جابرانصاری در نشست خبری:

فرافکنی راهی برای خروج از مشکلات داخلی در عربستان/قطع رابطه دیپلماتیک با ایران به دنبال سیاست‌های نابخردانه این رژیم است

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: آل‌سعود تلاش می‌کند مشکلات داخلی خود را از طریق فرافکنی و خارج کردن آن از محیط عربستان حل کند.
کد خبر: ۶۵۰۴۷
تاریخ انتشار: ۱۴ دی ۱۳۹۴ - ۱۴:۳۱ - 04January 2016

فرافکنی راهی برای خروج از مشکلات داخلی در عربستان/قطع رابطه دیپلماتیک با ایران به دنبال سیاست‌های نابخردانه این رژیم است

به گزارش گروه اخبار داخلی دفاع پرس، حسین جابری انصاری سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری در خصوص اتفاقات اخیر عربستان و اقدام این کشور در قطع رابطه با ایران، گفت: اقدامات عربستان به افزایش درگیریها و تنش آفرینی در منطقه منجر شده و موج تروریسم تکفیری را مورد حمایت قرار داده است.

وی تاکید کرد: این کشور از گروههای تروریستی موجود در داخل اراضی سرزمینی ایران هم حمایت کرده است.

جابرانصاری افزود: آلسعود تلاش میکند مشکلات داخلی خود را از طریق فرافکنی و خارج کردن آن از محیط عربستان حل کند.

وی ادامه داد: برخورد تند با خواستههای اصلاحی که آخرین مورد آن سخن گفتن با زبان اعدام، سرکوب و گردن زدن مخالفان از جمله شیخ شهید نمر باقر النمر بود، حکایت از این دارد که عربستان در حالی که خود را در انواع بحرانهای داخلی و بیرونی میبیند، سیاست افزایش تنش در منطقه را دنبال میکند.

جابر انصاری تصریح کرد: اتفاقی که برای سفارت عربستان و نمایندگی آن در ایران افتاد، اولین اتفاق برای سفارتخانهها در دنیا نیست.

وی تاکید کرد: دولت میزبان باید به تعهدات خود بر اساس کنوانسیونهای بینالمللی عمل کند و در همین راستا جمهوری اسلامی برای کنترل امواج احساسات مردمی تلاش کرده و متعهد به حفظ امنیت اماکن دیپلماتیک است.

سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: اما عربستان به خاطر اینکه حیات خود را در بحرانآفرینی میبیند، از این موضوع هم برای افزایش تنش استفاده میکند.

جابرانصاری از کشورهای منطقه و دنیا خواست به عربستان اجازه ندهند سیاستهای خود برای افزایش تنش را پیش ببرد و به نتایج اسفناک برسند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اخیرا عربستان و ترکیه از تشکیل یک شورای راهبردی با هدف تامین امنیت منطقه ای خبر دادند، دیدگاه تهران در مقابل تحرکات آنکارا و ریاض چیست؟ اظهار کرد: آخرین مواضعی که ما از رئیس جمهور ترکیه شنیدم به صراحت به حفظ رابطه همسایگی ایران و ترکیه تاکید کرده است و مسیر روابط دو جانبه ترکیه با کشورهای اسلامی مسئله ای است که مختص طرفین روابط است و به ما مرتبط نمی شود.

وی افزود: آنچه برای جمهوری اسلامی اهمیت دارد این است که دولت های اسلامی و جهانی با اتخاذ سیاست ها و تدابیر درست و منطقی در شرایطی که گروه های تکفیری با حمایت های برخی دولت ها که سیاست های نابخردانه ای را دنبال می کنند، به بازیگرانی که درصدد ایجاد بحران های جدید و افزایش درگیری در منطقه هستند، اجازه نقش آفرینی ندهند.

جابری انصاری در پاسخ به سوالی در خصوص چرایی اعتراض ایران به دولت عربستان مبنی بر اعدام شیخ النمر گفت: آنچه در برخی کشورهای منطقه مانند عربستان وجود دارد این است که نظام قانونی این کشور متعلق به دورانی می شود که تاریخ آن گذشته است و متکی بر حاکمیت افراد و خانواده ها بدون قانون اساسی است و برخورد و سرکوب متوجه همه گروه های اجتماعی و سیاسی خواهان تحول می شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: واقعیت این است که با زبان گلوله، سرکوب و برخوردهای غیرقانونی به مطالبات مردمی پاسخ دادن سیاست عقیمی است که پیامدهای منفی خودش را خواهد داشت و به نقض خود و عاملان خودش منجر خواهد شد.

وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه وزارت خارجه برای جلوگیری از تکرار حوادثی مانند حمله به سفارت عربستان چه سیاست و تدابیری را مجوز کار خود قرار داده است، توضیح داد: دولت جمهوری اسلامی متعهد به تعهدات بین المللی بر اساس کنوانسیونهای بین المللی ناظر به حفظ امنیت اماکن دیپلماتیک و دیپلمات ها است.

جابری انصاری اضافه کرد: در ارتباط با واقعه اخیری که اتفاق افتاده، هم وزارت خارجه و هم نهادهای امنیتی، انتظامی و قضایی تدابیر لازم برای کنترل حادثه و برخورد قانونی با متخلفانی که از حدود قانون خارج شده اند را اتخاذ کرده اند و با صراحت و قاطعیت اعلام می کنیم جمهوری اسلامی نسبت به حفظ حرمت و مراعات قوانین بین المللی برای حفاظت از اماکن دیپلماتیک، اقدامات لازم را انجام داده و خواهد داد.

وی تاکید کرد: اقدام عربستان در قطع رابطه با ایران هم هنگامی اتفاق افتاده است که همه امور تحت کنترل بوده و هیچ تهدیدی متوجه دیپلمات های عربستانی نبوده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار کرد: به نظر می رسد عربستان به دنبال بهانهجویی برای ادامه سیاست های نابخردانه خود در جهت افزایش درگیری در منطقه است، اما جمهوری اسلامی ضمن حفظ اماکن دیپلماتیک و پیگیری و رایزنی های دیپلماتیکی که با کشورهای جهان و منطقه انجام داده و خواهد داد، درصدد است تا سیاست مبتنی بر تخریب و تنشآفرینی دولت عربستان امکان موفقیت بیشتر پیدا نکند.

جابری انصاری در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه ایران چه رایزنی هایی را در رابطه با تهیه لیست گروه های تروریستی در سوریه در اجلاس نیویورک کرده است؟ خاطرنشان کرد: بر اساس تصمیمی که گرفته شد و کمیته و کارگروهی که شکل گرفت، رایزنیهایی در این کمیته خاص در جریان است و جمهوری اسلامی هم در تهیه لیست گروه های تروریستی و هم در زمینه رایزنی با دیگر اعضای این گروه در حال پیگیری موضوع است.

وی تصریح کرد: امیدواریم که این کمیته و کارگروه به وظایف خودش به درستی عمل کند؛ چراکه به نتیجه رسیدن کار این کارگروه مقدمات حل بحران سوریه را فراهم خواهد کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا اجرای برجام و رفع تحریم ها تا انتهای ماه جاری عملیاتی خواهد شد یا خیر و چه ارتباطی بین رفتارهای عربستان در قبال ایران با اجرای برجام وجود دارد؟ اظهار داشت: بدون تردید ارتباط گسترده ای وجود دارد. دو کانون و بازیگر منطقه ای یعنی رژیم صهیونیستی و عربستان در تمام ۲ سال گذشته به دلیل اینکه منافع و حیات آنها در ادامه درگیری در منطقه است، اقدامات خود را انجام دادند و می دهند تا برجام حاصل نشود.

جابری انصاری افزود: پس از حصول توافق هسته ای تا لحظه اجرا، این دو بازیگر منطقه ای تلاش های خود را برای تخریب روندهای منطقه ای و بین المللی در ارتباط با جمهوری اسلامی و دیگر کشورها پیگیری می کنند. آنها از دلارهای نفتی برای این کار استفاده میکنند و امیدواریم که با تدابیر صحیحی که در جریان است، شرکای برجام زمینه های پیشرفت و اجرای کامل این توافق را فراهم کنند.

وی ادامه داد: ایران با حسن نیت اقدامات خود را در زمینه برجام انجام داده است و آخرین اقدامات منوط به تعامل با طرف های مقابل است.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: مرجع عالی کشور در زمینه نظارت بر برجام هرگونه تصمیمی اتخاذ کند، وزارت خارجه و دولت آن را دنبال خواهند کرد.

جابری انصاری با اشاره به تاریخ رفع کامل تحریم ها و اجرای برجام توضیح داد: اجازه بدهید خیلی در تاریخ تعیین کردن متوقف نشویم، زیرا اگر تعهدات طرفین با دقت انجام شود، ما به نقطه نهایی که شروع اجرای برجام در زمینه اجرای تعهدات طرف مقابل در خصوص رفع تحریم ها است، می رسیم و هرگونه اقدامی در این مسیر در راستای تصمیمات ملی و اجماع ملی انجام خواهد شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه برای عدم تاثیرپذیری قطع رابطه عربستان با ایران برای روابط با کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس چه تدبیری اندیشیدهاید؟ اظهار کرد: دولت عربستان به دلیل اینکه احساس میکند در فضای منطقهای به عنوان متهم درجه یک حمایت از تروریسم در انزوا قرار دارد و با توجه به تحولات بینالمللی منجر به افزایش هر چه بیشتر این انزوا خواهد شد، سیاستی مبتنی بر ادامه تنش و بحرانآفرینی اتخاذ کرده است و در همین زمینه فشارهایی به دولتها میآورد برای اینکه از تنها بودن در اقدامات غیرمنطقی خود خارج شود.

جابر انصاری افزود: جمهوری اسلامی سیاست آشکار و شفافی در زمینه گسترش تعامل و همکاری با همه همسایگان و کشورهای جهان را دنبال میکند و از روابط سطح عالی با بسیاری از دولتهای منطقه و کشورهای عربی برخوردار است.

وی ادامه داد: امیدواریم با تدابیر درست و هوشیارانه دولتها، سیاست عقیم عربستان برای بحرانآفرینی اجازه موفقیت پیدا نکند. جمهوری اسلامی در همین چارچوب رایزنیهایی را با دولتهای مختلف در دست اجرا دارد و آقای ظریف با تعدادی از وزرای خارجه عربی، دبیرکل سازمان ملل و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تلفنی رایزنیهای دیپلماتیک داشته و به این سیاست ادامه خواهد داد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه عربستان قصد دارد در موضوع حمله به سفارت خود در تهران شکایتی را به شورای امنیت سازمان ملل ارائه دهد، آیا در این خصوص از سوی ایران با شورای امنیت مذاکراتی صورت گرفته است یا خیر؟ گفت: اینکه سعودیها قصد پیگیری این موضوع را دارند، در شرایطی است که آنها خود را در یک وضعیت سیاسی و روانی نزدیک به انزوا میبینند؛ بنابراین تلاش میکنند برای اقدامات غیرمنطقی خود یک پوشش بینالمللی و منطقهای ایجاد کنند.

جابری انصاری تاکید کرد: جمهوری اسلامی به وظایف قانونی خود بر اساس کنوانسیونهای بینالمللی عمل کرده و با برخی افراد قانونشکن که اقداماتی علیه اماکن دیپلماتیک انجام دادند، برخورد کرده است و همچنین اقداماتی در زمینه دستگیری این افراد و تحویل آنها به مراجع قضایی انجام داده است.

وی خاطرنشان کرد: ایران به وظایف قانونی خود برای حفظ روابط دیپلماتیک عمل خواهد کرد و دولت عربستان با موجآفرینیهای روانی و سیاسی قادر نخواهد بود سیاستهای غیرمنطقی خود را به سیاست دیگر کشورها و مجامع بینالمللی تبدیل کند. مواضعی که از سوی برخی کشورهای جهان اتخاذ شده است، در درون خود توجه به این موضوع را تاکید دارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا خبر خروج دیپلماتهای ایرانی در عربستان به سمت دوبی و از آنجا به ایران را تائید میکنید یا خیر؟ گفت: دیپلماتهای جمهوری اسلامی ۴۸ ساعت برای خروج از عربستان فرصت داشتند و تدابیر لازم از سوی سفارت ایران و وزارت امور خارجه در حال اتخاذ است تا ترتیبات لازم برای انتقال محترمانه دیپلماتهای ما فراهم شود.

جابر انصاری در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه وضعیت مفقودان و جانباختگان حادثه منا و پرداخت غرامت به حادثهدیدگان سقوط جرثقیل توسط دولت عربستان چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد و آیا حج تمتع مانند حج عمره متوقف خواهد شد یا خیر؟ گفت: عربستان امروز از یک بحران به سراغ بحران دیگری میرود و این تائیدکننده تعمد و سیاست متعمدانه کور عربستان برای بحرانآفرینی است؛ یعنی بحران در پی بحران را میخواهد.

وی افزود: بحران یمن هنوز در جریان است و اقدامات تروریسم تکفیری که توسط عربستان حمایت میشود، در جهان ادامه دارد و همه کشورها را تهدید میکند.

سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: پرونده فاجعه منا هنوز مفتوح است و بخشهایی از موضوع در خصوص نقل و انتقال پیکر کشتهشدگان این فاجعه در حال پیگیری است ولی همچنان عربستان سیاستهای خود مبتنی بر بحرانآفرینی را ادامه میدهد؛ چرا که بازیگری خود را در شرایط انزوای روانی و سیاسی احساس میکند و جهتگیریهای مبارزه با تروریسم در جهان را متوجه خود میداند.

جابر انصاری تاکید کرد: عربستان سعودی در چنین شرایطی در حال تصمیمگیری است و ایران همراه با گسترش ثبات در حال افزایش ارتباط با کشورهای جهان و منطقه است؛ تا جایی که سیاستهای عقیم عربستان با شکست مواجه شود.

وی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه چرا ایران قبل از قطع روابط عربستان با جمهوری اسلامی، واکنش درخوری از خود نشان نداد؟ گفت: دولت جمهوری اسلامی خود را در شرایط انزوا و خطر احساس نمیکند، بلکه جمهوری اسلامی یک نظام سیاسی بارور مبتنی بر یک انقلاب مردمی است و بر اساس ساختارهای قانونی و دموکراتیک، سیاستهای داخلی خود را دنبال میکند.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: پیگیری سیاستهای تنشزا و درگیری، خط قرمز سیاستهای جمهوری اسلامی است، اما دولت عربستان سیاستهایی را دنبال میکند که در یک دهه اخیر، شکست خود را نشان داده است.

جابر انصاری خاطرنشان کرد: به عنوان مثال عربستان در ارتباط با تحولات عراق در تمام یک دهه اخیر تلاش کرده است وضعیت جدید عراق را به رسمیت نشناسند و از همه پتانسیلهای خود برای برهم زدن وضعیت جدید استفاده کرده است، اما در روزهای اخیر سفارت خود را در بغداد افتتاح کرده است؛ یعنی به طور رسمی ورشکستگی سیاستهای خود در ارتباط با عراق را اعلام میکند.

وی تصریح کرد: ادامه این سیاستهای غیرمنطقی و منطق جاهلی و بدوی عربستان، جز شکست در پی شکست نتیجهای نخواهد داشت اما جمهوری اسلامی در مسیر تنشآفرینی سعودیها حرکت نمیکند و هیچ نیازی به ایجاد درگیری برای خودش در زمینه سیاستهای داخلی و خارجی ندارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: جمهوری اسلامی بر اساس منطق، عقلانیت و افقی روشن، سیاستهای خود را دنبال میکند و بازیگری که سیاستهای ناپخته و غیرمنطقی را در پی میگیرد، نتایج آن را هم درو خواهد کرد.

جابر انصاری در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه آیا تاکنون کشوری به عنوان میانجی میان ایران و عربستان اعلام آمادگی جهت رایزنی کرده است یا خیر؟ گفت: اگر سیاستهای عربستان مبتنی بر عقلانیت و منطق بود، هیچ نیازی به میانجیگری احساس نمیشد و تا زمانی که سیاستهای دولت سعودی بر تنشآفرینی استوار است، هیچ امکانی برای تحول رابطه میان ایران و عربستان وجود نخواهد داشت.

وی افزود: آنچه در پیگیریهای دیپلماتیک و مدیریت امور اهمیت دارد، باید به نحوی باشد که سیاستهای تنشزای عربستان نتیجه ندهد. ما در این مسیر سیاستهای خود را دنبال میکنیم و از ظرفیتهای خودمان بهره میبریم؛ تا اینکه اجازه عرض اندام و تحرک به سیاستهای تنشآفرین عربستان داده نشود.

نظر شما
پربیننده ها