دفاع‌پرس گزارش می‌دهد؛

حال‌وهوای اعتکاف در قدیمی‌ترین مسجد تهران/ از بچه‌های دفاع مقدس تا دهه هشتادی‌ها

مسجد چهل‌ستون یکی از شبستان‌های مسجد جامع بازار تهران است که امسال میزبان ۲۵۰ معتکف تهرانی شده بود که به‌همت هیئت رزمندگان اسلام هرساله برگزار می‌شود.
کد خبر: ۶۴۷۱۰۸
تاریخ انتشار: ۰۷ بهمن ۱۴۰۲ - ۰۲:۵۸ - 27January 2024

حال‌وهوای اعتکاف در قدیمی‌ترین مسجد تهران/ از بچه‌های دفاع مقدس تا دهه هشتادی‌هاگروه فرهنگ و هنر دفاع‌پرس_ بهمن‌ماه‌؛ ماه جشن و پیروزی و بازگشت هویت و استقلال برای تمام ایرانیان است. امسال روزهای آغازین این‌ماه، مصادف با «ایام‌البیض» شده است؛ روزهایی که شب‌های آن بخاطر درخشش ماه، سفید است. روزهای سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم این ایام به‌ اعتکاف توصیه شده است.

ایجاد زمینه مناسب برای اندیشه و تفکر؛ فراهم آمدن زمینه توبه و بازگشت؛ فراهم شدن فرصت نیایش، نماز و تلاوت قرآن و فراهم شدن دوره‏‌ای کوتاه برای محاسبه نفس و خودسازی فلسفه‌ی مختصری است که می‌توان برای اعتکاف بیان کرد. 

بعد از پیروزی شکوه‌مند انقلاب اسلامی ایران این سنت اسلامی با استقبال پرشمار اقشار مختلف به‌ویژه جوانان روبرو بوده است. از آنجایی که برگزاری مراسم اعتکاف در مساجد جامع توصیه شده است؛ مراسم اعتکاف در مسجد جامع بازار تهران یکی از پررونق‌ترین این مراسمات طی سال‌های اخیر بوده است.

مسجد چهل‌ستون یکی از شبستان‌های مسجد جامع بازار تهران است که امسال میزبان ۲۵۰ معتکف تهرانی شده بود که به‌همت هیئت رزمندگان اسلام هرساله برگزار می‌شود. حجت‌الاسلام مهدی طائب؛ حجت‌الاسلام سید حسین مومنی؛ حجت‌الاسلام عابدینی در این مراسم سخنرانی کردند و محسن سیناپور؛ امیر نعیمی؛ امیر عباسی و مهدی سماواتی در این شب‌ها مدیحه‌سرایی و ذکر روضه داشتند. 

در دانشنامه جهان اسلام نیز تاریخ احداث مسجد جامع را به دوران شاه عباس دوم متعلق دانسته و می‌نویسد: «مسجد جامع تهران در سال ۱۰۷۲ ه‌.ق احداث شده و از آثار دوره شاه عباس دوم (حکومت از ۱۰۵۲ تا ۱۰۷۷ ه‌.ق) است که در سال ۱۲۵۲ شیخ رضا آن را مرمت کرد. بعدها شبستان بزرگ و شبستان گرمخانه آن ساخته شد. پس از چندی حاج میرزا مسیح تهرانی شبستان چهلستون را در مشرق مسجد بنا کرد. 

درباره تاریخ بنای این شبستان،‌ اعتمادالسلطنه نوشته است که به گفته بعضی تاریخ این بنا در ۱۲۰۲ه‌ق است. ولی به گفته آیت‌الله حسن سعید تهرانی (متوقی ۱۳۷۴ش) امام جماعت [چهلستون] تاریخ بنای آن ۱۲۲۶ ه‌ق است. تاریخ مرمت آن نیز بر اساس سردر شبستان ۱۲۴۹ ه‌.ق است. گلدسته چوبی قدیمی شبستان بزرگ احتمالاً متعلق به قاجار است. به دلیل نزدیکی مسجد جامع به مسجد امام، فاصله بین آن دو را که بازار است بین‌الحرمین (بازار بین‌الحرمین) می‌گویند.»

فضای معماری ایرانی اسلامی مسجد چهل‌ستون و معنویت حاکم بر جمع معتکفین همگی باعث شده است تا از یک جمع بزرگ ۲۵۰ نفری؛ اجتماعی صمیمانه و مومنانه ساخته شود. از بچه‌ ۷ ساله که به‌همراه پدر به جمع معتکفین آمده است و جوان ۱۸ ساله تا رزمنده سال‌های دفاع مقدس که اکنون ۵۷ ساله‌ است در این جمع حضور به‌هم رسانده‌اند تا قیام با نفس را در یک جمع معنوی تجربه کنند.

بعد از قرائت دعای آل‌یاسین، اذان مغرب و عشا از بلندگوهای مسجدجامع پخش می‌شود. تا معتکفین نماز را می‌خوانند، سفره افطار (پنیر، گردو، خرما) به‌اندازه ۲۵۰ نفر آماده می‌شود. نماز که برپا می‌شود صف دریافت چایی طولانی می‌‌شود. معتکفین در یک صف صمیمی قرار می‌گیرند و همه با لبخند و البته ایثار درحال تعارف یکدیگر برای دریافت چایی می‌شوند. نمونه‌ی این صحنه را باید در فیلم‌هایی که از جبهه‌ و سال‌های دفاع مقدس در ذهن داریم، جست‌وجو کنیم.

علیرضا محمدی جوان ۲۹ ساله، حاج مسعود معدن‌چی از رزمندگان دوران دفاع مقدس و ۵۷ساله و علی بابالویی ۱۸ ساله تا محمد افشاری ۱۰ ساله که به‌همراهی پدرش به‌اعتکاف آمده است؛ نمایندگان سنین مختلف در این مراسم بودند.

انتهای پیام/ 121

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار