به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاعپرس، سه فیلم «نپتون»، «شمشیر و اندوه» و «معجزه پروین» شب گذشته (سهشنبه) و در ششمین روز از چهل و دومین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد.
«نپتون»؛ نمایش جهان پاک و مغفول کودکان
به گزارش خبرنگار دفاعپرس حاضر در کاخ جشنواره (سالن همایشهای برج میلاد تهران)؛ «نپتون» به کارگردانی «محمدابراهیم غفاریان» فیلم اولِ روز ششم جشنواره فیلم فجر بود.
«نپتون» فیلم اولِ کارگردان است که در بخش نگاه نو با دیگر فیلمهای این دوره از جشنواره رقابت میکند. فیلم موضوعی تربیتی دارد و به دنیای پُرخیال کودکان و غفلت والدین و بزرگسالان از آن اشاره دارد.
فیلمنامه را مرجان ساداتی نوشته و تلاش کرده تا دنیای پاک کودکان و افکار و رفتار جهان سخت بزرگسالان را مصور کند که موفق هم بوده است. ساختار فیلم اما با فیلمنامه و انتقال پیام آن همخوانی ندارد. فرم فیلم پردازشی سطحی دارد و بازیها تصنعی است. روند فیلم بسیار کند و کسلکننده است. «نپتون» در مدیوم سینما نیست و جایگاهی تلویزیونی دارد. «مسعود کرامتی» و «بهناز جعفری» از بازیگران شاخص فیلم هستند و سیاوش امینپور تهیهکننده است.
مطالب بیشتر:
**«مجنون»؛ روایتِ رشادت شهیدان زینالدین بر پرده سینما/ تلاش برای تولید فیلم با موضوع «شهید ترور»
«شمشیر و اندوه»؛ پیوستن یک ایرانی به قافله کربلا
«شمشیر و اندوه» به کارگردانی «عماد رحمانی و مهرداد محرابی» یکی از چهار انیمیشن سینمایی راه یافته به این دورهی جشنواره فیلم فجر است.
انیمیشن «شمشیر و اندوه» در ۹۲ دقیقه برهه تاریخی بعد از شهادت امام حسن مجتبی علیهالسلام تا ورود امام حسین علیهالسلام به کربلا را روایت میکند. روایت این اثر از زاویه دید یک ایرانی است که در شهر مداین زندگی میکند و منجر به پیوستنش به قافله کربلا میشود.
مخاطب این انیمیشن نوجوان و جوان در نظر گرفته شده و برای اولین بار در تاریخ انیمیشن ایران با استفاده از اسکن انسانی (MetaHuman) تولید شده و از سیستم صدای دالبی سه بعدی برخوردار است.
فیلمنامه را «عماد رحمانی و مهدی جعفری» نوشتهاند که در دراماتیزه کردن روایت موفق بودهاند. روایت واقعه از زاویهی نگاه یک ایرانی به جذابیت داستان و همراهی مخاطب با آن کمک زیادی کرده است. ساختار فیلم هم با بهرهمندی از بروزترین تکنولوژیهای انیمیشنسازی و وسواس و هوشمندی کارگردان به خوبی روایت را تصویرسازی کرده است.
روایت وقایع تاریخ اسلام در دنیای انیمیشن میتواند اثرگذاری فراگیر در تمام گروههای سنی داشته باشد، به گونهای که بزرگسالان را هم پای خود بنشاند. مهدی جعفری تهیهکننده «شمشیر و اندوه» درباره تولید این اثر گفته است: شمشیر و اندوه با این هدف ساخته شد که ضمن بازروایت وقایع مهم تاریخ اسلام، نقش ایرانیها و حضور پررنگ ایرانیان در آن عرصه را به نمایش بکشد و در واقع پیامهایی را که در متن خود فیلم گنجانده شده را به مخاطب منتقل کند؛ یک پیام عمومی دیگری هم داریم و آن اینکه انیمیشن فقط برای کودکان نیست و مخاطب بزرگسال و نوجوان را هم میتواند درگیر کند.
«معجزه پروین»؛ روایت زندگی شاعر معاصر
«معجزه پروین» یا در جدیدترین تغییر، «پروین» به کارگردانی «محمدرضا ورزی» روایت زندگی «پروین اعتصامی» از دوران جوانی تا لحظه مرگ این شاعر معاصر است.
ورزی با تولید آثار تاریخی که عموماً او را با سریال «کیف انگلیسی» میشناسند، تبهر لازم را برای ساخت اینگونه فیلمها کسب کرده است. او با پشتوانه قبلی به تصویرسازی زندگی پروین پرداخته است.
تولید فیلم با محوریت تاریخ، بهویژه تاریخ معاصر و معرفی مفاخر از جمله ماموریتها و بخشی از رسالت سینماست و به همین میزان مسئولیت سازندگان آثار را سخت و حساس میکند.
ورزی که خود فیلمنامهی را هم نوشته، در فرصت کوتاه بازه زمانی فیلم، پیرنگهایی را هم ضمیمه کرده که، نگاه الکن حاکمیت وقت به زن و تسلط مردسالاری، فقر حاکم فرهنگی و ... از این جمله است. ظهور این مسئله پاشنه آشیل ساختار فیلم شده است که سوژه اصلی و نخبگی پروین اعتصامی که بلاشک از مفاخر محبوب معاصر است در این ميان ابتر مانده است که شاید دلیل آن توقف کارگردان در فضای سريال قبلیاش باشد.
پرداختن به شاخ و برگهای متنوع و متعدد، فرصتی در قامت سريال میطلبد و محدویت اثر سینمایی مجال نمیدهد، که غفلت از آن، به پردازش سوژه و هدف اصلی آسیب میزند. این اتفاق تا حدودی در «معجزه پروین» رخ داده است.
ساختار فیلم باتوجه به مصور کردن طهران قدم و نمایش بناها و معماریهای اصیل ایرانی، حسی نوستالژیک را ایجاد میکند که به همراهی مخاطب با فیلم کمک کرده است.
بازیگران فیلم که اغلب، چهرههای شاخص هم هستند بازیهای خوبی را ارائه کردهاند. در این میان ایفاگر نقش پروین چهرهی شناخته شدهای نیست که تصمیمی درست و از هوشمندی کارگردان است.
«پروین» به تهیهکنندگی «محمدرضا شریفینیا» محصول مشترک بنیاد سینمایی فارابی و وزارت میراث فرهنگی و گردشگری است.
«مارال بنیآدم»، «آزیتا حاجیان»، «محمدرضا شریفینیا»، «حسین پاکدل»، «محمدعلی نجفی»، «امیرحسین صدیق»، «رامین ناصرنصیر»، «رضا فیاضی»، «بیژن بنفشهخواه»، «یوسف صیادی»، «حسام نوابصفوی»، «ملیکا شریفینیا» از جمله بازیگرانی هستند که در این فیلم به ایفای نقش پرداختهاند.
حاشیههای روز ششم جشنواره
● ششمین روز جشنواره فیلم فجر به زندهیاد «کیومرث پوراحمد» اختصاص یافت.
● سانس اول امروز (17 بهمن) به مناسبت سالروز شهادت امام موسی کاظم علیهالسلام نمایش فیلم نداشت.
● مسابقه یک چهارم نهایی فوتبال جام ملتهای آسیا میان اردن و کره جنوبی از نمایشگرهای بیرون سالن پخش میشد که برد اردن در این مسابقه فضای محل برگزاری جشنواره را تحت تاثیر قرار داد.
انتهای پیام/ 121