به گزارش گروه بینالملل دفاعپرس، ۱۷ آوریل (۲۹ فروردین) بهعنوان روز اسیر فلسطینی معرفی شده است؛ پرسشهای مهمی در این زمینه وجود دارند که مهمترین آنها عبارتند از: چند فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی در حبس هستند؟ چرا هزاران فلسطینی بدون هیچ اتهامی در زندانهای رژیم صهیونیستی نگهداری میشوند؟
به گزارش الجزیره، تعیین روز ۱۷ آوریل بهعنوان روز اسیر فلسطینی تلاشی برای توجه و تامین حقوق بشری اسرای فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی است؛ اسرایی که عمدتا بدون هیچ اتهامی در حبس هستند.
دلیل نامگذاری روز اسرای فلسطینی
شورای ملی فلسطین در سال ۱۹۷۴ روز ۱۷ آوریل را بهعنوان روز اسرای فلسطینی انتخاب کرد.
در چنین روزی محمود بکر حجازی، در نخستین فرایند تبادل اسرا بین فلسطین و رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۷۱ آزاد شد؛ حجازی به دلیل انجام عملیات مقاومتی به ۳۰ سال حبس محکوم شده بود.
شمار اسرای فلسطینی در حال حاضر چند نفر است؟
براساس آمارها، در اراضی اشغالی فلسطین از هر پنج فلسطینی یک نفر دستگیر و در مقطعی متهم شده است؛ این میزان برای مردان فلسطینی ۲ برابر زنان است.
۱۹ زندان در اراضی اشغالی و یک زندان در کرانه باختری اشغالی وجود دارد که اسرای فلسطینی را در خود جای دادهاند؛ رژیم صهیونیستی در ماه اکتبر ۲۰۲۲۳ (مهر ۱۴۰۲) اجازه بازدید سازمانهای بشردوستانه مستقل از زندانهای خود را متوقف کرد، از این رو ارائه آمار دقیق از شمار اسرای فلسطینی در حال حاضر ناممکن است.
براساس برآوردهای انجمن حمایت از زندانیان و حقوق بشر آدامیر، یک گروه حقوقی مستقر در شهر رامالله کرانه باختری که از اسرای فلسطینی حمایت میکند، تا روز سهشنبه گذشته، حدود ۹ هزار و ۵۰۰ فلسطینی از غزه و کرانه باختری در اسارت رژیم صهیونیستی به سر میبردند؛ این سازمان با گروههای حقوق بشری و خانوادههای اسرا برای جمعآوری اطلاعات در مورد وضعیت آنها همکاری میکند.
وضعیت اسرای فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی چگونه است؟
اسرای فلسطینی آزاد شده از ضربوشتم و تحقیر قبل و بعد از شروع جنگ غزه در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) گزارش میدهند.
این اسرا در غزه از بدرفتاری در زندانهای رژیم صهیونیستی شکایت کردهاند؛ بسیاری از آزاد شدگان گفتند که در زمان بازداشت مورد ضربوشتم قرار گرفتهاند و به آنها خدمات پزشکی ارائه نشده است.
یکی از اسرای فلسطینی در گفتگو با رسانههای غربی گفت: من با دو پا به زندان رفتم، اما با یک پا بازگشتم؛ آنها با وجود آگاهی از عفونت در پایم من را به بیمارستان منتقل نکردند؛ عفونت پایم در نهایت به قانقاریا تبدیل شد.
براساس اعلام سازمان حقوق بشری هاموکد که در زمینه حقوق اسرای فلسطینی فعال است، اجازه ملاقات با اعضای خانواده برای اسرای فلسطینی به حالت تعلیق درآمده است.
چه تعداد اسیر فلسطینی بدون اتهام در بازداشت هستند؟
براساس اعلام سازمان حقوق بشری آدامیر، حدود ۳ هزار و ۶۶۰ اسیر فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی در بازداشت اداری هستند.
بازداشت اداری نوعی حبس است که طی آن فرد بدون اتهام یا محاکمه در زندان نگهداری میشود؛ اسرای فلسطینی در بازداشت اداری شامل مردان، زنان و کودکان میشود.
آدامیر شمار بازداشتشدگان اداری فلسطینی را شامل ۴۱ زن و ۱۲ کودک اعلام کرد.
ارتش رژیم صهیونیستی برای دورههای متعدد بازداشت اداری این دسته از اسرا را تمدید میکند؛ از این رو باید گفت که بازداشت اداری نوعی بازداشت نامحدود است که میتواند سالها طول بکشد.
چرا کودکان فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی نگهداری میشوند؟
براساس اعلام سازمان حقوق بشری آدامیر، در حال حاضر ۸۰ زن و ۲۰۰ کودک در زندانهای رژیم صهیونیستی نگهداری میشوند.
رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۱۶، قانون جدیدی را معرفی کرد که براساس آن این رژیم مجاز به حبس کودکان ۱۲ تا ۱۴ ساله بود؛ این قانون جدید که در آگوست ۲۰۱۶ (مرداد ۱۳۹۵) در کنست رژیم صهیونیستی به تصویب رسید.
چه نوع محاکمههایی برای فلسطینیها انجام میشود؟
موضوع بحثبرانگیز در مسئله اسرای فلسطینی این است که آنها به جای محاکمه در دادگاههای مدنی در دادگاههای نظامی محاکمه و محکوم میشوند.
براساس نظام حقوقی دوگانه رژیم صهیونیستی در اراضی فلسطینی، شهرکنشینان صهیونیست ساکن کرانه باختری و قدس شرقی اشغالی مشمول قانون مدنی این رژیم هستند؛ در حالی که فلسطینیها در دادگاههای نظامی که به دست سربازان و افسران صهیونیست اداره میشوند، مشمول قوانین نظامی رژیم صهیونیستی میشوند.
اسرای فلسطینی تا چه مدت در حبس میمانند؟
برخی از اسرای فلسطینی بیش از سه دهه است که در زندانهای رژیم صهیونیستی در حبس هستند؛ این اسرا افرادی هستند که قبل از امضای توافقنامه اسلو در سال ۱۹۹۳ دستگیر شدند.
براساس اعلام سامیدون، شبکه بینالمللی سازماندهندگان و فعالان حامی اسرای فلسطینی، مردم فلسطین این دسته از اسرا را رئیس الاسرا مینامند.
آمار دقیقی از تعداد فعلی اسرای فلسطینی یاد شده وجود ندارد.
در هفتم آوریل ۲۰۲۴ (۱۹ فروردین ۱۴۰۳) ولید دقا، اسیر فلسطینی و رماننویس برجسته در حالی در یک مرکز پزشکی رژیم صهیونیستی درگذشت که ۳۸ سال از عمرش را در حبس گذرانده بود.
وی در سال ۲۰۲۱ به سرطان مبتلا شد، اما رژیم صهیونیستی بیتوجه به درخواست گروههای حقوق بشری از آزادی دقا خودداری کرد.
مروان برغوثی از سران برجسته فلسطینی نیز ۲۲ سال است که در زندانهای رژیم صهیونیستی در حبس است.
ایتامار بن گویر، وزیر امنیت راستگرای افراطی رژیم صهیونیستی در فوریه ۲۰۲۴ (بهمن ۱۴۰۳)، اعلام کرد که برغوثی در ماه فوریه در سلول انفرادی قرار گرفته است.
انتهای پیام/ 118