به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاع پرس نشست رسانهای کنگره ملی 2000 شهید هنرمند صبح امروز در سالن اسوه با حضور اصحاب رسانه و محمد خزاعی «دبیر کنگره ملی 2000 شهید هنرمند» و غلامرضا منتظری «رئیس بسیج هنرمندان» و یزدان عشیری مدیر روابط عمومی برگزار شد.
عشیری در ابتدای این برنامه با اشاره به اهمیت و تفاوت این برنامه نسبت به همایش ها و جشنواره های فرهنگی و هنری دیگر گفت: کنگره شهدای هنرمند اتفاقی متفاوت و منحصربفرد است.
عشیری در ابتدا با اشاره به این موضوع که کنگره، جایگاه شهدا و در این میان جایگاه شهدای هنرمند ویژه است، گفت: عزیزانی که هم بار سنگین مسئولیت آگاهی بخشی طیف های مختلف جامعه را بر عهده داشته اند و همپای آرمان ها و باورشان تا وادی شهادت پیش رفتند.
به گفته وی پیام شهدای هنرمند این است که هنر متعهد برج عاج نشین نیست بلکه تا متن خطر و در عمق میدان حضور دارد.
وی افزود: فضاسازی اجتماعی از طریق موج خبری و تحلیلی و کنفرانس های خبری گفتمان سازی پیرامون هنر انقلاب اسلامی در قالب نظرسنجی ها و گفتگوهای تفصیلی با مدیران و نخبگان حوزه های فرهنگ و هنر و مدیریت و اصحاب نقد و نویسندگی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی همچنین گشایش صفحات وفرصت های هدفمند در فضاهای مجازی و شبکههای اجتماعی از جمله برنامه های رسانه ای این کنگره است.
عشیری ضمن تشکر از اصحاب رسانه درخواست کرد: به کنگره شهدای هنرمند مانند دیگر مراسم ها و جشنواره های هنری نگاه نکنند. این یک اتفاق و حرکت منحصربفرد است. تا بلکه جامعه امروز و فضای هنری کشور از برکت خون و هنر شهدا بهره مند گردد.
منتظری در ادامه طی سخنانی با اشاره به اهداف این کنگره اظهار داشت: هنر عطیه الهی است که به آسمان دل و اندیشه انسان نازل شده است تا با بهرهمندی و کشش و جاذبه هنر، دیگران را به کوشش دوباره برای گام نهادن به سمت کمال پیش ببرد.
وی در ادامه افزود: هنرمندان شهید در زمان خودشان منشأ برکت بودند. آنها به همگان چگونه زیستن را آموختند. هنرمندان شهید، ایثار و فداکاری را برای همه عصرها بهعنوان یادگاری از خود به جا گذاشتند و ما وظیفه داریم با بهرهوری از این مشخصههای بارز در این مسیر گام برداریم.
عشیری همچنین اظهار داشت: در ابتدا ما 8 کنگره مذهبی در استانهای مختلف بهعنوان نمادی از 8 سال دفاع مقدس، برگزار کردیم و هر کنگره را میتوان بهعنوان یک پله از کمال تلقی کرد. اولین آن ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است که میتوان آن را بهعنوان یک فرهنگ برتر، دانست.
منتظری در ادامه گفت: دومین هدف این کنگره زنده نگه داشتن نام و یاد شهداست که طبق گفته مقام معظم رهبری، زنده نگه داشتن نام شهدا کمتر از شهادت نیست، سومین موردی را که میتوان به آن اشاره داشت، استفاده از خاطرات و پیامهای عبرتآموز و عمیق ژرفاندیش شهداست. هر شهید اقیانوس عمیقی است که غواصهایی را میخواهد به دل آن نفوذ کند و مرواریدها را به ساحلنشینان احصا کند، به همین دلیل بهعنوان سبک زندگی، آنها را میتوانیم بهعنوان نمونه و الگو برابر خود ببینیم.
رئیس سازمان بسیج هنرمندان در ادامه شمردن اهداف کنگره ملی در چهارمین نکتهاش به ارائه تصویر درست از هنرمندان شهید در عرصه دفاع مقدس و ابهامزدایی از اندیشههایی که فکر میکنند هنرمند چهرهای همواره در حاشیه بوده است، گفت: متأسفانه برخی گمان میکنند در دفاع مقدس هنرمندان چهرهای بودهاند که در حاشیه قرار داشتند، اما واقعاً هنرمندان در آن دوره حضور پررنگی داشتند. پنجمین هدفی که میتوان به آن اشاره کرد، ایجاد یک بانک اطلاعاتی کامل و جامعه از هنرمندان شهید است.
وی گفت: در ششمین هدف از برگزاری کنگره ملی 2000 شهید هنرمند، میتوان به تجلیل و تکریم به هنرمندانی اشاره کرد که تا به امروز در شروع به فرهنگسازی مواردی که مدنظر داریم، تلاش کردهاند.
در ادامه این نشست محمد خزاعی دبیر کنگره ملی 2000 شهید هنرمند طی سخنانی گفت: در ابتدا که اولین کنگره را برگزار کردیم، واقعاً چیزی در دست نداشتیم و نمیدانستیم که چند هنرمند شهید داریم و شروع به شناسایی کردیم تا ببینیم در 8 سال دفاع مقدس، چه هنرمندانی حضور داشتند. این یکی از بهانههای ایجاد و شکلگیری این کنگره بود.
وی در ادامه افزود: در ابتدا هیچ ذهنیتی نداشتیم، اما با واکاویهایی که انجام شد، فهمیدیم که شهدای هنرمندی داریم که در گمنامی به شهادت رسیدند.
دبیر کنگره همچنین گفت: در ابتدا شناسایی را با کمک سازمان بسیج هنرمندان آغاز کردیم و تا به امروز 2060 شهید هنرمند در رشتههای مختلف هنری همچون موسیقی، سینما، تئاتر و... شناسایی شدند و آثاری را از آنها پیدا کردیم که فکر نمیکردیم تا این اندازه مایه مباهات شود. در مجموع به نتایج خوبی رسیدیم.
خزاعی در ادامه با اشاره به اینکه نهادهای مختلف نیز برای شناسایی و شناساندن هنرمندان شهید پیشقدم شدند، گفت: طی این مدت در استانهای مختلف 8 کنگره، یک کنگره اختصاصی برگزار کردیم. مثلاً در یزد کنگره عکس، اردبیل تئاتر، خوشنویسی در البرز، شعر و ادب در خراسان رضوی، هنرهای تجسمی در کرمان، موسیقی در بوشهر و فیلم در تهران برگزار شد.
دبیر کنگره ملی 2000 شهید هنرمند اظهار داشت: تفاوت این کنگرهها با این کنگرهای که در حال برگزاری است، این است که در شهرستانها تنها به هنرمندان شهید همان شهرستان پرداختیم، اما در تهران این اتفاق کمی وسیعتر رخ داده است.
لازم میدانم که بگویم از 22 تا 1 دیماه، 5 کنگره تخصصی در تهران برگزار خواهد شد. اولین کنگره، کنگره موسیقی با دبیری علیرضا پاشایی در سالن سوره حوزه هنری برگزار میشود. کنگره شعر و ادب با دبیری علیرضا قزوه، در 27 دیماه کنگره تخصصی تئاتر با دبیر عبدالحسینی در سالن ایوان شمس، کنگره فیلم و سینما با عنوان جاودانههای نور و تصویر با دبیری رستگاری در سالن کوثر صدا و سیما و همچنین کنگره هنرهای تجسمی با دبیری رجبیمعمار برگزار میشود. اجلاس نهایی نیز روز پنجشنبه، 6 بعدازظهر در سالن اندیشه حوزه هنری کارش را به اتمام میرساند.
خزاعی همچنین گفت: اگر بخواهم اشارهای به آمار تفکیکی شهدا داشته باشم، باید بگویم در مجموعه 2063 شهید هنرمند شناسایی شده که به تفکیک 334 شاعر، 257 نویسنده و فعال ادبی، 488 تئاتری، 307 خوشنویس، 490 هنرهای تجسمی، 113 عکاس، 131 شهید در حوزه فیلم و سینما و درنهایت 70 شهید موسیقی شناسایی شدهاند و میتوان بیشترین رتبه هنرمندان شهید را به ترتیب به استان اصفهان با 291 شهید هنرمند، خراسان 281 شهید هنرمند، خوزستان 224 شهید هنرمند، فارس 156 شهید هنرمند و کرمان 109 شهید هنرمند قائل شد.
دبیر جشنواره گفت: در اجلاس نهایی از 25 خانواده شهید تجلیل خواهد شد، همچنین باید بگوییم مجموع آثاری را در دست تهیه داریم که برای مثال میتوانم 12 فیلم مستند اشاره کنم که درمورد شهدای هنرمند تهیه خواهد شد. 14 فیلم در سازمان هنری رسانهای اوج ساخته خواهد شد. 3 آلبوم موسیقی در رابطه با این موضوع را شاهد خواهیم بود. 2 نماهنگ، 6 کتاب و 30 عنوان کتاب میتواند حاصل برنامههایی باشد که از برگزاری این کنگره به جای خواهد ماند. همچنین از یک ترانه با صدای حامد زمانی رونمایی خواهد شد که در رابطه با هنرمندان شهید است.
وی گفت: سازمان صدا و سیما برنامههای ویژهای برای پوشش و همراهی این کنگره مرتبط با 2000 شهید هنرمند خواهد داشت، اما باید به این نکته اشاره کنم و آن این است که این کنگره باعث میشود تا با اندیشههای شهدا و نوع بینش آنها آشنا شویم. هنوز ما نمونهای همچون شهید آوینی نداریم، اگر شهید آوینی ماندگار شده، بهدلیل آرمانها و اندیشههایش است. با یافتن چنین شهدایی و استفاده از اندیشههای آنها در بستر جامعه و شناساندن آنها نقش کنگره به خوبی احساس میشود. اگر این هنرمندان شهید زنده بودند، مسیر هنری بهتری را برای ما تدوین میکردند.
خزاعی همچنین گفت: برنامه ویژهای برای شهید نمر داریم، کارگردانی پایانی این مراسم برعهده محمد حمیدیمقدم است. از سه خانواده شهدای مدافع حرم تقدیر به عمل خواهد آمد.
رئیس سازمان بسیج هنرمندان در پایان خاطرنشان کرد: وقتی میگوییم هنرمند شهید نباید انتظار داشته باشیم که بهعنوان یک هنرمند حرفهای در آن حوزه او را بشناسیم. بهعنوان مثال اگر کسی کار عکاسی را شروع کرده بود، اگر برایش مجالی باقی میماند، قطعاً به مراتب بالاتری دست مییافت، اما تقدیر باعث شد که از این دنیای فانی رخت بربندد. این هنرمندان شهید را ما در مقیاس خودشان میسنجیم.