی، خواهان ابطال انتخابات شد. شوک بزرگ ناشی از این اتفاق، پس از دورهای تردید و سرگردانی به شکافی بزرگ در جامعه منجر شد و فضایی بهشدت دو قطبی را میان نخبگان، مردم و حاکمیت بهوجود آورد؛ موج بیاعتمادی برخاسته از اعلام تقلب گسترده در انتخابات آنچنان فراگیر شد که حتی پاسخهای واقعی هم چندان مورد توجه افکار عمومی قرار نگرفت و شنیده نشد.
با عبور از وخامت اوضاع روزهای اول ماجرا، حال این پرسش بهطور جدی مطرح است که آیا از ابتدا سودای چنین سر و صدایی در میان بوده؟ این پرسش را نمیتوان به سادگی پاسخ داد اما از آنجا که معترضان ابطال انتخابات را حداقل خواستهها اعلام کردهاند و برنامهی یک مبارزهی سیاسی بلندمدت را به میان کشیدهاند و انقلابهای رنگی و برانداز هم همواره از اختلاف بر سر نتایج یک انتخابات آغاز شدهاند، میشود حدسهایی دربارهی اهداف ناپیدایی زد که در ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه، خود را مخفی کردهاند. محمدحسنین هیکل، مورخ و روزنامهنگار مشهور جهان عرب در گفتگویی با شبکهی الجزیره معتقد است که تردید در نتایج انتخابات از همان لحظات اول و حتی پیش از آنکه نتیجهای اعلام شود آغاز شد و وسایل ارتباطی به ویژه اینترنت و سایتهایی مثل توئیتر در آن نقش اساسی داشتند که در این میان نباید نقش اسرائیل را در تحریک مردم ایران از طریق همین سایتها نادیده گرفت. تحلیل هیکل و بسیاری دیگر از صاحبنظران وجوهی پنهان را مورد توجه قرار میدهد که بررسی آنها مجال و مقالی دیگر را میطلبد.
آنچه روی داد، چون آتشی زیر خاکستر بود (یا هست)؛ فتنه و تندبادی که اگر ریشههایش واکاویده نشود، راه میگشاید برای روزهای بعد.
در این بررسی، با رویکردی انتقادی عمدهترین اعتراضها به روند برگزاری انتخابات و دلایل معترضان برای اثبات تقلب (با استفاده از مطالب و اظهارنظرهای صورت گرفته در دو هفتهی اول پس از انتخابات 22 خرداد) مورد بررسی قرار گرفته است.
عدالت در گرداب
ناشر: مؤسسه اشراق حکمت و فرهنگ اسلامی
انقلاب اسلامی که ادامه حرکت جهانی نبی اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم و بروز دوباره حکومت شیعی در تاریخ است، همانند تجربه پیشین خود، امروز از برخی آفتهای درونی رنج میبرد. آفتهایی که در یک ارزیابی کوتاه به قرابت شگفتآورشان به چالشهای دوره پیشین حاکمیت تشیع میرسیم.
در آن زمان مردم و جریانهای خاص هر یک به نحوی عدالتمداری علی علیهالسلام را تهدید میکردند. تحجرگرایی و بیبصیرتی مردم نسبت به مقام مولا و شرایط آن روز اسلام از سوی دیگر، گردابی را به وجود آورد که عدالت علوی را در خود فرو میبرد. از این رو بازخوانی شرایط و مشکلات حکومت علوی از جمله ضروریات امروز ماست. چرا که ما راه و عملکرد خود را در ادامه حکومت مولا تفسیر میکنیم و چالشهای پیش روی خود را از همان سنخ مییابیم.
کتاب، به بررسی جریانهای اثرگذار حکومت علوی پرداخته است به نحوی که قابلیت تطبیق بر جریانهای موجود در کشور را داشته باشد. محتوای مذکور در دو بخش اصلی چالشهای مردم و چالشهای نخبگان ارایه گردیده است.
روش تحلیل سیاسی
برگرفته از سخنان رهبر معظم انقلاب
ناشر: انقلاب اسلامی
این کتاب تلاشی است مبتنی بر منظومه فکری حضرت آیتالله خامنهای با هدف ارایهی روشی منسجم و منطقی برای تحلیل مسایل و پدیدهها در چهارچوب تحلیلی انقلاب اسلامی.
این مجموعه در قالب یک کتاب کار و در دو گفتار و دو ضمیمه تنظیم شده است. فصل نخست به مقدمات و پیش نیازهای ضروری جهت کسب آمادگی های لازم برای تحلیل سیاسی پرداخته است و فصل دوم در دو بخش ایجابی و سلبی، گامها و بایستههای یک تحلیل سیاسی خوب و متقن را مشخص ساخته است.
همچنین در پایان کتاب دو نمونه از تحلیلهای رهبر انقلاب اسلامی از دو موضوع «مذاکره با آمریکا» و «نگاه تحلیلی کلان به انقلاب اسلامی» به منظور تمرین خوانندگان و تطبیق نکات روشی مذکور در متن کتاب با تحلیلهای صورت گرفته توسط رهبر انقلاب ارایه شده است.
با توجه به طراحی زیبای داخل کتاب و شکل صفحهبندی، میتوان گفت مخاطب به هیچ وجه از مطالعه آن خسته نمیشود.
کالبدشکافی فتنه هشتاد و هشت
برگرفته از سخنان رهبر معظم انقلاب
ناشر: انقلاب اسلامی
با مطالعه این کتابچه خواننده میتواند به یک درک جمعبندی شده و نظاممند از مواضع، تحلیلهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در برابر فتنه 88 دست پیدا کند، خطوط اصلی تحلیل ماجرا را به دست آورد، ارزیابی جامعی از عوامل مؤثر در ماجراهای پس از انتخابات داشته باشد و جایگاه، نقش و وظایف خود را در افق آینده مشخص نماید.
«کالبدشکافی فتنه هشتاد و هشت»، شامل نمایهی بیانات رهبر معظم انقلاب از اول فروردین سال 88 در حرم امام رضا علیهالسلام تا سخنان ایشان در جمع مبلغان مذهبی در آستانه ماه محرم سال 88 است.
این کتاب با محوریت بیانات رهبر معظم انقلاب در قالب نمودار درختی در پنج فصل تنظیم شده است که در فصل اول شاهد سخنان رهبری پیش از انتخابات هستیم که در آن به وظیفه مردم، نامزدها، چالشهای پیشرو و آسیبهای احتمالی پرداخته شده است. فصل دوم، مواضع، تحلیلها، آسیبشناسی، توصیهها و هشدارهای ایشان در فاصلهی انتخابات تا نمازجمعه تاریخی29 خرداد را در بر میگیرد. ماجرای فتنه و جوانب آن و همچنین راهکارهای ایشان برای خروج از فضای فتنه فصل سوم این کتاب را تشکیل می دهد. فصل چهارم به موضوع بصیرت توجه دارد و فصل پنجم به جنگ نرم و بازی بازیگرانش میپردازد.
نقشه نقش بر آب
برگرفته از سخنان رهبر معظم انقلاب
ناشر: انقلاب اسلامی
سال 1388 یکی از مهمترین مقاطع تاریخ انقلاب اسلامی ایران بهشمار میرود. بروز فتنهی بزرگ و سازمانیافتهای که دشمنان قسمخوردهی این انقلاب و سرزمین، سالها برای آن برنامهریزی و آمادهسازی کرده بودند کشور و همه آحاد جامعه را در معرض آزمونی بزرگ و سرنوشتساز قرارداد.
به مدد لطف و عنایت الهی و برکات خون شهیدان و با رهبری حکیمانه و بینظیر مقام معظم رهبری؛ حضرت آیتالله العظمی خامنهای، انقلاب اسلامی این گردنه دشوار را پشت سر نهاد. کتاب، حاوی فرازهای مهمی از رهنمودهای معظم له در طول یک سال و نیم پس از انتخابات یعنی سال 88 و 89 است و حاوی درسهایی ماندگار از این دوران حساس میباشد.
از مهمترین موضوعاتی که در این کتاب به آنها اشاره شده است، به موارد ذیل میتوان اشاره کرد:
اهمیت انتخابات در نظام اسلامی، دهمین انتخابات ریاست جمهوری، وظایف مردم و نامزدها، آسیبشناسی انتخابات، مواضع و رهنمودها درباره فتنه براندازی نظام اسلامی، اهمیت و معنای بصیرت، جنگ نرم دشمن و راههای مقابله با آن.
انقلاب اسلامی در بوته آزمون
نویسنده: منوچهر محمدی
ناشر: مؤسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر
حوادث و اتفاقات قبل و بعد از انتخابات دوره دهم ریاست جمهوری در ایران، در تاریخ سی ساله نظام جمهوری اسلامی به یقین از حوادث و اتفاقاتی استثنایی و کمنظیر بوده است. برای کشوری که در طول این سه دهه و در شرایط سخت و حتی در دوران هشت ساله جنگ تحمیلی تقریباً همهساله یک انتخابات سراسری برگزار کرده و اجازه نداده است حتی یک روز هم وقفه و تأخیری در انجام انتخابات ایجاد شود و عموم آنها به آرامی و بدون ایجاد تنش و برخورد، برگزار شدهاند. آنچه که در دوران انتخابات دهم ریاست جمهوری صورت گرفت همه را شگفت زده کرد.
این شگفتیها ما را به این نقطه میرساند که آنچه اتفاق افتاد نمیتوانست حاصل یک حرکت خودجوش، ناگهانی و بدون طراحی قبلی باشد؛ بلکه حاصل یک برنامهریزی درازمدت، طولانی و نتیجه کار عمیق اتاقهای فکر و درهم تنیده دشمن بوده است و میطلبد که بر اساس این پیشفرض، پژوهشی عمیق و همه جانبه صورت گیرد.
در این کتاب ضمن پرداختن به برنامهریزیهای دشمن در این جنگ، فازهای عملیاتی و اجرایی آن را نیز مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار میدهد.
جامعهشناسی 22 خرداد
نویسنده: پرویز امینی
ناشر: ساقی
کتاب «جامعه شناسی 22 خرداد»، نوشته آقای پرویز امینی به عنوان یک اثر جامعهشناسانه در یک پدیده اجتماعی سیاسی تأثیرگذار، نگاشتهای قابل اعتنا در زمینه تاریخنگاری و نگاه تحلیلی به انتخابات 22 خرداد 88 است. در کتاب، نه رویکردی یکسره تعریف و تملق از جریانی خاص و نه نقدهای یکسویه و سفارشی از جریان فکری مشخص به چشم میخورد، بلکه سعی شده با اجتناب از نگاه تکبعدی و تک ساحتی، جامعنگری قابل قبولی در پرداخت به مسایل در آن صورت گیرد.
دیگر آنکه در هر فصل و هر گفتار با ذکر متغیرهایی مشخص نسبت هر مطلب با متغیر سنجیده می شود که این به روال منطقی طرح مسأله برای مخاطب کمک شایانی میکند و اینگونه تحلیل در نقطه مقابل تحلیلی است که در آن صرفاً به ذکر مشهورات پرداخته می شود و مخاطب آماج اطلاعاتی مسلسل قرار می گیرد که جمعزدن و دسته بندی آن امری سخت و ماندگاری و اثرگذاریاش پدیده ای نادر میشود.
ارتش سری روشنفکران
نویسنده: پیام فضلینژاد
ناشر: کیهان
واکاوی اندیشهها و یافتن ارتباطات پنهان و آشکار آنها با عوامل و کارگزاران صحنه سیاست، منجر به دریافت شناختی عمیق از وقایع و رویدادهای پیرامون میشود. «ارتش سری روشنفکران» بر اساس یک «متدولوژی تاریخنگاری» تازه در زمینه «تاریخ سرّی» و پیوند آن با «تاریخ اندیشهها» نوشته شده و روایت ناگفتههایی از تاریخ سیاسی معاصر ایران و نیمه پنهان کارگزاران «فتنه سبز» و علوم انسانی سکولار است.
این کتاب ضمن بازخوانی سیاستهای سرمایهداری در دولتهای سازندگی و اصلاحات، به نیمه پنهان زندگی و حرفه عوامل سرویسهای جاسوسی غرب در حوزه علوم انسانی، مطبوعات، ترجمه، نشر، کتاب و... میپردازد و کوشیده است تا به این موضوع از زاویه بحثهایی که رهبر معظم انقلاب پس از «فتنه پس از انتخابات ریاستجمهوری در سال 1388» در حوزه «علوم انسانی غربی» ارایه دادند، وارد شود.
آرکیو هشتاد و هشت
نویسنده: حسین قدیانی
ناشر: مرکز اسناد انقلاب اسلامی
فتنه پس از انتخابات ریاست جمهوری سال 88 جدا از آثار زیانبار، واژگان و اصطلاحات زیادی را وارد فرهنگ واژگان انقلاب اسلامی کرد و انواع نوشتهها را در قالبهای مختلف به وجود آورد: طنز فتنه، دلنوشت فتنه و تدارک انواع نرمافزارها برای روشن کردن ابعاد مختلف و پیچیده جریان فتنه برای مردم، از جمله ادبیات راجع به فتنه میباشد.
«آرکیو هشتاد و هشت»، نوشتههای یکی از نویسندگان است که در همان روزگار پر از گرد و غبار فتنه درباره حوادث و اشخاص مختلف نوشته شده است. نویسنده برای بیان مقصود خود قالب طنز را برگزیده که دارای ظرفیتهای زیادی برای بیان مفاهیم بلند و عالی است.
تکیهگاه
نویسنده: محمدحسن روزیطلب
ناشر: مرکز اسناد انقلاب اسلامی
جریان فتنه 1388 دارای ابعاد و زوایای مختلفِ آشکار و پنهانی است که تقسیم تاریخ انقلاب به پیش و پس از فتنه، جهت نشاندادن مواضع اشخاص و جناحهای مختلف بیراهه نیست.
انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری و پیروزی رئیسجمهور وقت بر رقیبان بانام و نشان خود، سرآغاز تنشها و تحولاتی شد که اگر چه ریشه در مدیریتهای پیشین و سالیان دور داشت، ولی تأثیر عمیقی در رفتار سیاسی شخصیتها گذاشت. اکبر هاشمی رفسنجانی یکی از این افراد بود که در طول چهار سال فعالیت دولت نهم از مانعتراشی در برابر اقدامات دولت بازنایستاد و همه مخالفان دولت را به نوعی زیر چتر حمایت خود برد.
پس از اعلام نتیجه انتخاب مردم در روز 22 خرداد 88، رقبای انتخاباتی به جای تبریک به شخص منتخب، «تقلب» در انتخابات را القا کردند که باعث بروز فتنه بزرگی شد. متأسفانه آقای هاشمی بعد از انتخابات 88 نیز با مواضع غیرشفاف خود باعث جریشدن فتنهگران شد.
این اثر به عملکرد هاشمی در انتخابات نهم و دهم ریاست جمهوری پرداخته و با نقل انبوهی از مدارک و مستندات نحوه سلوک هاشمی را با جریان انتخابات دهم روشن میسازد.
شنبه پس از انتخابات
نویسنده: محمدسعید کاوه
ناشر: مرکز اسناد انقلاب اسلامی
انتخابات دهمین دوره ریاستجمهوری در نظام جمهوری اسلامی وقایعی را در برداشت که از هر لحاظ شایسته دقت و توجه است. مشارکت حدود 85 درصدی مردم در این انتخابات که بالاترین میزان مشارکت را دستکم در انتخابات چندین سال اخیر نشان میداد از جمله این وقایع است. اما وقایع فردای روز انتخابات و اعتراض بیرویه و شبههافکنی در نتیجه و نحوه برگزاری انتخابات باعث شکلگیری جو تشنج در جامعه شد که از نخستین ساعات پس از اعلام نتایج شروع شد و مدتی تداوم داشت.
مرکز اسناد انقلاب اسلامی در راستای ثبت و ضبط تحولات دوران حاکمیت نظام جمهوری اسلامی و شناساندن بهتر ماهیت جریانها و حرکات و اغتشاشات اخیر اقدام به بازخوانی وقایع قبل و بعد از انتخابات و مواضع کاندیداها، افراد و گروهها اقدام به چاپ این اثر نموده است.
شورش اشرافیت بر جمهوریت
نویسنده: حمیدرضا اسماعیلی
ناشر: مرکز اسناد انقلاب اسلامی
نظام جمهوری اسلامی ایران بر پایه ایدئولوژی اسلامی شکلگرفته و با پایبندی بر احکام دین مبین قوام یافته است. طبق وعده الهی که نص صریح قرآن کریم میباشد خداوند، مستضعفان را حاکم بر جهان خواهد کرد و این اراده و خواست خداوندی لایتغیر است. نهضت امام خمینی(ره) که با همراهی مستضعفان به پیروزی انقلاب اسلامی منجر شد، پیروزی مظلومان بر مستکبرین را رقم زد. در این راستا جمهوری اسلامی ایران از همان ابتدای پیروزی انقلاب بر اعاده حقوق مستضعفین از مستکبران تلاش کرده است و این ایدئولوژی انقلاب در تمامی تصمیمسازیهای نظام اسلامی جریان دارد.حوادث و وقایع بعد از انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری و عدم تمکین نامزدهای انتخاب نشده به قانون و رأی مردم در یک نگاه، غلبه روح طاغوتی و زیادهخواهی را جلوهگر میکند که شایسته واکاوی و ریشهیابی دقیقتر است.
"شورش اشرافیت بر جمهوریت"، با نگاهی به گفتمان دوم خرداد، دلایل اقبال مردم به منتخب انتخابات دهم را بررسی کرده و به تلاشهای جبهه دوم خرداد برای دامنزدن بر شایعه تقلب و آشوبآفرینی میپردازد. نگارنده با موشکافی روشهای اغتشاشگران و نقش و همراهی بیگانگان و اپوزیسیون خارجنشین به روشنکردن ریشه و علل حوادث پس از انتخابات همت گماشته است.
نقش بهائیت در فتنه 1388
ناشر: مرکز اسناد انقلاب اسلامی
نقش دولتهای بیگانه در شکلگیری و قوام فرقه بهائیت و اقدامات و اهداف آن علیه ایران بر کسی پوشیده نیست. این حزب سیاسی با بدعتهای زشت بنیانگذاری شد و در دامان بیگانگان پرورش یافت. اما با پیروزی انقلاب اسلامی که دیگر مجالی برای تحقق اهداف شوم این فرقه باقی نمانده بود، بهائیان از طریق همدستی با استکبار در تضعیف نظام اسلامی کوشیدند و به انحای مختلف در صدد تبلیغ مرام خود برآمدند. انتخابات دهم ریاست جمهوری و حوادث متعاقب آن عرصهای بود تا دوباره بهائیان با اشاره محافل بیگانه علیه جمهوری اسلامی ایران توطئه کنند.
پیش از انتخاباتِ این دوره، بهائیان به دلیل بیعلاقگی به سرنوشت ایران در هیچ انتخاباتی شرکت نمیکردند و خود را ایرانی نمیدانستند. اما اینبار که اراده محافل بهائی بر شرکت در انتخابات و رأیدادن به نامزد مشخصی قرار گرفته بود، پیروان خود را به شرکت فعال فراخواندند. مردم ایران که با حضور چهل میلیونی خود در انتخابات دشمنان خارجی را در تحقق نقشههایشان ناکام گذاشتند، اینبار نیز دست رد بر سینه ایادی داخلی آنان زدند. حوادث بعد از انتخابات و اغتشاشات سران فتنه باعث شد که گروه کوچک بهائیان نیز به گروههای آشوبگر بپیوندند و در خیابانها با نیروهای امنیتی درگیر شوند.
به علاوه رسانههای غربی و در رأس آنها تلویزیون فارسی بیبیسی نیز با تبلیغ و حمایت گسترده از بهائیان آنها را به حضور در خیابانها تشویق میکرد. با دستگیری برخی از شرکتکنندگان بهائی در اغتشاشات و اعترافات آنان نیت پلید این فرقه در ضربهزدن به نظام اسلامی مشخص گردید. "نقشه بهاییت در فتنه 88" شامل برخی بازجوییها از دستگیرشدگان بهائی در اغتشاشات روز عاشوراست که دقت در اعترافات و اقاریر آنها بسیاری از ابعاد و ماهیت فتنه 1388 را روشن میسازد.
طوفان فتنه و کشتی بصیرت
نویسنده: آیت الله محمدتقی مصباح یزدی
ناشر: مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)
امیرالمؤمنین علی علیهالسلام میفرمایند:«إنّ الفِتن إذا أقبلت شَبّهت و إذا أدبرت نَبّهت... فتنهها در آغاز پیدایش، شبهه و اشتباه پدید میآورند.» یعنی فتنه شفاف نیست و توأم با شبههها و ابهامهاست و مردم را به اشتباه میاندازد. فتنه خود را نشان نمیدهد. فتنهگران نیز دست خود را رو نمیکنند و نمیگویند که ما در پی فتنهگری هستیم. اکنون که آنان خود را معرفی نمیکنند و به طور معمول، فتنه با اشتباه، جهل، غفلت و تشابه پدید میآید، چه کنیم تا فتنه را بهتر بشناسیم و چگونگی فعالیت فتنهگران را بدانیم تا بتوانیم در مقابل آنها موضع مناسب گرفته، وظیفه خود را درست انجام دهیم؟ به عبارت ساده، فتنه را چگونه بشناسیم؟ اگر فتنه شناخته شود؛ فتنهگر نیز شناخته میشود. این کتاب درصدد تبیین دقیق مفهوم فتنه در فرهنگ اسلامی و تحلیل فتنههای اجتماعی صدر اسلام است.
کتاب "طوفان فتنه و کشتی بصیرت" نگاه آیت الله مصباح یزدی به فتنه و نحوه مبارزه با آن است که توسط موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) منتشر شده است.
نامیرا
نویسنده: صادق کرمیار
ناشر: کتاب نیستان
«نامیرا» داستانی شخصیتمحور است؛ رمانی با خردهروایتهایی از تغییر روش، هدف، آرزو و عاقبت آدمها. این روزگار است که آدمها را در محک انتخاب شدن و انتخاب کردن میگذارد و نویسنده نامیرا فقط تصویرساز صادق این رویدادهاست. کرمیار کتاب را به سبک رمانهای کلاسیک با شروعی آرام آغاز میکند، تصویرسازی میکند، شخصیتها را یک به یک وارد داستان میکند، آنها را معرفی میکند و با داستان پیش میبرد.
«نامیرا» اسیر اختلاف روایتهای تاریخی نشده و البته از عقبهی تحقیقی درستی بهره برده است.در «نامیرا» است که میفهمی بخشی از انبوه مردمی که به امام نامه نوشتند حضور امام را برای منافع شخصی خود میخواستند. امضاها به خاطر درد دین نبود بلکه برای طایفهای سؤال این بود که چرا معاویه شام را برتر از کوفه دانسته است. وقتی که ابنزیاد سر کیسه را شل کرد و از بیتالمال کیسههای طلا بخشید، دیگر آمدن امام فایدهای برای این قوم نداشت. قصور معاویه را یزید جبران کرده بود، شاید اگر امام میآمد به کوفه و زعامت قوم را برعهده میگرفت اینان باز هم مخالفت میکردند. هر چند ابنزیاد هلاکشان کرد و دستشان را به خون پسر پیامبر(ص) آلوده کرد.
«نامیرا» داستانی شخصیتمحور است؛ رمانی با خردهروایتهایی از تغییر روش، هدف، آرزو و عاقبت آدمها. این روزگار است که آدمها را در محک انتخاب شدن و انتخاب کردن میگذارد و نویسنده نامیرا فقط تصویرساز صادق این رویدادهاست. کرمیار کتاب را به سبک رمانهای کلاسیک با شروعی آرام آغاز میکند، تصویرسازی میکند، شخصیتها را یک به یک وارد داستان میکند، آنها را معرفی میکند و با داستان پیش میبرد.